Eğitim Sen Şube Başkanı Sümbül: Tam kapanmada öğretmen ve öğrenciler aşılansın

Önlemler alınmadığı için yüz yüze eğitim sürecinde virüs kapan öğretmenlere dikkat çeken Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, kapanmada tüm eğitimcilerin aşılanması gerektiğini söyledi.

Mersin’de 29 bine yakın öğretmen ilk, orta ve lise düzeyinde toplamda 1092 okulda eğitim gören yaklaşık 400 bin öğrenciye ders veriyor. Bugüne kadar açıklanan verilere göre, koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren 95 öğretmenden 2’si Mersin’de. Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, pandemi sürecinde kentteki okullarda yaşanan aksaklıklara ve alınması gereken tedbirlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kentte 15 Şubat’ta kırsal mahallelerde, 2 Mart’tan itibaren ise kent genelindeki okullarda yüz yüze eğitime başlandığını belirten Sümbül, gerekli önlemlerin alınması için yetkililere başvurmalarına rağmen öğretmenlere aşı yapılmadığına dikkat çekti.

‘YETKİLİLER VAKALARI GİZLİYOR’

Okullardaki vaka durumuna ilişkin ne İl Sağlık Müdürlüğünden ne de İl Milli Eğitim Müdürlüğünden bilgi alamadıklarını belirten Sümbül, kentte yüzlerce öğretmenin salgına yakalandığını söyledi.

Yetkililerin pandemiye ilişkin yükümlülüklerinin üstünü örtmek için vakaları gizlediğini söyleyen Sümbül, sorumluluklarını gizlemek için böylesi bir yola başvurduklarını sözlerine ekledi. Okullarda bulaşı oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Sümbül, kentteki bazı okulların da karantinaya alındığına ifade etti.

‘ARKADAŞLARIMIZ AŞILANMALI’

Pandemide eğitimde fırsat eşitsizliğinin arttığını kaydeden Sümbül, “Tam kapanma bittikten sonra yüz yüze eğitime geçilecek, yüz yüze eğitim olabilmesi için bazı şartların olması gerekir. Bunların başında öğretmenlerin ve eğitim bileşenlerinin aşılanması geliyor. Eğitimcilerin büyük çoğunluğu hâlâ aşılanmadı. Yüz yüze eğitime geçilecekse de öğrenci ve öğretmenlere de kovid-19 testi yapılmalıdır” dedi.

Tedbirlerin alınmaması durumunda kentte, eğitim ve diğer alanlarda sürecin daha da kötüye gideceğini hatırlatan Sümbül, “Bu vurdumduymazlıkla devam edilmesi ve aşı politikasının böyle devam etmesi durumunda süreç çok daha kötüye gidecek. Yaz ayı birlikte yazlıkçılar kente gelecek. Böylece Mersin gibi sahil kentlerinde vaka sayıları yeniden yükselecek. Onun için yeteri önlem alınmalıdır” diye konuştu.

‘UYARILAR MASADA KALIYOR’

Ekonomi ve sağlıktan sonra pandemiden en çok etkilenen alanın eğitim olduğunu anımsatan Sümbül, “Eğitim alanı toplumun geleceğidir. Lütfen, yapılan uyarıları birlikte hayata geçirelim. Tüm uyarılarımıza rağmen ne İl Milli Eğitim ne de İl Sağlık Müdürlüğü bizleri bu süreçlere dahil etmedi. Oluşturulan ortak platformlar yok maalesef. Biz de bu işin bir tarafıyız. Yaptığımız tüm önlem ve uyarılar masada kalıyor. Sorunlarımızı, bilim ve ortak akılla çözelim” dedi.

‘TÜM OLUMSUZLUKLARDAN YETKİLİLER SORUMLUDUR’

Tüm uyarılara rağmen yaşanacak olumsuz bir durumdan yetkililerin sorumlu olacağını söyleyen Sümbül, sözlerini şöyle tamamladı: “Kentteki, yetkili devlet kurumları bu durumdan sorumlu olacaktır. Vatandaşlar ellerinden geldikçe önlem alıyor. Yurttaşlar, yaşam hakkının yanında ekmek derdindeler. Yurttaşlar, pandemiden ölmeyecek ama neredeyse açlıktan ve yokluktan hayatını kaybedecek. Bunun sorumlusu vatandaşlar değil bizleri yönetenlerdir. Şartlar böyle devam ederlerse üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan çekinmeyiz ama böylesi bir süreçte bunları yaşamak ve yaşatmak istemiyoruz. Eğitim ve yaşam hakkı çok çok önemlidir. Ama bizleri buna mecbur bırakmasınlar.”

KaynakM.A.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz