DİSK-AR: ‘Geniş tanımlı işsiz sayısını 8 milyon 421 bin’

DİSK-AR, TÜİK’in açıkladığı Ağustos 2021 istatistiklerini değerlendirdi. İşten çıkarma yasağının sona ermesinin kayıtlı işsiz sayısında ciddi bir artışa yol açtığına dikkat çeken DİSK-AR, geniş tanımlı işsiz sayısını 8 milyon 421 olarak hesapladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 10 Eylül 2021 tarihinde yayımlanan Temmuz 2021 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarını değerlendirdi.

Haziran 2021’de işten çıkarma yasağının kalkmasının ardından işsiz sayısında patlama yaşandığına dikkat çeken DİSK-AR değerlendirmesi özetle şöyle…

TÜİK: ‘İşsizlik oranı yüzde 12’

Temmuz 2020’de Mevsim Etkisinden Arındırılmış (MEA) dar tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 449 iken Temmuz 2021’de 3 milyon 902 bine düştü. TÜİK, Temmuz 2021 dönemi işsizlik oranı dar tanımlı hesaplamayla yüzde 12,0 olarak açıkladı, işsiz sayısının ise bir önceki yıla göre 547 bin azaldığını belirterek 3 milyon 902 bin olarak açıkladı.

Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 23,6’

DİSK-AR, TÜİK’in atıl işgücü olarak adlandırıp hesap dışında bıraktığı işsizlerin geniş tanımlı hesaplamayla toplama dahil edildiğinde, işsizlik oranının Temmuz’da yüzde 23,6 olarak gerçekleştiğini belirtti. Mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik (atıl işgücü) oranının son bir aylık dönemde 1,2 puan arttığını ifade eden DİSK-AR, “Geniş tanımlı işsizlik Temmuz 2019’dan Temmuz 2021’e 1 milyon 790 bin kişi artarak 8 milyon 421 olarak hesaplandı” açıklaması yaptı.

DİSK-AR değerlendirmesi şöyle devam ediyor:

İşsizliğin bir bölümü Temmuz 2021’de işgücü piyasasına yeni girişlerin artmasından. Daha önce iş aramayanların bir bölümü ise işten çıkarmalardan kaynaklanıyor. Yeni istihdam sınırlı kaldığı için işsizlik artıyor.

TÜİK verilerine göre MEA dar tanımlı işsiz sayısı Temmuz 2021 döneminde bir önceki yıla göre 547 bin kişi azalarak 3 milyon 902 bin olarak gerçekleşti.

TÜİK Temmuz 2021 döneminde 4 ayrı işsizlik oranı açıkladı:

  • İşsizlik 1: Gösterge işsizlik oranı (mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı) yüzde 12,0
  • İşsizlik 2: Zamana bağlı eksik istihdam ile işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 16,3
  • İşsizlik 3: İşsiz ile potansiyel işgücünün bütünleşik oranı yüzde 19,6
  • İşsizlik 4: Âtıl işgücü (geniş tanımlı işsizlik) oranı yüzde 23,6

TÜİK’in yeni kullanmaya başladığı metodolojiye göre açıklanan aylık veriler oldukça sınırlı bir kapsama sahip. Aylık verilerde daha önceki TÜİK metodolojisinde yer alan pek çok ayrıntı yer almıyor. Örneğin istihdam olup çalışmayanlar aylık verilerde yok. Bu nedenle salgın döneminde istihdamda görünüp işbaşında olmayanların sayıları aylık TÜİK verilerinde yer almıyor. Yine iş aramayıp çalışmaya hazır olanların sayısı, ümidini kaybeden işsizlerin sayısı ve genç işsizliğe ilişkin ayrıntılar TÜİK’in aylık verilerinde yer almıyor. Bu veriler TÜİK tarafından çeyrek dönemlerde açıklanan verilerde yer alıyor…”

KaynakDİSK-AR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz