Zamlar Geri Alınsın Platformu: Ulaşım haktır, satılamaz

İstanbul’da ulaşıma yapan yüzde 40’lık zamma itiraz eden Zamlar Geri Alınsın Platformu, yağma ve talan politikalarıyla halkı yoksulluğa sürükleyen AKP iktidarı ve krizi bahane ederek zamları meşru gösteren düzen muhalefetine karşı halkın çıkarını savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Zamlar Geri Alınsın Platformu, Mecidiyeköy Metrobüs durağında bir araya gelerek İstanbul’da toplu ulaşıma yapılan yüzde 40’lık zamma itiraz etti. 20 yıl boyunca ülkeyi yoksulluk ve geleceksizliğe sürükleyen AKP iktidarına ve iktidarın karşısında, halkın yanında olduğunu iddia eden düzen muhalefetinin zam ısrarına tepki gösteren platform bileşenleri, insanca bir yaşamı inşa etmenin ancak halkın mücadele etmesiyle olacağını söyledi. “Ulaşım haktır, zamlar geri alınsın” pankartı açılan eylemde, “Aylık akbil 602 TL, asgari ücret 4 bin 253 TL”, “Toplu ulaşımda motorlu taşıtlar vergisi ve harçlar kaldırılsın”, “Toplu ulaşım ve akaryakıtta KDV ve ÖTV kaldırılsın” ve “Zam, zam, zam, faturayı halk ödemeyecek” yazılı dövizler taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu’nun da katıldığı eyleme, halk büyük ilgi gösterdi. Platform üyeleri eylem boyunca ve sonrasında, bildiri dağıtımı yaparak insanları zamlara karşı sesini yükseltmeye çağırdı.

“Ulaşım hakkı fiilen kaldırıldı”

Basın açıklamasını okuyan Zeynep Çelik, ulaşım zamlarıyla İstanbul halkının ulaşım hakkının fiilen kaldırıldığını kaydetti. Son dönemde sadece ulaşıma zam yapılmadığını hatırlatan Çelik, temel gıda, elektrik, su, akaryakıt ve doğalgaza yapılan zamlarla halkın açlık sınırının ücretlerle hayatta kalma mücadelesi verdiğini ifade etti.

Ülke tarihinde görülmemiş bir ekonomik yıkımla karşı karşıya olunduğunu belirten Çelik, hem iktidarın hem de muhalefetin, merkezi ve yerel yönetimlerin halka boş vaatlerle ümit vererek bu gerçekten kaçtığını söyledi. Çelik, iktidarın ve düzen muhalefetinin esas derdinin sermayedarların çıkarı olduğunu kaydederek, “İktidarların bu bilinçli körlükleri, yaşanan ekonomik yıkımın bütün yükünü, daha önceki bütün ekonomik krizlerde olduğu gibi, çalışan yoksul halkın omuzlarına yıkıyor” dedi. AKP iktidarında ülke kaynaklarının tamamının ve halkın temel gereksinimlerinin üretimi ile dağıtımının özelleştirildiğine dikkat çeken Çelik, bu sebeple yaşanan ekonomik krizin çok daha şiddetli bir boyuta vardığını dile getirdi.

“Ulaşım özel tüketim değildir”

“Bugünkü ekonomik krizin sorumlusu kamu kaynaklarını talan eden, ülkeyi savaştan savaşa sürükleyen, ülkenin ekonomik alt yapısında kamuya ait ne varsa satıp savan, geçimlik tarımı ve tarımsal nüfusu yok eden, dini istismar etmek için eğitim sistemini mahveden AKP iktidarı ve onun bu halk düşmanı, yıkıcı eylemlerini teşvik eden, destekleyen büyük sermaye ve emperyalist merkezlerdir” ifadelerini kullanan Çelik, krizin çözümünün ise halktan ve emekten yana ekonomi politikaları olduğunu belirtti. İBB yönetiminin AKP’ye karşı halktan yana olma iddiasıyla seçildiğini hatırlatan Çelik, İBB yetkililerinin yapılan zammı meşru gösterme çabalarını eleştirdi.

Ulaşımın “özel tüketim” olmadığını vurgulayan Çelik, ulaşım ve diğer hizmetlerde halkın çıkarına kamusal bir anlayışla hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. CHP’li belediyeleri iktidarın suçuna ortak olmama konusunda uyaran Çelik, şöyle devam etti: “İktidarın ekonomi politikaları yüzünden mutfağında tenceresi kaynamayan, aldığı zam enflasyon karşısında yapıldığı gibi eriyen, iki-üç katına çıkan faturalar, kiralar yüzünden barınamayan, beslenemeyen, geçinemeyen milyonlarca İstanbullunun yaşamını zorlaştırdınız! Aklınıza ilk gelen seçenek faturayı halka kesmek; bunu kabul etmiyoruz ve zamların geri alınmasını istiyoruz.”

“Halkın çıkarını savunmaya devam edeceğiz”

Ulaşım gibi temel bir hakkın kendileri için pazarlık konusu olmadığını dile getiren Çelik, taleplerini şöyle sıraladı:
🔹 “Ulaşımda ÖTV kaldırılmalı ve özel halk otobüsleri belediyelere devredilmeli.
🔹 Ulaşım hakkı işe gidiş ve dönüş saatlerinde parasız olmalı, diğer zamanlarda vergilerden muaf tutulmalı ve halkın yaşamını kolaylaştıracak biçimde ücretlendirilmeli.
🔹 Toplu taşıma için kullanılan akaryakıtta ÖTV ve KDV kaldırılmalı.
🔹 Bakım-onarım ve akaryakıt masraflarında yerel yönetimlerin sübvansiyon çabalarına kamu bütçesi ayrılmalı.
🔹 Petrole yapılan zamlar geri alınmalı.”

Krizin faturasının halka ödetmekten vazgeçmeleri için yerel ve merkezi yönetimlere çağrı yapan Çelik, özelleştirme ve yoksullaştırma politikalarının karşısında halkın çıkarını savunmaya devam edeceklerini ifade etti.

Eylem, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek”, “Zam zam nereye kadar? Bittik buraya kadar”, “Ulaşım haktır, satılamaz” ve “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganlarıyla sona erdi.

KaynakETHA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz