As Plastik’te sendika üyesi işçiler iş bıraktı

İstanbul Esenyurt’ta bulunan As Plastik’te patron işçilerin sendikalı olmasını engellemek için yetkiye itiraz etti. Petrol-İş’te örgütlenen işçiler, patronunun itirazı geri çekmesi için iş durdurdu.

Çoğunluğu 20 seneye yakın süredir As Plastik’te çalışan işçiler, 2022 yılı Mayıs ayında sendikalı çalışma talebiyle Petrol-İş’e üye oldu. 140 işçinin çalıştığı fabrikada kısa sürede çoğunluğun sağlanmasına ve işçilerin neredeyse tamamının Petrol-İş’e üye olmasına rağmen As Plastik patronu yetki itiraz davası açtı.

Evrensel’den Murat Uysal’a konuşan işçiler As Plastik patronunun bu tavrına karşı işyerindeki huzuru bozacak bir hamle yapmadıklarını ancak patronun sendikadan istifaya zorlayan baskılarının bardağı taşırdığını söyleyerek yetki itiraz davasının geri çekilmesi ve sendika ile toplu pazarlık masasına bir an önce oturulmasını talebiyle iş bıraktı.

Patronun sendikasızlaştırma oyunu

8 yıldır As Plastik’te çalışan Petrol-İş işyeri temsilcisi Savaş Çakmak, 2022 Mayıs’ta işçilerin büyük çoğunluğunun katılımıyla Petrol-İş’e üye olduklarını anlatarak, “Patron itiraz hakkını kullanarak sendikalaşma sürecini uzatmaya çalıştı. İşçilerin neredeyse tamamının üye olduğu bir yerde patron anayasal hakkımız olan sendikalaşma hakkımızı engellemeye çalışıyor” dedi.

Çakmak, patronun işçileri oyalama ve sendikasızlaştırma dalaveresini de anlatıyor. Önce sendikayla görüşmeyi kabul ediyor; “Görüşmeler olumlu geçerse itirazımı geri çekerim” diyor ve 3 ay süre istiyor. İşçiler süreyi kabul ediyor ama 4 ay geçince de patron itirazı geri çekmiyor. Buna da ses çıkarmayan işçiler, yargı sonucunu beklerken As Plastik patronu farklı bir firma adı altında işçi almaya başlıyor.

Baskılar artık işçileri çileden çıkardı’

Çakmak, “İşçileri bireysel olarak çağırarak sendikadan çıkmaları üzerine baskılar yapmaya çalıştı. ‘Ne kadar ücret istiyorsanız gelin anlaşalım sendikayı sokmayın’ demeye başladı. EYT ile emekli olan 40’a yakın işçiyi bir koz olarak kullanıyor, ‘Emekli olduktan sonra çalışmak istiyorsanız sendikadan istifa edeceksiniz diğer firma adı altında işe başlayacaksınız, başka türlü sizi çalıştırmam’ diyor. Bu baskılar artık işçileri çileden çıkardı” diye konuştu.

Sendikalı olma haklarını kullandıklarını söyleyen Çakmak, “Tek talebimiz patronun toplu pazarlık masasına oturması ve itiraz hakkını geri çekip sendikal hakkımızı tanıması. Bu taleplerle bugün buradayız hem içeride hem de dışarıda bir eylem direniş başlattık. Bunu da sonuna kadar götüreceğiz. Patronun sendika düşmanlığını biz de tam olarak anlamış değiliz” dedi.

Kimse emeğinin hakkını bırakmasın, sonuna kadar mücadeleye devam!’

Fabrikada 15 seneden uzun süredir çalışan işçilerden Musa Çıracı, patronun, toplu alınan eylem kararını bireyselleştirmeye çalıştığın belirterek, “Temsilciler işçileri zorla buraya çekiyormuşuz gibi bir hava estiriyorlar. Bu doğru değil. 140 kişi beni temsilci seçmişse ben onların kararlarına uymak zorundayım” diye konuştu.

6 senelik işçi Behzat Gündüz ise, “Bunların hiçbirinin olmasına gerek yoktu. Burada mağdur durumdayız. 3 çocuk babasıyım, 2 çocuk okutuyorum. Bu soğukta burada mücadele ediyoruz. Bizi okuyacak olanlara sesleniyorum; kimse emeğinin hakkını bırakmasın, sonuna kadar devam etsin. Çünkü bu dünya patron dünyası değil, garibanlar dünyası. Emek olmadan hiçbir şey olmaz. Mücadeleye sonuna kadar devam” dedi.