ZAM YAĞMURU; ÇARE ÖRGÜTLÜ MÜCADELE

 

Temmuz ayını işçiler, memurlar, emekliler, kısacası ücreti ile geçinmeye çalışanlar umutla bekliyordu. Özellikle Mart ayında yapılacak yerel seçimler nedeniyle, hükümetin bonkör davranacağı, gelirlerin artacağı bekleniyordu. Oysa saray, cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında, parasal sıkılaştırma, bütçenin güçlendirilmesi vb. Söylemlerle atacağı adımların ip uçlarını ortaya koymuştu. Nitekim bu uğurda, Nass söylemini bile çiğnemek pahasına faizleri yükselterek ve dövizin yükselişine imkan sağlayarak, yoksul milyonlara daha büyük yoksulluk müjdesini veriyordu.

Memurların maaşını artıran torba yasa içine öyle şeyler katıldı ki, adeta kaşıkla verileni kepçeyle almaya koyuldular. 7 Temmuz tarihi, bir gün içinde işçi ve emekçilerin, emeklilerin, yoksul halkın daha da yoksulluk içine savruldugu bir gün oldu. Zaten market ürünleri, akaryakıt, kiralar gibi en temel ihtiyaçları her gün daha pahalı hale geliyor. Her gün birçok şehirde ekmeğe, toplu taşımaya zam haberleri sıradan bir şey haline gelmiştir.

Şimdi bugünün zam haberlerine bakalım:

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında 492 Sayılı Harçlar Kanununa bağlı tarifelerde yer alan harç tutarı yüzde 50 artırıldı, yurt dışından yolcu beraberinde getirilen telefonların kullanım izin harcı ise 20 bin TL oldu. Karar kapsamında, 02.07.1964 tarihli, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (9) sayılı tarife ‘Sürücü belgesi harçları’ başlıklı bölümü hariç olmak üzere, tarifelerde yer alan ve 2023 yılında uygulanan maktu harç tutarları yüzde 50 oranında artırıldı, ‘Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı’ ise 20 bin TL olarak yeniden belirlendi.

Pet Şişe Suya Zam Geldi

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, pet şişe sulara yüzde 20 ila 30 zam geldiğini duyurdu. Dündar’ın paylaştığı listeye göre çok bilinen bir markanın 0,5 litrelik suyunun ‘tavsiye edilen raf fiyatı’ yüzde 26,3 zamla 6,25 TL oldu. 1 litrelik su ise yüzde 25,2 zamla 9,95 TL oldu.

KDV Oranlarında Artışa Gidildi!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre; KDV, yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20’ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10’a çıkarıldı. Devlet bütçesinde önemli yer tutan KDV, bütçe gelirlerinin yaklaşık üçte birini oluşuyor. Bütçedeki en büyük kalem KDV’den sonraki en önemli iki gelir kaynağı ise özel tüketim vergisi ve gelir vergisi. Deterjan, sabun, tuvalet kâğıdı, bebek bezi gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme-içme sektöründe KDV, Mart’ta yüzde 18’den yüzde 8’e inmişti. Bugün yayımlanan kararla, söz konusu ürünlerdeki KDV bundan yüzde 10 olacak.

Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok kategoride ise KDV yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Bugünden itibaren bu oran yüzde 20 olacak.

Temel gıda ürünlerindeki KDV ise geçen yıl yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmüştü. Bu ürünlerde vergi artışı olmayacak.

Diğer Vergi Artışları

Tüketici kredilerinde BSMV oranı, Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkarıldı.

Şans Oyunları Vergisi, at yarışlarında yüzde 14’e, vergi spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 10’a ve diğer şans oyunlarında yüzde 20’ye yükseltildi.

Akaryakıta Çifte Vergilendirme

KDV’niz yüzde 20’ye çıkarılması ve torba kanun teklifindeki ÖTV zammı düzenlemesi, benzin ve motorin fiyatlarına da zam olarak yansıyacak. Bunların yanında bugün Meclis komisyonunda görüşülen torba kanun teklifinde akaryakıtta uygulanan maktu ÖTV’ye 6 aylık Yi-ÜFE oranında zam yapılması öngörülüyor.

Vergilerin Hedefi 170 Milyar TL

Daha önce 2023 için yüzde 20 olarak belirlenen Kurumlar Vergisi oranı memur maaş zammıyla birlikte TBMM’ye sunulan torba yasa teklifiyle birlikte yüzde 25’e yükseltiliyor. Bu oran yüzde 25’lik artış demek. Ekonomistlerin hesaplamasına göre Kurumlar Vergisi zammıyla halktan 100 milyar lira toplanacak.

Yine torba kanun teklifiyle, bu yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), iki katı olarak alınacak. Böylece, taşıt sahiplerinden 40 milyar lira fazladan vergi tahsil edilecek. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla da KDV oranları iki puan artırıldı. Bunun halka maliyeti ise yaklaşık 30 milyar lira olarak hesaplandı.

Kaşıkla Verip Kepçeyle Alıyorlar

Öte yandan Ekonomim’de yer alan haberde, Türkiye’de sözleşmeli 566 bin kişi dahil memur sayısının 3 milyon 712 bin civarında olduğuna dikkat çekilid. Bu rakam memur maaşlarına yapılan 8 bin 77 liralık seyyanen zamla çarpıldığındaysa, ortaya aylık yaklaşık 30 milyar liralık bir maliyet çıkıyor.

Özetle, seyyanen yapılan zam vergi artışlarıyla geri alınacak.

Bugün bu tabloda, emekçilere düşen, bu soframızda ki ekmeğe göz koyanlara layıkıyla cevap vermektir. Bunun tek yolu genel grev genel direniştir. Gerisi kuru şikayet olarak kalacaktır.