Ek ödemeler üniversite hastanelerinde çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini kapsamıyor

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Yönetim Kurulu yayımladığı yazılı açıklama ile ek ödemelerin üniversite hastanelerindeki sağlık çalışanlarını kapsamadığına dikkat çekti. Sendika taleplerini duyurdu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Yönetimi yayımladığı yazılı açıklama ile ek ödemelerin üniversite hastanelerindeki sağlık çalışanlarını kapsamadığına dikkat çekti. Sendika taleplerini duyurdu.

Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenlemeye göre, 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 4 ay süreyle yer ve/veya personel yönünden kapsamı ve oranı, Sağlık Bakanı tarafından belirlenmek kaydıyla personele ek ödeme yapılabilecek.  Ancak bu ek ödemeler üniversite hastanelerinde çalışan sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini ve birçok sağlık emekçisini kapsamıyor.

Üniversite Hastaneleri en yoğun sağlık tesisleridir

Üniversite Hastaneleri’nden 3. basamak sağlık hizmetinin sunulduğu sağlık tesisleri olması nedeniyle hem komplike vakaların başvurduğu hem de eğitim ve araştırma misyonu nedeniyle en yoğun sağlık tesisleri olarak bahsedilen açıklama şöyle devam etti:

İlimizde yer alan Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversite Hastaneleri sadece ilimiz değil Türkiye geneli üniversiteler ve yataklı tedavi kurumları arasında lokomotif görevi üstlenmektedir. Bu üç üniversite hastanesinin Ankara genelinde üniversite hastaneleri arasındaki hizmet oranı %80’dır. İlimizde üniversite hastanelerinde görevli 16000 sağlık emekçisi birçok konuda desteklenmesi gerekirken her gün farklı bir mağduriyetle karşı karşıya kalmaktadır. Bir taraftan pandeminin ağırlığı diğer taraftan genelge mağduriyetleri ile üniversite hastaneleri çalışanlarının ötekileştirilmesi, değersizleştirilmesi kabul edilemez. Pandemi süresinde tüm riskleri göze alıp mücadeleyi sürdüren sağlık emekçilerinin emekleri sağlık bakanlığı, üniversite hastaneleri gibi kurumsal olarak ayrıştırılamaz. COVID-19 yoğun bakım üniteleri, covid servislerinde, tam kapasite çalışan ameliyathanelerde, hastanelerimizin klinikleri ve  polikliniklerinde hizmet verdiğimizi hatırlatıyoruz.

Bu düzenlemenin üniversite hastanelerindeki emeği, tüm kurumlardaki idari hizmetlerde çalışan emekçileri, yardımcı hizmetlerde çalışan personeli, 4/D kadrosunda çalışan sağlık işçilerini yok saydığına; ekip anlayışını ve çalışma barışını bozduğuna dikkat çekilen açıklamada şu talepler yer aldı:

Biz Bakan’ın veya bir başka belirleyicinin iki dudağı arasında şekillenen ücret rejiminin çok sıkça mağduriyetini yaşadık yaşıyoruz. Bu nedenle tek taraflı düzenleyici işlemlerle, taraf olarak söz söylemediğimiz/söyleyemediğimiz performansa göre ödeme yerine yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe esas ücret istiyoruz.

Açıklama, “Sağlık emekçilerinin pandemi dönemi dahi görülmemesi, taleplerinin karşılanmaması ülkemizi yönetenlerin ayıbıdır. Biz pandemi ile mücadelede sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini görmeyen değil, taleplerimizin karşılanmasında icrası Bakan görmek istiyoruz. Sağlık da tedavi/bakım emeği bu kadar öne çıkmışken Sağlık bakanının bu emeği sarf edenlerden bu kadar uzaklaşmasını kamuoyunun takdirine sunuyoruz” ifadeleriyle son buldu.

Kaynakdirenişteyiz.org

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz