Üretim baskısına karşı işçilerin eylem yaptığı HT Solar’da bir işçi işten atıldı

Son dönemde üretim baskısının artırıldığı HT Solar fabrikasında bir işçi işten çıkarıldı. İşçiler, bugünkü işten çıkarma hamlesinin işverenin otomasyon hazırlığı olduğunu söyledi

Tuzla Serbest Bölge’de kurulu olan HT Solar fabrikasında bir işçi işten atıldı. Evrensel’e konuşan işçiler, artan tutanakların, ücretsiz izin ve görev düşürme gibi uygulamaların ve son olarak bugünkü işten çıkarma hamlesinin işverenin otomasyon hazırlığı olduğunu dile getirdi.

Son dönemde üretim baskısının artırıldığı HT Solar fabrikasında geçtiğimiz hafta 5 işçi hakkında tutanak tutulmuş ve yönetimin 5 işçinin işten çıkarılma talebiyle disiplin kuruluna sevk edildi. İşçilerden ikisine uyarı verilirken fabrika yönetimi diğer 3 işçi için işten atma ısrarını sürdürdü. Disiplin kurulundaki iki işveren temsilcisi işten atma yönünde oy kullanırken işçi temsilcileri atılmamaları yönünde oy kullanmış, bunun üzerine karar üst işverene taşındı.

İşten atılmak istenen işçilerden biri, önceki gün başlayan gece vardiyasının sonunda bu sabah saat 7’de insan kaynakları bölümüne çağrılarak işten atıldığını öğrendi. Üretime 12 dakika geciktiği bahanesiyle disiplin kuruluna sevk edilen işçi işten çıkarılma belgesini imzalamayı reddetti. Vardiyasının bitmesine dakikalar kala işten çıkarıldığını öğrenen işçi, Birleşik Metal İş Sendikasının örgütlü olduğu fabrikada kıdem ve ihbar tazminatı gasbedilerek atılan ilk işçi oldu.

Sendika başkanı fabrika yönetimiyle görüştü

Geçtiğimiz hafta 3 işçinin işten atılması için disiplin kuruluna sevk edildiğini öğrenen HT Solar işçileri bu haftaya eylemlerle başladı. 11 Ocak pazartesi günü sendika temsilcilerinin çağrısıyla saat 21.00’de iş bırakan işçiler üretimi 15 dakika boyunca durdurarak alkış ve sloganlarla tepkilerini dile getirdiler. İşçilerin eylemleri, bir yandan iş durdurma ve yavaşlatmayla diğer yandan vardiya giriş ve çıkışlarında alkış ve sloganlarla  çarşamba gününe kadar devam etti. 13 Ocak Çarşamba günü fabrikaya gelen Birleşik Metal İş Sendikası genel başkanı Adnan Serdaroğlu görüşmelerde bulundu. Bunun üzerine fabrika çapında devam eden protesto eylemleri durduruldu. Sendika temsilcileri, sadece final bölümünde hız baskısına karşı “kaliteli ürün çıkarma” şeklinde devam eden iş yavaşlatmanın devam edeceğini bildirdi.  Perşembe günü fabrikaya gelen Birleşik Metal İş Gebze Şube Başkanı Selçuk Çiftçi işyeri temsilcileriyle birlikte fabrika yönetimiyle görüştü. İşçilere aktarıldığı kadarıyla karşılıklı sorun ve taleplerin görüşüldüğü bu toplantıda işten atmaların yeniden gözden geçirileceği söylendi. İşçiler bu toplantının ardından final bölümündeki eyleme son verilirken 2 vardiyada tekrar alkış eylemi ve 15 dakika iş durdurma eylemi gerçekleştirildi. Bu gelişmelerin hemen ertesinde disiplin kuruluna sevk edilen 3 işçiden biri dün sabah İş Kanununun 25/2 maddesi uyarınca işten çıkarıldığını öğrendi. Bunun üzerine işçiler fabrikadaki eylemlerine devam etti.

Patronu otomasyon hazırlığı yapıyor, işçiler eyleme devam diyor

Geçtiğimiz aylarda üretimin 4 banttan 2 banda düşürüldüğü HT Solar fabrikasında uzun zamandır otomasyon gerçekleştirileceği ifade edildi. Üretimde sayı ve hız baskısının artırıldığı fabrikada otomasyonla birlikte üretimin tek banda düşürüleceği söylentisi ve işverenin işten çıkarmaya gideceği korkusu yayılıyordu.

İşçiler, artan tutanakların, ücretsiz izin ve görev düşürme gibi uygulamaların ve son olarak bugünkü işten çıkarma hamlesinin işverenin otomasyon hazırlığı olduğunu dile getirdi. “Patronun hazırlığı karşısında biz işçiler de kendi hazırlığımızı yapmalıyız” diyen işçiler, “Bir işçinin dahi atılması hepimizin atılmasına kapı aralar. Mevcut eylemler birlik olduğumuzu gösterdi belki ama birlikte neler yapabildiğimizi daha kararlı, daha istikrarlı göstermeliyiz. Bizim bu gücümüz var, işyerinde yetkili bir sendikamız var. Üretimden gelen gücümüzü gösterecek bir kararlılık lazım” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Otomasyon belirsizliğinin sürdüğü bu süreçte, iki işçi üretimde hatalı modül gönderdiği bahanesiyle ücretsiz izne gönderilirken, iki işçinin de görevi düşürüldü. Bunun üzerine vardiya giriş ve çıkışlarında düdük çalarak ikaz eylemlerine başlayan işçiler, otomasyon söylentilerinin aydınlığa kavuşturulmasını, sayı ve hız baskının son bulmasını, işveren tarafından kimsenin işten çıkarılmayacağı taahüdünün verilmesini talep etmişti. Aralık ayının son haftasında pazartesi, çarşamba ve cuma günleri eylemlerine devam işçilerin talepleri karşılanmazken ocak ayının ilk haftasında sendika temsilcilerinin eylem çağrısı yapmaması üzerine ikaz eylemleri durdu. Geçtiğimiz hafta 5 işçinin disipline sevk edilmesi ve 3’ünün işten çıkarılmak istenmesi üzerine yeniden eyleme geçen işçiler Evrensel’e konuşarak “Sessiz kalırsak işten atmaların önü açılacak” demişti.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz