Tanzanya’da hakları ödenmeyen işçiler Yapı Merkezi önünde

Yapı Merkezi’nin, Tanzanya’daki demir yolu şantiyesinde çalışan ve maaş, tazminat, fazla mesai gibi hakları ödenmeden ülkeye geri dönüş yapan işçiler Yapı Merkezi önünde eylem yaptı.

Türkiye merkezli inşaat şirketi Yapı Merkezi’nin, Tanzanya’daki demir yolu şantiyesinde çalışan ve 7 aydır maaş alamayan yaklaşık 2 bin işçinin grevi 11. gündür devam ederken, aynı şirkette maaş, tazminat, fazla mesai gibi hakları ödenmeden ülkeye geri dönüş yapan işçiler Yapı Merkezi önünde eylem yaptı.

DİSK’e bağlı Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev-Yapı İş), öncülüğünde, Yapı Merkezi’nin İstanbul Üsküdar’daki genel merkez binası önünde gerçekleştirilen eylemde işçiler, içine düşürüldükleri mağduriyeti dile getirerek alacaklarının bir an önce ödenmesini, haklarını ödenmeden eylem alanını terketmeyeceklerini belirttiler.

İstanbul ve diğer kentlerden gelen işçilerin eylemine, Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu ile birçok sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de destek verdi. Eylemde, sık sık “İnşaat işçisi köle değildir”, “Ücret haktır, gasp edilemez”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

“Esaret koşulları gün yüzüne çıktı”

Eylemde okunan açıklamada, Yapı Merkezi işçilerine aylardır verilen sözlerin tutulmadığı belirtilerek, “Bin km üstündeki tren hattı inşaatında farklı şehirlerde, farklı kamplarda çalışan işçiler maaşlarının ödenmesi talebiyle bir araya gelmiş ve esaret koşullarında seslerini duyurmaya çalışmaktadır” denildi.

DİSK/Dev-Yapı İş’in girişimleriyle Tanzanya sendikaları ve Afrika Sendikalar Birliği’nin de sürece dahil olduğunun belirtildiği açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“İşçilerin mücadelesi hem ülke kamuoyunda hem de Tanzanya kamuoyunda yer bulmuş, esaret koşulları gün yüzüne çıkmıştır. Aylardır maaş ödemeyen şirket, geçen hafta işçilere ‘sus payı’ olarak yedi maaşa karşılık cüzi bir ödeme yapmıştır. Ay sonuna kadar iki maaş, yıl sonuna kadar da kalan eski maaşların yatırılması için çalışmalar yaptıklarını yapılan görüşmelerde açıklamıştır.”

İşten ayrılan işçilerin durumu

Şirketin “oyalama taktiklerine” inanmayan işçilerin, en az dört maaş yatırılana kadar iş başı yapmayacaklarının belirtildiği açıklamada, maaş gecikmelerine dayanamayıp ülkeye geri dönüş yapan işçilerin de ödemelerinin yapılmadığı vurgulandı.

İşçilerin haklarını almak için mahkemeye yaptığı başvurulara da şirketin itirazlar yaparak süreci uzatmaya çalıştığını belirten DİSK/Dev-Yapı İş, “İşçileri açlığa, yoksulluğa mahkûm eden uygulamaları sonlandırmak için mücadeleyi yükselteceğimizi şirketin genel merkezi önünden ilan ediyoruz” dedi.

İşçiler: ‘Şirket oyalıyor, burayı terketmiyoruz!’

Basın açıklaması öncesi ve sonrasında Yapı Merkezi yöneticileriyle yapılan görüşmelerden inandırıcı-tatminkar bir sonuç çıkmadı. İşçiler, şirket koordinatörünün; ‘şirketin zor durumda olmasına rağmen hafta sonuna kadar her işçiye 1500-2000 dolar, Eylül-Ekim aylarında da kalan tüm alacakların ödenmesi için çaba gösterecekleri’ yönündeki açıklamasını inandırıcı bulmadı.

Aylardır bu sözleri çok duyduklarını belirten işçiler, şirketin kendilerini oyalayarak günü kurtarmaya çalıştığını, kendilerini tatmin edecek ciddi bir adım atılmadan buradan ayrılmayacaklarını vurguladılar.