Fransa’da üniversite öğrencilerinden okul işgalleri: ‘Ne Macron ne Le Pen’

Fransa’nın başkenti Paris’teki Sorbonne ve Sciences Po üniversitelerinde yüzlerce öğrenci seçimin ikinci turuna kalan Macron ve Le Pen’i desteklemediklerini haykırarak, gelecek günlere ilişkin eylem planlarını konuşmak üzere toplandı.

Fransa’da yüzlerce öğrenci, başkent Paris’te bulunan Sorbonne Üniversitesinin doğu kanadını işgal etti. Üniversite yönetiminin öğrencilerin anti-faşist mücadeleye yönelik bir toplantısını engellemesine tepki gösteren öğrenciler, üniversiteye girişlerini engellemeye çalışan güvenliği aşarak kampüsün ana binasını doldurdu.

İkinci tur cumhurbaşkanlığı seçimlerinin otoriter ve sermaye yanlısı Emmanuel Macron ile faşist Marine Le Pen arasında geçecek olmasına tepki gösteren öğrenciler, pek çok üniversitede toplantılar düzenleyerek eylem planlarını tartışıyor. İşgalde sık sık “Ne Le Pen, ne Macron” sloganları atan öğrenciler, işgal sonrası kampüs binasının önünde toplanan yüzlerce öğrenciye ülke çapında örgütlenme ve üniversitelerde bir araya gelerek genel toplantılar düzenleme çağrısı yaptı.

Öğrenciler, üniversite kampüsünün duvarlarına ise Macron ve Le Pen’in yanı sıra polisi de eleştiren çok sayıda grafiti çizdi. Polis ise kampüse girerek öğrencilere plastik mermi ve biber gazıyla saldırdı.

Sciences Po Üniversitesinde de ana binaya giren öğrenciler, pankartlar ve sloganlarla Macron ve Le Pen’e “Hayır” dedi. Öğrenciler, ilerleyen günlerdeki eylem planını tartışmak üzere toplanarak, iki sağcı lideri de kabul etmediklerini duyurdu.

KaynakETHA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz