Cuma günü iş bırakan DNZ Plastik işçileri yarınki görüşmeden sonuç alınamazsa eylemlerine devam edecek

Torbalı’da faaliyet sürdüren ve aynı kişiye ait olan DNZ Plastik ve Kuzenler Boru’da çalışan işçiler, düşük ücrete karşı cuma günü iş bıraktı. Yarınki görüşmeden sonuç alınamazsa eylem sürecek.

İzmir Torbalı’da faaliyet sürdüren ve aynı kişiye ait olan DNZ Plastik Geri Dönüşüm AŞ. ve Kuzenler Boru fabrikalarında çalışan işçiler, şubat ayında yatan zamlı ücretlerini düşük buldukları için cuma günü iş bıraktı.

Aynı patronun plastik kumaş üreten bir firmasının daha olduğunu belirten işçiler, arkadaşlarıyla birlikte ortak karar alarak, son dönemlerde sigorta primlerinde yapılan usulsüzlüklere ve düşük zam oranına karşı iş bıraktıklarını dile getirdi.

Üç şirkette toplam işçi sayısının 50-55 dolayında olduğunu belirtildi.

Evrensel’e konuşan işçiler, “12 saat çalışıyoruz ama mesailerimizi 12 saat üzerinden yatırmıyorlar, 8 saat üzerinden bankadan EFT yapılıyor. Bordro verilmiyor. Sadece çalışma saatlerimiz ve gelmediğimiz günlerin yazılı olduğu muhasebe fişi veriyorlar. Bordro istedik, verilmedi” dedi.

Haftada 72 saat çalışıyorlar

Cumartesi dahil olmak üzere her gün 12 saat yani haftada 72 saat çalışan işçiler, günlük 8 saatlik çalışmanın üzerinin prim olarak gösterildiğini söyledi.

Asgari ücret zammı öncesinde 4 bin 500 lira aldıklarını belirten işçiler, “Bir yıldan fazladır sigortamızı kesiyorlar. Asgari ücret üzerinden hesaplıyorlar. Prim vermiş gibi gösteriyorlar. Asgari ücret zammından sonra bizim maaşlarımızı da 6 bin 90 lira olarak verdiler bu ay. Bize bir bilgi de vermediler. Maaşı aldıktan sonra öğrendik zam miktarını. 7 bin lira talep ediyoruz” dedi.

Çalıştıkları süreçte fabrikada 12’şer saatten iki vardiyanın olduğunu ve üretimin aralıksız sürdüğünü aktaran işçiler, “Makinalar sürekli çalışıyor, kapatılmıyor. Yemeğini yiyip yine makinenin başına geliyorsun. Makinalar ısı ile çalıştığı için ‘Kapatırsanız soğuyacak, tekrar ısınmasını bekleyeceğiz’ diyorlar. Gece çalışma ile gündüz çalışma arasında ücret farkı yok” dedi.

İşçiler geçtiğimiz bir yıl boyunca AGİ de alamadıklarını belirttiler.

İşi bıraktıktan sonra patronla görüşmeye gittiklerinde patronun kendileriyle görüşmek istemediğini söyleyen işçiler, işyerindeki koşullar ile ilgili CİMER’e de şikâyette bulunmuşlar.

İşçiler, “İşten atma olmasın istiyoruz. Hangi arkadaşımız olursa olsun, arkasındayız. Bir de sigortanın tam yatmasını talep ediyoruz. EFT yapılmasın, maaş ödemesi yapılsın istiyoruz. Pazartesi yapılacak görüşme olacak, anlaşırsak devam edeceğiz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz