KESK bir yıllık pandemi raporunu açıkladı: Sınıfsal eşitsizlik derinleşti

KESK’in Covid-19 salgının birinci yılına ilişkin hazırladığı rapora göre, pandeminin sınıfsal eşitsizliği derinleştirdiğine dikkat çekilerek talepler sıralandı.

KESK, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının birinci yıldönümüne ilişkin “Pandeminin birinci yıl değerlendirme” raporu yayınladı.  Raporda, pandeminin “tüm insanlığı eşitledi” iddiasının aksine toplumun her kesimini farklı düzeylerde etkilediği, sınıfsal eşitsizliklerin derinleştirdiğine dikkati çekildi.

Pandeminin en çok işçileri, kamu emekçilerini özellikle de kadın işçileri, işsizleri, düşük gelirleri yada geliri olmayanları, küçük esnafı ve bazı küçük sermayeli iş yerlerini etkilediği kaydedilen raporda,  pandeminin büyük sermaye gruplarının ‘karlarını büyütmelerini’, ‘salgını dahi fırsata çevirmelerini’ beraberinde getirdiği vurgulandı.  Neoliberal ekonomi politikaları ve kapitalist sistemin doğayı, insan dışındaki canlı varlıkları, eko sistemi tahrip ederek yeni salgınları tetiklediğine dikkat çekilen raporda, “Salgınları sermayeyi büyütmek için kullanıyor, salgını gerekçe yaparak kazanılmış hakları buduyor, salgın sonrasında ise yeni durumu kendi lehine kalıcı hale getirmek istiyor. Covid-19 salgınında da yaşanan en yalın haliyle budur” denildi.

‘SNIFSAL VE TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞTİ’
Pandemi süreci ile birlikte ülkelerin sınırları gibi evlerinde kapılarının kapandığı belirtilen raporda, buna paralel olarak ev içi şiddet, taciz ve tecavüz vakalarının tüm ülkelerde yaygınlaştığı belirtildi. Raporda, “Evden çalışmaya ek olarak bakım hizmetlerinin de kadına yüklendi, dünya genelinde en az 30 milyon kişi işten çıkarılırdı, işten çıkarmalarda ilkin kadınlar akla geldi! Bu durum kapitalizmin foyasını açığa çıkardı, boyasını pul pul döktü. Bu nedenle cinsiyet temelli bütçe, toplumsal cinsiyet eşitliği talebinin haklılığı da daha iyi anlaşılmaktadır. Süreç şeffaf yürütülmemiş, Saray’ın kontrolünden geçmeyen hiçbir bilgi kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Bedelini ise en çok ‘yeter ki çarklar dönsün’ dayatmasıyla, gelirsiz ve işsiz kalmama kaygısıyla aynı çatı altında yüzlerce, binlerce kişiyle birlikte çalışmak zorunda kalan emekçiler ödemiştir. Dolayısıyla pandemi sınıfsal ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirmiş, ağır sonuçlar yaratmıştır” ifadeleri kullanıldı.

‘PANDEMİ EYLEM VE ETKİNLİKLERİN YASAKLANMASI FIRSATINA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ’
Bir yıllık süreçte de muhalif kesimlerin evlerinin basıldığı ve çok sayıda gözaltı uygulamasının gerçekleştirildiği, gözaltı ve tutuklamaların bir furyaya dönüştürüldüğü kaydedilen raporda, “İl ve ilçe kongrelerini salgın boyunca kesintisiz olarak gerçekleştiren, salonları ‘lebalep’ dolduran ve bu nedenle o illerde vaka artışlarına neden olan AKP ve küçük ortağı için hiçbir yasak söz konusu olmazken, barolara dönük siyasi bir kararla sivil toplum kuruluşlarının, demokratik kitle örgütlerinin seçimlerine yasak getirilmiş; bu yasağa sendikaların da dahil edildiği genelge sendikaların tüm eylem ve etkinliklerinin yasaklanması için de fırsata çevrilmiştir” diye belirtildi.

Raporun devamında talepler şöyle sıralandı:

🔹En kısa sürede güvenilir ve nitelikli aşı temini ve aşılanma,
🔹Biliminin yol göstericiliğinde şeffaf salgın yönetimi,
🔹Halkın pandemi nedeniyle uğradığı mağduriyetlerin giderilmesi, ekonomik olarak desteklenmesi,
🔹Sağlık hizmetlerine ulaşımın önündeki kamu-özel ayrımı olmaksızın para başta olmak üzere tüm engellerin kaldırılması,
🔹Sağlıkta dönüşüm programı yerine halkçı-kamucu bir sağlık program Hayata geçirilmeli.

Eğitime İlişkin ise;
🔹Eğitime ek bütçe oluşturulmalı, sağlıklı ve güvenli bir eğitim için ihtiyaç duyulan kadro atamaları yapılmalıdır.
🔹Eğitim emekçilerinin iki doz aşılanması süreci hızla tamamlanmalıdır.
🔹Seyreltilmiş sınıf uygulamasını ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılmamalıdır.
🔹Maske ve hijyen malzemeleri konusunda sürekli ek takviyelerin yapılacağı bir düzenleme mutlaka planlanmalıdır.
🔹Kalabalık okullarda, öğretmenler odası sayısının artırılması konusunda çalışma yürütülmelidir.
🔹Kalabalık okullarda öğrenci ve öğretmen tuvalet sayılarının artırılması için çalışma yapılmalıdır.
🔹Okullarda bir sağlık görevlisine gereksinme bulunmaktadır, bu ihtiyaca dönük çalışma yürütülmelidir.
🔹Okullarda uygulanması gereken tedbirleri düzenli olarak denetleyecek ve eksikliklerin giderilmesi için çalışma yürütecek görevlendirmeler yapılmalıdır.
🔹Eğitim bileşenlerinin sağlıklı ulaşımı için valilikler ve yerel yönetimlerle birlikte kapsamlı bir planlama hızla hayata geçirilmelidir.
🔹Alınan önlemlerin kapsamı genişledikçe okullarımız kademeli olarak açılmalı, yaşamın tüm alanları kademeli bir şekilde normalleşme kapsamına alınmalıdır.

KaynakEtha18

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz