Antakyalı işçiler: 1 Mayıs’ta çalışmak değil bayram kutlamak istiyoruz

1 Mayıs günü patronların kendilerini baskıyla çalıştırdığını ifade eden işçiler, “1 Mayıs’ta çalışmak değil, bayram kutlamak istiyoruz” diyor

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Dayanışma ve Mücadele Günü 1 Mayıs öncesinde Antakya’nın Erzin ilçesindeki emekçiler, geçim koşullarının gün geçtikçe zorlaştığını söyledi. Çalışma koşullarının da ağırlaştığını, 1 Mayıs günü patronların kendilerini baskıyla çalıştırdığını ifade eden işçiler, “1 Mayıs’ta çalışmak değil, bayram kutlamak istiyoruz” dedi.

Metal iş kolunda çalışan bir işçi, çalıştıkları fabrikanın sendikalı olduğunu söylüyor. 1 Mayıs’ın kendi bayramları olduğunu ancak tatil olmasına rağmen patronun baskısıyla çalıştırıldıklarını ifade eden işçi, “1 Mayıs’ta çalışmak değil bayram kutlamak istiyoruz” dedi. 1 Mayıs dışındaki bayramlarda da çalışmak istemediklerini belirten işçi, “Fabrika yönetimi çalışmaya zorluyor ama sendika ‘Bu konuda gönüllülük esastır’ diyerek işçileri yalnız bırakıyor. Sendikamız bu konuda yanımızda olmalı patrona karşı dik durmalıdır. Bu durum sendikanın işçiden yana olmayan tavrı nedeniyle işçiler arasında bir ayrışma yaratıyor” diye konuştu.

“Haklarımız gasbediliyor”

Lojistik firmasında tır şoförlüğü yapan bir işçi pandemiyle birlikte haksızlıkların ayyuka çıktığı bir dönem yaşandığını dile getirdi. Üç öğün olan yemek haklarının pandemi bahane edilerek gasbedildiğini söyleyen işçi, “Bizlere ekmek arası dönerle idare etmemiz söyleniyor. Avrupa’dan ve diğer batılı ülkelerden gelen çöpleri ve hurdaları taşıyoruz. 24 saat çalışıp 24 saat dinleniyoruz. Çok ağır koşullarda çalışıyoruz. İskenderun, Payas, Dörtyol bölgelerindeki lojistik firmalarda çalışan tüm tır şoförleri aynı koşullarda. Çalışma koşullarımızın iyileştirilmesini, ücretimizin artmasını, haklarımızın olmasını istiyoruz. Bayramımızı gönül rahatlığıyla kutlayalım istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Eğitimin de eğitimcinin de sorunları arttı”

Eğitim-Sen üyesi bir öğretmen de emekçilerin sorunlarının arttığını vurguladı. Pandemi sürecinde yaşanan aksaklıklardan bugünkü iktidarın sorumlu olduğunu aktaran eğitim emekçisi, “Eğitim sistemi yapboz tahtasına dönüşmüş durumda, yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Biz öğretmenler ve öğrenciler bu durumun birincil mağdurlarıyız. 1 Mayıs’a iş güvencesi, toplu sözleşmeli sendika hakkı, eğitimcilerin bir an önce aşılanması, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, tüm öğrencilere internet ve tabletin bedava verilmesi, eğitim emekçilerinin özlük haklarının gözden geçirilmesi ve 3600 ek göstergenin hemen verilmesi talepleriyle katılacağız” dedi.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz