SES Şişli Şubesi: Hakkınız ödenmez dediler, ödemediler

SES Şişli Şubesi üyesi sağlık emekçileri, “Hakkınız ödenmez dediler, ödemediler” diyerek sağlıktaki performans uygulamasına tepki gösterdi.

İstanbul Şişli Şubemiz, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ek ödemelere ilişkin basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı yapan İş Yeri Temsilcimiz Nurcan Giyik Doğan şöyle konuştu: “Tüm dünyayı dize getiren bir virüsle mücadelede ederken en ön saflarda yer alan biz sağlık emekçileri 1 yıldır çığ gibi büyüyen sorunlarımızı dinleyecek ve çözecek  bir muhatap arıyoruz. Sağlık Bakanlığı “müjde, ödül” olarak isimlendirdikleri ek ödemeyi ne yazık ki adaletsiz bir şekilde dağıtma seçeneğini seçti. Sağlık emekçilerinin yıllarca özlük hakkı ve insanca yaşama yetecek maaş taleplerini kulak ardı eden iktidar şov yaparcasına tüm sağlık emekçilerine ek ödemeleri tavan olan %100 üzerinden yapacağını ilan etti. Çok geçmeden herkese değil, bazı sağlık emekçilerine ödeme yapılacağını söyledi. Sağlık bakanı ardından herkes için eşit risk yok o yüzden herkese eşit ödeme yapamayız diyerek sağlık emekçilerini rencide etti. Şu çok açık ki sağlık emekçilerinin talebi kendilerine COVID 19 pandemisi ile mücadele için 3 ay süreyle “ödül” olarak verilecek ek ödeme değildi. İnsanların ölüm kalım mücadelesi verdiği bu dönemde maaş ile ilgili bir talebi konuşmayı şimdiye kadar doğru bulmadık. Fakat ek ödeme olarak yapılan adaletsiz dağıtım bu konuda açıklama yapmamızı ve harekete geçmemizi zorunlu kılmıştır. Bu sabah itibari ile 384 sağlık emekçisi arkadaşımızı Covid-19 pandemisi nedeni ile kaybettik. Hepinizin önünde hayatını kaybeden arkadaşlarımızı bir kere daha saygı ve minnetle anıyor ailelerine ve sevdiklerine dayanma gücü diliyoruz. Bu süreçte dahil biz sağlık emekçilerine yapılan ödemenin yada daha doğru bir tabir ile ‘ödememenin ‘ hakkaniyetsiz ve adil olmadığını düşünüyoruz. 30 yıllık bir hemşireye 1 lira 66 kuruş, bir diğer arkadaşımıza 38 kuruş gibi meblağlar yatırılmıştır. Birçok sağlık emekçisi arkadaşımız ise SIFIR TL ile rekora koşmuştur. Sağlık hizmetinin tüm birimlerinde yürütülen sağlık hizmeti sağlık işçisinden hekimine, hemşiresinden teknisyenine, eczacısından ebesine, diş hekiminden sekreterine bir bütün olarak sağlık çalışanlarının emekleri ile yürütülmektedir. Çok iyi biliyoruz ki sağlık hizmeti bir ekip işidir.

Sağlık hizmetinde ekip üyelerinin sorumlulukları birbirinden üstün ya da önemli değildir. Hekim, sağlık işçisi, hemşire, teknisyen, hasta bakıcı, eczacı, veri giriş çalışanı sağlık sisteminin olmazsa olmazları ve birbirinin tamamlayıcısıdır fakat bakanlığın çıkardığı yönetmelikte (Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde görevli personele ek ödeme yapılmasına dair 4 Mart 2020 tarihinde çıkarılan yönetmelik.) sadece hekimlerin performans puanı hesaplamasına göre ek ödeme yapılması kararlaştırılmıştır. Buna göre de hekimler diğer sağlık çalışanlarına nazaran ek ödeme alabilmişlerdir. Bu da tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi ekip içinde kırılmalara neden olmuştur. Uygulamaya başladığından bu yana performans sisteminin ne demek olduğunu anlatıyoruz!

Performans Sistemi;

  • İş barışını ve ekip anlayışını bozuyor.
  • Örgütlülüğü yok ediyor.
  • Hak aramada tehdit olarak kullanılıyor.
  • Kölece çalışmaya yol açıyor.
  • Hastayı puan ve para olarak gösteriyor.
  • Gelir güvencesini yok ediyor ve belirsiz kılıyor.
  • Emeklilik maaşına yansımıyor.
  • Çalışanı raporda ve izinde yok sayıyor.

Performans Sistemi;

Sağlık ekibinin parçalanması ve hepimizin bireysel başarı(para) uğruna birbirimizle rekabet eder duruma getirilmemizdir. Yıllardır uygulanan ‘’performans uygulaması’ ’bize çok iyi öğretti ki; birbirimizle rekabet etmemiz sadece ve sadece bizim kaybımızla sonuçlanıyor. Ve ne kadar yoğun çalışırsak çalışalım, alabileceğimiz ücret insanca yaşamamıza yetmiyor. Üstelik sağlık çalışanları arasında dayanışmayı da kaldırıyor.

Performans sistemi ile nitelikli sağlık hizmeti vermek olanaklı değildir. Performans sağlık çalışanları için sağlıksızlık demektir.

Okmeydanı’nda çalışan sağlık emekçileri olarak diyoruz ki:

  • Performans sistemi uygulamasına derhal son verilmelidir.
  • Temel maaşımız yükseltilmeli ek ödemeler maaşa eklenmeli, emekliliğe yansıtılmalıdır.
  • İzin aldığımızda ya da hastalık raporu aldığımızda kesintiye uğrayan bir ödeme sistemine muhtaç olmak istemiyoruz.
  • Yan yana durarak baş edemeyeceğimiz hiçbir sorunumuzun olmadığına inanıyoruz.
  • Taleplerimizin gerçekleşmesi birleşerek büyümemize ve örgütlü mücadelemize bağlıdır.

Adaletsiz performans düzenine karşı çok ses tek yürek kazanmak için haydi mücadeleye.”

KaynakSES Sendikası

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz