Pandemiden kaynaklı işten çıkarma yasağı, 30 Haziran’a kadar uzatıldı.
AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 4857 sayılı İş Kanunu’nun, işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemeyi içeren geçici 10’uncu maddesinin birinci ve ikinci fıkralarında belirtilen sürelerin, 17 Mayıs 2021’den itibaren 30 Haziran’a kadar uzatıldı.
İşten atmaların revaçta yöntemi Kod-29 yeni düzenleme ile sürüyor
Patronların Kod-29’u kullanarak işten atmalara dair gelişen işçi direnişleri ve tepkiler üzerine, SGK, bir açıklama yaparak, ‘Kod’ların sayısını arttırmıştı!
Mevcut düzenlemede Kod 29, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, görevin kasten ve sürekli ihmal, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi hallerin tamamını kapsıyordu. Patronlar, işçileri, herhangi bir kanıt sunmaksızın Kod 29’u öne sürerek tazminatsız şekilde işten çıkarabiliyordu.
SGK’nin açıklamasında yeni düzenlemeye dair “Birbirinden farklı fesih nedenlerinin tamamının aynı kod (Kod 29) ile bildiriminin çalışma hayatında belirsizliklere yol açtığının görülmesi üzerine SGK genelgesinde yapılan değişiklikle ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerin tamamı için ayrı ayrı kodlar belirlenmiştir” denildi.
Böylece, patronlar için değişen, ‘Kod’un numarasını değiştirmek olmuştu
Çalışma Ekonomisi Doktoru Av. Murat Özveri: “Patronların beyanı esas alındığı takdirde yapılan değişikliğin hiçbir işe yaramayacak”
Bu konu ile ilgili, Çalışma Ekonomisi Doktoru Av. Murat Özveri, Evrensel’e yatığı açıklamada, “patronların beyanı esas alındığı takdirde yapılan değişikliğin hiçbir işe yaramayacağını” vurgulamıştı.
Özveri, “Ahlak ve iyi niyet kuralları çerçevesinde işveren beyanına göre işlem yapılırsa değişen hiçbir şey olmayacak. İşveren, küfretti, hırsızlık yaptı gibi nedenlerle işten çıkardım, dediğinde bunun ön araştırması yapılmadığı koşullarda durum değişmeyecek” dedi.
Özveri, “Kod 29’la fesih yapmak için işverenin haklı fesih nedenlerinden bir tanesini göstermesini gerekiyor, eğer ‘Bu nedenlerden birini göstermediği takdirde böyle bir işlem yapamaz’ denirse bir değişiklik yapılmış olur. Burada esas mesele işverenin hiçbir maliyete katlanmadan işçiyi işten çıkarması” diye konuştu.
TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna, “Açıklamaya göre bugün Kod 29’u konuşuyorsak yarın bu Kod 30 olacak”
Evrensel’e konuşan, TGS İstanbul Şube Başkanı Banu Tuna da, “Açıklamaya göre bugün Kod 29’u konuşuyorsak yarın bu Kod 30 olacak” ifadelerini kullanmıştı.
Patronlar için orman kanunlarının geçerli olduğunu dile getiren Tuna, “Patronlar için zaten bir yaptırım yok, haksız işten çıkarmalarda açılan davalar yıllar sürüyor. Öncelikle Kod 29’un yasadan çıkarılması, patronlara ispat yükümlülüğü getirilmesi gerekiyor. İşten çıkarma durumunda bir denetleme ve yaptırım uygulanması gerekiyor” dedi. İş Kanunu’nun ilgili maddesinde yer alan taciz, hırsızlık gibi suçların zaten TCK kapsamına girdiğini belirten Tuna, “Böyle bir şey varsa zaten şikayet de gerekiyor ama burada kritik mesele ispat zorunluluğu” diye konuşmuştu.