EnerjiSA işçileri Eskişehir’de: “Hakkımızı alana, muhatap alınana kadar durmayacağız”

Hukuksuzca işten atıldıkları için direnişe geçen EnerjiSA işçileri, Ankara’dan İstanbul’a başlattıkları yürüyüşün ilk durağı olan Eskişehir’de polisin engelleme girişimine rağmen yürüdü. Yürüyüşün ardından emek ve demokrasi güçlerinin de katılımıyla basın açıklaması yapıldı

Hukuksuz şekilde işten atıldıkları için Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde direnişe geçen EnerjiSA işçileri, direnişin dördüncü haftası biterken direnişlerini İstanbul 4. Levent’te bulunan Sabancı Center’a taşıyacaklarını ilan ettiler. Ankara’dan İstanbul’a yürüyüşe başlayan EnerjiSA işçileri dün (23 Nisan) DİSK/Enerji-Sen İç Anadolu Bölge Temsilciliği önünden uğurlandı.

Polis engeline rağmen yürüyüş

EnerjiSA işçilerinin İstanbul yürüyüşlerinin ilk durağı olan Eskişehir’e girdiler. Eskişehir girişinde yürüyen işçiler sonrasında kent merkezinde yürüyüş yaparak basın açıklamasının yapılacağı Ulus Anıtı önüne yürümek istedi. Doktorlar Caddesi’nde yürüyen EnerjiSA işçileri ve DİSK/Enerji-Sen yöneticilerini polis engellemeye çalıştı. Polis engeline rağmen Doktorlar Caddesi üzerinden Ulus Anıtı önüne gelen işçiler ve sendika yöneticileri basın açıklaması yaptı.

Emek ve demokrasi güçlerinden destek

Emek örgütlerinin de katıldığı basın açıklamasında DİSK/Enerji-Sen İç Anadolu Bölge Temsilcisi Osman Çokaman’ın EnerjiSA’daki örgütlenme faaliyetlerinden işten çıkarmalara gelen süreci özetlemesinin ardından sözü sırayla direnişçi işçiler, DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, Eğitim Sen Eskişehir Şube Başkanı Faik Alkan, DİSK/Enerji-Sen avukatlarından Şahap Arpacı ve DİSK/Enerji-Sen Kurucu Başkanı Kâmil Kartal aldı.

Söz alan işçilerden Bekir Bayatlı, Ankara’dan başlattıkları yürüyüşün sadece kendi işlerini geri almak için olmadığını ifade etti. Bayatlı, aynı firmaların tüm şehirlerdeki halkı yüksek elektrik faturalarına da mahkum ettiğine dikkat çekti.

Ne olmuştu?

Sabancı’ya bağlı EnerjiSA’nın işlettiği Başkent Elektrik’te çalışan 20’nin üzerinde işçi kasım ayından beri aralıklarla işten çıkarıldı. Şirketin 10 yılın üzerinde çalışan işçilerine işten çıkarma gerekçesi olarak sunduğu gerekçe, yeniden yapılanma sürecinde kendilerine uygun pozisyon olmamasıydı. Ama işçiler işten çıkarılmadan hemen önce fazla mesaiye bırakılmış, afet bölgelerinde görevlendirmeyle çalışmaya gönderilmişti.

İşten çıkarılan işçiler arasında DİSK/Enerji-Sen’in işyeri temsilcileri de yer aldı. Bu işçiler geçtiğimiz temmuz ayında toplu sözleşme sürecinde kendi taleplerini işveren karşısında savunmayan sarı sendika TES-İŞ’e karşı tepkiyi örgütleyen ve sonrasında da DİSK/Enerji-Sen’in EnerjiSA’da örgütlenmesinde öncü rol oynayan işçilerdi. İşyerlerinde ise hâlâ DİSK/Enerji-Sen’e yönelik karalama, DİSK/Enerji-Sen’e üyeliğin işten atma gerekçesi olabileceği yönünde tehditler işveren ve sarı sendika TES-İŞ işbirliğiyle yürütülüyor.

İşten çıkarılan işçilerin 7’si DİSK/Enerji-Sen, geri kalanı ise TES-İŞ üyesi olmasına rağmen TES-İŞ, kendi üyesi işçiler için herhangi bir girişimde bulunmadı.,

Direnen işçiler ne talep ediyor?

DİSK/Enerji-Sen işten çıkarılan işçilerle birlikte 28 Mart’ta Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde yaptığı eylemde, EnerjiSA’ya 24 saat süre vererek atılan işçilerin geri alınmasını ve işten çıkarmaların durdurulduğuna dair resmi açıklama yapılmasını istedi. EnerjiSA’nın sessiz kalması üzerine işçiler ve sendika yöneticileri Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde direnişe başladı.

İletişim ve dayanışma için: +90 531 379 71 50

Sosyal Medya

  • twitter.com/enerjisen
  • facebook.com/diskenerjisen
  • instagram.com/enerjisendisk

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz