Güney Koreli işçiler ABD-Güney Kore savaş tatbikatlarına karşı sokağa çıktı

Binlerce Güney Koreli, bu ay içinde yapılması planlanan ABD-Güney Kore’nin ortaklaşa düzenleyeceği savaş tatbikatlarını protesto etmek için Seul şehir merkezinde toplandı.

Son yılların en büyüğü olacak olan tatbikatlar, Kuzey Kore ile sert bir çizgiye girme sözü veren Başkan Yoon Suk-yeol’un Mayıs seçimlerinin ardından geldi. Sendika liderleri risklerden endişe ediyor.

Özellikle sağdaki Başkan Yoon’un destekçileri olmak üzere pek çok Güney Koreli ABD ile yakın ilişkilerden yana olsa da, çok sayıda insan da ABD ordusunun ve ülkenin Washington ile ittifakının Kuzey Kore ile ilişkilerin gelişmesini engellediğini ve gerilim yarattığını savunuyor.

Yapılan protestoda öğretmen sendikası başkanı Oh Seun-Yung şunları ifade etti: “Kore yarımadasında nükleer savaş tehdidi giderek büyüyor. Yoon Suk-yeol’ün ve ABD’nin muhafazakar güçleri gözü dönmüş bir biçimde havada, karada ve denizde saldırgan savaş tatbikatları yürütmekteler ve yakın zamanda Kuzey Kore’nin işgalini hedefleyen geniş çaplı ortak askeri tatbikatlara başlayacaklar. Yeniden birleşme karşıtı bu hareketlere karşı durmalıyız.”

Protesto sırasında Presstv’ye konuşan bir inşaat işçisi de şöyle konuştu: “Bizler sadece savaş tatbikatlarına karşı değiliz, aynı zamanda Kore yarımadasında denetimi ve müdahalesi olan Güney Kore’deki ABD güçlerinin ülkeyi terk etmesini istiyoruz. Ancak o zaman kuzey ve güneyde toplam 80 milyon Korelinin barış içinde yaşayabileceğine inanıyoruz.”

Tatbikatların, amfibi manevralar da dahil olmak üzere kapsamlı saha eğitimi olan bir ABD uçak gemisi taarruz grubunu kapsadığı bildiriliyor. Güney Kore, yakın zamanda edindiği Amerikan F-35 Müşterek Taarruz Uçağı ile ABD kuvvetlerinin yanında eğitiliyor.

Güney Kore devletinin yaptığı bir açıklamada da şöyle belirtildi: “Seul ve Washington’dan askeri yetkililer ABD-Güney Kore ittifakını güçlendirmek amacıyla, ABD’nin stratejik varlıklarının konuşlandırılması ve ABD nükleer silahlarının Güney Kore’nin savunmasında konuşlandırılması anlamına gelen genişletilmiş caydırıcılık konusunu görüşmek üzere bir araya gelecek.”

Kaynakpresstv.ir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz