Muğla’da KESK üyesi emekçiler sefalet zammına tepki gösterdi, yeni TİS istedi

Muğla’da KESK üyesi emekçiler maaşlarına yapılan yüzde 7,3’lük sefalet zammını bordrolarını yakarak protesto etti

Muğla’da KESK’e bağlı sendikalara üye emekçiler, enflasyon oranının açıklanmasının ardından maaşlarına yansıyan yüzde 7,3’lük zammı bordrolarını yakarak protesto etti.

Eylemde basın açıklamasını KESK’e bağlı Sendika Şubeler Platformu adına SES Başkanı Nazlı Tepeli yaptı. Tepeli, her gün yeni sorunlarla karşılaştıklarının altını çizerek “Siyasal iktidar halkın, emekçilerin yaşadığı dertleri, sıkıntıları çözmek yerine attığı her adımda sorunlar yumağını büyütüyor. Acı reçete yine emekçilerin, yoksullaştırılan halkın payına düşüyor” dedi.

Tepeli, “açlık sınırının 2 bin 600, yoksulluk sınırının 8 bin 600 lirayı aştığı bugünkü koşullarda sıra emekçilere gelince ‘Kaynak yok’ dendiğini belirterek, “5’li çeteye vergi muafiyetleri ve istisnalar adı altında bütçeden devasa paralar aktarılırken kaynak sıkıntısı çekmiyorlar, işsizler ordusuna her gün yeni on binler katılırken eş, dost, akrabalarını işe yerleştirmede adeta birbirleriyle yarışıyorlar” ifadeleri kullanıldı.

Son bir yıl içerisinde doğalgazdan elektiriğe, baklagillerden peynire, yumurtadan ayçiçek yağına, köprü ve otoyol geçişlerine kadar her şeye zam yapıldığına dikkat çeken Tepeli, “Bize reva görülen sefalet ücretini kabul etmiyoruz, ek zam istiyoruz “dedi.

“TÜİK gerçekleri gizliyor”

Nazlı Tepeli, “TÜİK, iktidarın politikalarını aklama ve yaşanan durumu gizleme görevi yapmaktadır. Saray medyası aracılığıyla gerçek gündemleri unutturmaya, antidemokratik baskı politikalarıyla tepkileri önlemeye çalışsalar da ‘Asgari ücretliyi, işçiyi, memuru, emekliyi enflasyona ezdirmedik’ nutukları atmaya devam etseler de artık mızrak çuvala sığmıyor” dedi.

“TİS yenilenmeli”

Tepeli, “Kamu emekçileri adına imzalanan TİS’in çoktan hükmünü yitirdiği vurgulayarak taleplerini şöyle sıraladı

• Kamu emekçilerine 2021 yılı için yüzde 3+yüzde 3 maaş artışı dayatılan ‘toplu sözleşme’ derhal yenilenmeli, yeni toplu sözleşme yapılıncaya dek yaşanan gerçek enflasyon, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak ek zam yapılmalıdır.

• Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır. Birinci vergi dilimi yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürülerek yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.

• Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir. Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğal gaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır.

• Bebek maması, bebek bezi, ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğal gaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır.

Tepeli, sendikalı, sendikasız, KESK üyesi olsun ya da olmasın tüm kamu emekçileri adına çağrıda bulunduğunu dile getirerek, “Kamu emekçilerini hayat pahalılığına, adaletsiz vergi sistemine, yoksulluk, yolsuzluk ve israf düzenine karşı bu asgari taleplerimiz etrafında örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Açıklamaya KESK’e bağlı sendikalara üye kamu emekçilerinin yanısıra Emek Partisi Muğla İl Örgütü de destek verdi.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz