Hatay Büyükşehir Belediyesi’nde sendikal örgütlenmeye engelleme

Disk Genel İş Hatay Şube’nin CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Hatay Sular İdaresi HATSU’da sendikal örgütlenme çalışmalarına Büyükşehir ve Hatsu yetkililerinin engellemeye çalışıldığı ifade edildi.

DİSK Genel-İş Sendikası Hatay Şubesi yetkililerinin yaptığı basın toplantısında, Belediye ve HATSU yetkililerinin bu tutumdan vazgeçmesi istenirken, işçilere de  seslenerek kararlı tutumu sürdürme çağrısı yapıldı.

Açıklamanın tamamı şöyle…

Basına ve Kamuoyuna; 

Her şeyden önce açıklamamıza sendikalı olma hakkının temel evrensel haklardan olduğunu, Uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve Yasalarla güvence altına alındığını hatırlatmakla başlamak istiyoruz.

Genel-İş Hatay Şube olarak Hatay Büyükşehir Belediyesi HATSU idaresi bünyesinde çalışan işçilerin Sendikamıza üye olma taleplerini değerlendirerek bu yılın Ocak ayında başlayan ve 07 Nisan gününe kadar sürdürdüğümüz örgütlenme çalışmalarında Hatay genelinde on beş ilçeye yayılan bütün birimleri dolaşıp işçilere sendikamızı anlatarak 1660 işçinin 1214’ ünü  üye yaptık.

Ancak 07 Nisan sabahından itibaren örgütlülüğümüze ciddi anlamda bir saldırı başladı. Sendikamıza üye olan işçilere sendika tercihini değiştirmeleri yönünde baskılar, işten çıkarma tehditleri yapılmıştır, bu tehditler birçok noktada sayın Belediye başkanının yeğenleri tarafından “amcamın, dayımın selamıyla geldik” diyerek devam etmiştir. Bu hukuksuz davranışların sayın Belediye Başkanının akrabaları da olan bazı yöneticilerden kaynaklandığı iddiaları gündeme gelmiştir. Durumu HATSU İnsan Kaynakları Daire Başkanı  ve HATSU Genel Müdürüne ilettik.  Bize; işçilerin sendika tercihlerinde tarafsız olunacağını beyan etmelerine rağmen,  işçilerin sendika tercihlerine müdahale  şiddetlenerek devam etmiştir. Talepte bulunmamıza rağmen, sendika seçme hakkı ile ilgili, işçileri rahatlatacak bir açıklama yapmamakta ısrar etmişlerdir. Hatta insan kaynakları daire başkanı sayın Metin Savaş’ın ismini kullanarak amir konumundaki birçok kişi üyelerimize baskı uygulamıştır. Büyük bir heves ve istekle sendikamız üye olan işçilerin, 07/Nisandan itibaren, ayın sonlarına doğru hızlanan bir oranla, “daha önce hep şikayet ettikleri, telefonlarımıza dahi cevap vermiyor dedikleri, bizleri  çok kötü bir toplu iş sözleşmesine mahkum etti dedikleri” bir sendikaya kısa bir sürede kitlesel olarak geçişleri nasıl izah edilebilir?

Yaşanan süreci, bir kez de talebimiz üzere harekete geçen  CHP il  ilçe yöneticileri ile milletvekilleri aracılığıyla HATSU idaresi yetkililerine ilettiğimizde hiç beklemediğimiz bir cevapla karşılaştık. Öncelikle bu cevabın içeriğinin gerçeği yansıtmadığı kanaatindeyiz. Yine kanaatimiz odur ki; hukuksuz davranışlarını yukarıda ifade ettiğimiz bazı belediye yetkilileri kişisel siyasi tercihlerini, işyerlerinde daha kontrol edilebilir sendika tercihlerini bu cevabın arkasına gizlemek derdindedirler.

Çok da merak ettirmeden cevap içeriğini açıklamak gerekirse; bu yetkililer kendilerince bahane üretmek suretiyle CHP Genel Merkezini işaret ederek bu müdahalenin kaynağının CHP yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan yardımcısı olduğunu ifade etmişlerdir.  Bu iddiayı dillendiren belediye yetkililerine soruyoruz, CHP örgütlerinin bilmediği bu parti kararını size kim ve nasıl iletmiştir? Bu sorunun cevabını Kamuoyuna ve CHP il- ilçe örgütlerine vermek zorundasınız.

Genel-İş Hatay Şube olarak   bazı belediye yetkililerinin bu iddianın arkasına sığınmak suretiyle hukuku ihlal ederek   işçilerin sendika tercihlerine  müdahale ettikleri kanaatine vardık. Toplu sözleşme yetkisi için kritik önemdeki 2 Mayıs’ta üyelerimize baskılar o denli artmıştır ki; bu baskıdan bunalan kimi üyelerimiz telefonlarını kapatıp o gece evlerinden başka yerlerde konaklamak zorunda kalmışlardır. Şu an bile sendikamızın alanda örgütlenmesi için çaba sarf eden arkadaşlarımıza görevden alınma ve işten çıkarılma tehditleri devam etmektedir.

Üzülerek ifade edelim ki Genel Merkez yöneticilerimizin de içinde olduğu bir heyet olarak sendikal hak ihlallerini anlatmamıza rağmen Sayın Belediye Başkanı da bu hukuksuzluğa gereğince müdahil olmamıştır. İşçiler çok açık olarak sendikamızda olmak, üye kalmak istediklerini ifade ediyorlar. Bunu istifa ettirilmelerine rağmen yeniden sendikamıza üye olup, tehdit ve baskıyla tekrar istifa etmelerinden kolayca gözlemliyoruz. Az önce de ifade ettiğimiz üzere bir kısım belediye yetkililerinin kişisel siyasi tercihi, daha “kontrol edilebilir bir sendika” istemi hukukun, temel hakların, evrensel örgütlenme özgürlüğünün önüne geçmektedir. Demokrasinin bunca tartışıldığı bir dönemde muhalefete ait bir belediyede bu yaşananlar topluma da umutsuzluk yaratmaktadır.

Bugünlerde ülkemizin ihtiyacı olan en önemli kavramlar demokrasi ve hukukun üstünlüğüdür. Bu kavramları önceleyen vaatlerle vatandaşların tercihini almış bir siyasi partiye mensup yerel yönetimin aynı zamanda bir kamu kuruluşu olduğunu gözden kaçırmaması, hukukun üstünlüğüne, evrensel haklardan olan örgütlenme özgürlüğünün önemine uygun hareket etmesini beklemek hepimizin hakkıdır.

Son olarak HATSU işçilerine sesleniyoruz her türlü hukuksuzluğa rağmen toplu sözleşme yetkisi için sayenizde  avantajlı konumumuzu sürdürüyoruz. Yetki için bakanlığa 03/Haziran günü sendikalar başvuru yapacak olup o güne kadar hiçbir sendikanın yetkili olması yasal olarak mümkün değildir. Baskılar nedeniyle bizden ayrılmak zorunda kalan işçileri daha iyi çalışma koşullarına kavuşmaları için yeniden sendikamıza üye olmaya, destekte bulunmaya, desteklerini sürdürmeye çağırıyoruz. Hepimiz için güzel günler yakındır.

Saygı ve sevgilerimizle,

DİSK/Genel-İş Sendikası

Hatay Şube Yönetim Kurulu

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz