Grevlerini sonlandıran Maltepe Belediyesi işçileri: İrademiz yok sayıldı

Maltepe Belediyesi işçileri, Genel-İş Genel Merkezinin toplu sözleşmeye imza atmasıyla grevlerini sonlandırdı. İşçiler, Genel-İş Genel Merkezinin iradelerini yok saydığını söyledi.

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube üyesi Maltepe Belediyesi işçileri, düşük zam dayatmasına karşı başlattıkları grevi, Genel-İş Genel Merkezinin toplu iş sözleşmesine (TİS) imza atmasıyla sonlandırdı. Genel-İş Genel Merkezinin iradelerini yok saydığını belirten işçiler, işyerlerinde mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Maltepe Belediyesi işçilerinin grevi 6 gündür sürerken, Genel-İş ile Maltepe Belediyesi ve SODEMSEN arasındaki görüşmeler hafta sonu da sürdü. Görüşmelere Genel-İş Genel Merkezi de dahil oldu.

Yapılan görüşmeleri işçilere aktaran Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun, “Biz burada ekmeğimizin peşindeyiz, bizi hedef göstermelerine, mücadelemizi maniple etmelerine müsaade etmeyeceğiz. En son söyledikleri şey ‘En fazla 4 bin 700 yaparız’ oldu. Bunu şube yönetimi olarak kabul etmeyeceğimizi söyledik. TİS yetkisi Genel Merkezde olduğu için Genel Merkez bu iradesini kullanacağını söyledi. Genel Merkez bunu imzalarsa yasal olarak grev sürecimiz sona erer. Devam etmeyi seçersek geçen seneki gibi eylem süreci başlatmış oluruz. Pandemi koşullarını da gözeterek bunu da hep birlikte değerlendireceğiz, birlikte karar vereceğiz” dedi.

İşçi temsilcileri de yaptıkları açıklamada “Sandık kuracağız, referandum yapacağız, ya tamam diyeceğiz ya devam diyeceğiz” dedi.

Referandum bitmeden açıklama yaptılar

İşçiler sonrasında sandık kurarak oy kullanma işlemine başladı. İşçilerin referandumu sürerken önce Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve CHP Milletvekili Veli Ağbaba sosyal medya hesaplarından anlaşmanın sağlandığını, grevin sona erdiğini duyurdu.

Kısa bir süre sonra ise Genel-İş Genel Merkezi Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Maltepe Belediyesinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Yapılan anlaşmaya göre ikramiye dahil en düşük ücret net 4 bin 700 TL oldu. Uyuşmazlık nedeniyle 23 Şubat’ta başlayan yasal grevimiz bugün itibariyle sona ermiştir” dedi.

Referandumdan devam kararı çıkmasına rağmen Genel-İş Genel Merkezinin TİS’e imza atması işçilerin tepkisini çekti. Referandum sonrası gruplar halinde toplantılar yapan ve grevlerini sonlandıran işçiler “İrademiz yok sayıldı. Bu anlayışa karşı mücadelemizi işyerlerinde sürdüreceğiz” dedi.

Süreçte neler yaşandı?

696 sayılı KHK ile belediye şirketlerine geçirilen işçilerin ücretleri düşürüldü, Yüksek Hakem Kurulu tarafından belirlenen zam oranları iki sene boyunca yüzde 4+4’te kaldı. Taşerondayken daha yüksek ücret alan işçiler TİS görüşmelerini bekledi. Maltepe Belediyesinde de TİS görüşmeleri 6 ay önce başladı. Belediye yönetimini CHP’li belediyeler tarafından kurulan SODEMSEN temsil ederken, işçiler adına ise üyesi oldukları Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube temsil etti.

Görüşmeler başladığı sırada Maltepe Belediyesi yönetimi taban ücretin brüt 123 liradan 125 liraya çıkarılmasını ve 11 lira zam yapılmasını teklif ederken işçiler brüt 180 liraya çıkarılmasını istedi. Belediye 14 lira 85 kuruşluk yemek ücretine 2 lira 15 kuruş zam teklif ederken, işçiler 40 lira istedi. Belediye 8 lira 50 kuruş olan yol ücretine 1 buçuk lira zam yapılmasını teklif ederken işçiler aylık tam seyahat kartı parası olan 275 liraya çıkarılmasını istedi. İşçiler ayrıca 112 günlük ikramiye, Kurban ve Ramazan Bayramlarında 400 ve 300 TL verilmesini de talep etti. Belediye işçileri bu rakamlar üzerinden pazarlık yapılabileceğini belirtirken belediye yönetimi 6 ay boyunca yüzde 8’lik zam teklifinde ısrar etti.

Anlaşma sağlanamaması üzerine 23 Şubat’ta Maltepe Belediyesinde grev başladı. Grev başlar başlamaz belediye yönetimi Kadıköy’de olduğu gibi yol, yemek, asgari geçim indirimini de dahil ederek yüzde 47 zam teklif ettiklerini, en düşük ücretin 4 bin 118 lira olduğunu, bunun kabul edilmediğini söyledi. İşçiler ise her şey dahil edildiğinde yüzde 47’lik zammın, asgari ücrete yapılan zam sonrası ücretleri asgari ücretin altında kalan yaklaşık 30 işçiyi kapsadığını 1500 işçinin ise bundan etkilenmediğini açıkladı. İşçiler ayrıca belediye yönetiminin bu rakamlara yol, yemek, asgari geçim indirimini dahil ettiğini, çıplak ücrete sadece yüzde 8 zam teklif edildiğini duyurdu. İşçiler her şey dahil yapılan zammın aylık 235 lira olduğunu, bu haliyle ücretlerinin 3 bin 700 ila 3 bin 800 lira olduğunu belirtti.

Bu süre içerisinde çöp toplamaktan, 70 kişilik bir grubun işçilere saldırması gibi işçilerin grevi çeşitli şekillerde kırılmaya çalışıldı ancak işçiler buna izin vermedi. İşçiler AKP’nin ekmeğine yağ sürmekle itham edildi.

Grevin son iki günü ise CHP merkez yöneticileri duruma dahil oldu. Grevin 6. günü belediye yönetimi son teklifini her şey dahil 4 bin 700 lira olarak açıkladı. 

 

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz