Putin, Rus Ordusu’na Donbass’a ‘özel askeri operasyon’ emri verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesine günlerdir beklenen askeri operasyonu bu sabah başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sabah 6 civarında yaptığı açıklamada “Rusya’nın NATO’nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız” diyerek operasyonu ilan etti. Putin, Rus güçlerinin Ukrayna’yı işgal etme planları olmadığını duyurdu. Ancak cumhurbaşkanı, sunulan tek seçenek olması durumunda Rusya’nın kendisini savunacağını kaydetti.

Rusya’nın Donbass’a yönelik askeri harekat başlatması sonrası yaşanan gelişmeler şöyle:

10.49: Reuters haber ajansı, Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanının Rusya’nın düzenlediği saldırılarda en az 8 kişinin öldüğünü, 9 kişinin de yaralandığını bildirdiğini duyurdu.

10.39: Putin’in Donbass bölgesinde bağımsızlığını tanıdığı Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Denis Puşilin, Donetsk bölgesinin Kiev’in denetiminde olan topraklarını geri almak için düzenledikleri operasyonun ‘oldukça çabuk sona ereceğini’ iddia etti. Puşilin, “Bölgenin tamamını Kiev’den geri alma operasyonu çabuk tamamlanacak” şeklinde ifadeler kullandı.

10.20: Ukrayna’nın Moskova Büyükelçiliği’nin bugün ve önümüzdeki günlerde vatandaşlara yönelik hizmetlerin yapılmayacağını bildirdiği iddia edildi. Sputnik’in aktardığı bilgiye göre Ukrayna’nın Moskova Büyükelçiliği temsilcisi kurum önünde biriken kalabalığa seslenerek bugünden itibaren randevu olanlar dahil vatandaşları kabul edemeyeceklerini söylediği belirtildi.

10.00: Rusya’nın Donbass harekatına ilişkin sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yapan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dymtro Kuleba, “Putin saldırdı ama kimse kaçmıyor” mesajı verdi.

Ordunun ve diplomatların çalıştığını bildiren Kuleba, dünyadaki Ukrayna vatandaşlarına seslendiği paylaşımında, Putin’in askeri harekatını bulundukları ülkelerde anlatmalarını istedi.

09.45: Sputnik’in Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin ‘İçişleri Bakanlığı’na dayandırdığı habere göre Sçastye ve Stanitsa Luganskaya şehirlerinin LHC güçlerinin kontrolüne geçtiği aktarıldı.

09.40: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri yayımladığı yazılı açıklamayla Rus ordusunun ülkenin doğusundaki birliklerini “yoğun bir biçimde bombalamaya” başladığını duyurdu.

BBC Türkçe’nin geçtiği bilgiye göre Ukrayna ordusu, Kiev yakınlarındaki Boryspil Havaalanı da dahil olmak üzere diğer bazı havaalanlarına da füze saldırısı düzenlendiğini aktardı. Açıklamada, Ukrayna Hava Kuvvetlerinin Rusya’nın saldırısına karşı cevap verdiğini ve püskürttüğü belirtildi. Öte yandan Ukrayna Ordusu, güneydeki Odesa şehrinde, Rus paraşütçü birliklerinin olduğu yönündeki haberleri de yalanlandı.

09.13: Reuters haber ajansı, Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki Lugansk’ta 5 Rus uçağı ve 1 Rus helikopterini düşürdüğünü iddia etti.

Sputnik’te yer alan haberde ise Rusya’nın uçakların düşürüldüğü haberinin yalanlandığı bildirildi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Rus uçağının düşürüldüğü yönündeki iddiasını yalanladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Yabancı medyanın Ukrayna üzerinde bir Rus uçağı düşürüldüğüne yönelik iddiası gerçek dışı” denildi. Açıklamada, “Ukrayna Sınır Muhafızları, Rus ordu birliklerini karşı direnmiyor” iddiasında bulunuldu.

08.49ABD Başkanı Biden, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Ukraynalı mevkidaşı Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yaptığını duyurarak, kendisini uluslararası kınama için yaptığı görüşmeler hakkında bilgilendirdiğini söyledi. ABD ve müttefiklerinin Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulayacağını kaydeden Biden, Zelenskiy’nin kendisinden, dünyayı, Ukrayna halkının yanında olmaya davet etmesini istediğini belirterek “G7 liderleriyle görüşeceğim. ABD, müttefiklerimiz ve ortaklarımız Rusya’ya ağır yaptırımlar uygulayacak” dedi.

08.34: Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin milis gücü sözcüsü Eduard Basurin, Donbass’ta tüm cephe boyunca şiddetli çatışmaların yaşandığını bildirdi. Basurin, Ukraynalı askerlere silah bırakma çağrısında bulundu.

07.59:  Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna hava kuvvetleri ve hava savunmasının yanı sıra askeri altyapıyı etkisiz hale getirmek için hassas silahlar kullandığını belirtildi.
Rusya Savunma Bakanlığında yapılan açıklamada, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyonun, ülkedeki sivillere yönelik tehdit oluşturmadığı iddia edildi.

06.10: Rusya devlet medyası Sputnik’in haberine göre, Rusya Devlet Başkanı’nın 24 Şubat’ta yaptığı açıklamalara göre, Putin Rus güçlerini Donbass bölgesinde özel bir operasyon yürütmeye yönlendirdi. Putin, Donbass bölgesindeki operasyon için konsolide Parlamento desteği beklediğini açıkladı.

Putin, Ukrayna’da ‘Neo-Nazileri’ destekleyen NATO müttefiki savaş makinesinin hareket ettiğini ve Rusya’nın sınırlarına yaklaştığını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı, “Önde gelen NATO ülkeleri, Ukrayna’nın aşırı Nazilerini ve Neo-Nazilerini tam olarak destekleyerek kendi hedeflerine ulaşıyorlar, bu da Kırım ve Sivastopol halkını özgürce Rusya ile yeniden birleşme tercihlerinden dolayı asla affetmeyecek” dedi. “Elbette Kırım’a gidecekler, Donbas gibi, yaptıkları gibi, öldürmeye gidecekler, Hitler’in Ukraynalı Nazi destekçilerinden oluşan çetelerin 2. Dünya Savaşı sırasında masum insanları öldürdüğü gibi.”

Putin, Rusya’nın son 30 yıldır aldatma ve şantajla karşı karşıya kalmasına rağmen NATO’nun doğuya genişlememesini müzakere etmeye çalıştığını vurguladı.

Ayrıca Ukraynalı milliyetçi güçlerle bir Rus çatışmasının “kaçınılmaz” olduğunu da kabul etti.

Putin, Rus güçlerinin Ukrayna’yı işgal etme niyetinde olmadığını kaydetti. Ancak ihtiyaç olursa Rusya kendini savunacaktır.

Rusya cumhurbaşkanı, Ukrayna güçlerine hitap etmek için zaman ayırdı ve Kiev’in askerlerini silahlarını bırakmaya ve cuntaya değil halka yemin ettiklerini hatırlamaya çağırdı. Putin, “Koşullar bizi kararlı ve acil adımlar atmaya zorluyor. Donbas halk cumhuriyetleri Rusya’dan yardım istedi” dedi. “Bu bağlamda, BM Şartı’nın 51. Maddesi, 7. Bölümü uyarınca, Federasyon Konseyi’nin yaptırımı ile ve Federal Meclis tarafından onaylanan DPR ve LPR ile dostluk ve karşılıklı yardım anlaşmaları uyarınca karar verdim. özel bir askeri operasyon yürütmek.”

Putin, siyaset kirli bir iş olmakla birlikte, NATO’nun eylemlerinin ahlaka aykırı olduğunu ve Rusya’nın Ukrayna’dan gelen sürekli tehditlerle gelişemediğini, güvende hissedemeyeceğini veya var olamayacağını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı, “2000 ve 2005’te Kafkasya’daki teröristlere askeri bir karşılık verdiğimizi hatırlıyoruz. Devletimizin bütünlüğünü savunduk, Rusya’yı koruduk” dedi. “2014’te Kırım ve Sivastopol sakinlerini desteklediler. 2015’te silahlı kuvvetler, teröristlerin Suriye’den Rusya’ya girmesine güvenilir bir engel oluşturmak için kullanıldı.”

Putin, Rusya’nın o zaman kendisini korumaktan başka seçeneğinin olmadığını ve “aynı şeyin şimdi de yaşandığını” kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı, Rusya’nın bu yılın başlarında Kazakistan’a sağladığı yardımı vurgulayarak, “Sovyet sonrası alanda yeni kurulan tüm ülkelere saygıyla davranıyoruz ve aynı şekilde davranacağız. Onların egemenliklerine saygı duyduk ve saygı duymaya devam edeceğiz.” dedi.

Rusya cumhurbaşkanının Perşembe sabahı yaptığı açıklamalar, halihazırda sürmekte olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısının bir toplantısının yanında gerçekleşti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği söylentilerine inanmamakla “yanlış” olduğunu iddia ederek toplantının açılışını yaptı.

Putin’e göre Rusya, müdahale eden ve daha fazla tehdit oluşturanlara derhal yanıt vermeye hazır.

Putin, “Değerli hemşehrilerim, Rus Silahlı Kuvvetleri’nin vatanına bağlı asker ve subaylarının birlikte görevlerini etkin bir şekilde yapacaklarından eminim” dedi. “Tüm güç seviyelerinin birlikte çalışacağından ve etkili olacağından şüphem yok.”

 

KaynakArtı Gerçek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz