İzmir’in Bornova ilçesinde Viven Tower isimli otel inşaatında kullanılan kule vincin kopması sonucu 7 işçi hayatını kaybetti.
İzmir’in Bornova ilçesinde Kamil Tunca Caddesi’nde yapımı süren 32 katlı Viven Tower isimli otel inşaatında kullanılan kule vinç, yükseltme işlemi esnasında koptu. Kopma ile birlikte vincin operatörü, kule montajı yapan dört işçi ve vinç parçalarının üzerine düştüğü konteynerlerde bulunan iki işçi hayatını kaybetti.
Birçok ihmalin olduğu belirtilen iş cinayetinde, tanınamaz boyutta parçalanarak hayatını kaybeden 7 işçinden 3’ünün isimleri belli oldu. Kimlikleri tespit edilebilen işçilerin Yıldırım Sarı, Fesih Çiftçi ve Baykal Gürbüz olduğu belirtildi.
İnşaatın, Evak İnşaat ve Emiroğlu Group ortaklığı ile kurulan Viven İnşaat Turizm San. ve Tic. A.Ş.’ye ait olduğu öğrenildi.
İnşaat Mühendislerinden açıklama
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 6 işçinin hayatını kaybettiği iş cinayetiyle ilgili bir açıklama yaptı. İnşaatlarda vinç kullanımı esnasında gerçekleşen kazaların sıklığına ve yol açtığı ağır sonuçlara dikkat çekilen açıklama şöyle:
“30 Aralık 2022 Cuma günü İzmir Bornova’da gökdelen inşası süren bir şantiyeye ait vinç yükseltme çalışması esnasında meydana gelen kazada hayatını kaybeden emekçilerimizin kederli yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dileriz.
Ülkemizde ölümlü iş kazalarının yaklaşık üçte biri inşaat sektöründe görülmektedir. Vinçle kaldırma çalışmaları sırasında gerçekleşen kazalar, inşaatlarda en çok görülen ve elim sonuçlara neden olabilen olaylar arasında yer almaktadır.
Planlanmamış vinç kurma ve sökme çalışmaları, bakım ve onarımları gerçekleştirilmemiş vinçlerin kullanımı, hali hazırda kullanılan vinçlerin periyodik kontrol ve testlerinin gerçekleştirilmemesi, kaldırma işleri sırasında asılı yük altında çalışanların bulunması, rutin ve rutin olmayan kaldırma işleri için yük kaldırma planlarının hazırlanmaması, yeterli kaldırma ekipmanlarının ve donanımlarının kullanılmaması, çevre ve hava koşullarının göz önünde bulundurulmaması ve hepsinden önemlisi böylesine tehlikeli çalışmalarda görev alacak çalışanların eğitimli ve yetkin olmaması ve bu durumun denetlenmemesi gibi nedenlerden dolayı bu kazalar ne ilk ne de son olacaktır.
Sektörde yaşanan iş kazalarının sebepleri bilinmesine rağmen çok tehlikeli işyeri sınıfında olan inşaat sektörü maalesef ölümlü iş kazalarının sıklıkla yaşandığı sektörlerin başında gelmektedir. Sebepleri ve sonuçları bilinen bu süreçte, iş kazalarının tamamını önlemek mümkün iken, iş güvenliği kültürünün yerleşmemiş olması, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin masraf olarak görülmesi, denetim eksikliği, taşeronlaşma ve taşeron seçiminde iş sağlığı ve güvenliğinin bir seçim kriteri olarak görülmemesi, üretim baskısı altında çalışan işçilerin uzun çalışma saatleri, mevzuat ile istenen iş güvenliği önlemlerinin sadece kağıt üzerinde yapılması gibi nedenlerden dolayı iş kazaları ülkemizde önlenememektedir.
Bugün yaşanan kazanın nedenleri ve muhtemel ihmaller detaylı bir şekilde ortaya çıkarılmalıdır. En temel insan hakkı olan yaşam hakkının korunması hedefiyle İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği kapsamında yürütülen çalışmaların bir an önce hayata geçmesini ve yaşanan kazanın son olmasını dileriz.”
İşçiler konteynerin taşınmasını istemiş
Yaşanan feci iş cinayetinin ardından basın muhabirlerine konuşan işçiler, yatakhane olarak kullandıkları konteynerlerin inşaat alanının dibinde yer almasına itiraz ettikleri halde yer değişimi yapılmadığını belirttiler.
Kule vincin kopmasıyla, büyük ağırlıkları olan parçalar, işçilerin yatakhane olarak kullandığı konteynerların üzerine düşmüştü.