İşçi sınıfının giderek ülke çapına yayılan direniş dalgasının temel ayaklarından biri de çorap işçilerinin direnişi oldu. “Yeter artık, nedir bizim bu patronlardan çektiğimiz!” diyen çorap işçileri peş peşe iş durdurma ve iş yavaşlatma eylemleri başlattı. Direniş bir çok yerde kazanımla sonuçlandı.
On yıllardır örgütsüz olan, asgari ücret düzeyinde ücretlerle kölece çalışma koşularına mahkum edilen işçiler hakları için mücadeleye atılırken, Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası’nda (DERİTEKS) da örgütlenmeye başladılar. Deriteks, uzun süredir İstanbul Avrupa yakasında bulunan çorap işçileri arasında örgütlenme faaliyeti yürütüyordu. Bir süre önce Esenyurt’ta onlarca fabrikadan 250 dolayında işçinin katılımıyla toplantı yapılmış, ortak talepler belirlenerek mücadele kararı alınmıştı.
Alpin Çorap’la başlayan ve buradaki kazanımın ardından adeta çorap söküğü gibi hızla diğer fabrikalara yayılan mücadele tablosunun özeti şöyle:
Alpin Çorap: İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan fabrikada yaklaşık 2000 işçi çalışıyor. Patronun düşük zam dayatmasını kabul etmeyen işçiler, 1 Şubat’ta 3 vardiyada makinaları kapatarak iş bıraktı.
Fabrikada; Adidas, Decathlon, Carrefour, H&M, Primark gibi markalara üretim yapılıyor. Şirketin dayattığı zam oranıyla ellerine 5.200 TL dolayında bir paranın geçeceğini belirten işçiler, maaşlarının en az 7.000 liraya çıkarılmasını ve eyleme katılan hiçbir arkadaşlarının işten çıkarılmamasını istedi.
Sabaha kadar devam eden görüşmeler sonunda işçilerin talebi kabul edildi. Tüm işçilere 2.500 TL zam yapılacağı ve eyleme katılan işçilerin işten atılmayacağının sözü verildi, işçiler iş başı yaptı. Varılan anlaşmaya göre işçiler 6.500 TL + 1 maaş ikramiye + sosyal haklar ile birlikte yaklaşık 7.500 TL alacak.
Şimşek Çorap: Deriteks’te örgütlenmeye başlayan Şimşek Çorap işçileri patronun en son 5.600 TL olarak önerdiği ücret artışını kabul etmedi. Patron teklifini revize ederek ikramiye dahil 6.500 liraya çıkardı. Net 7.000 lira talep eden işçiler bu teklifi de yetersiz bularak fabrikada işi durdurdu. Ardından yapılan görüşmede, 6.500 lira maaş + 3.000 lira ikramiye şeklinde anlaşmaya varıldı.
NBG Çorap: Düşük zam teklifine karşı üretimi durduran işçilerin direnişi kazanımla sonuçlandı. Deriteks’ten yapılan açıklamaya göre NBG patronuyla anlaşmaya varıldı. maaşların 6.600 ila 7.000 TL arası olacağı belirtildi.
Berr Çorap: İşçilerin işi durdurmasının ardından patron toplantı yapmak zorunda kaldı. Deriteks’in de katıldığı toplantıda, saatlerce süren görüşmelerin ardından işçilerin talebi kabul edildi. Varılan anlaşmayla işçilerin maaşı 6.650 TL oldu.
Çağdaş Çorap: İkitelli OSB’de bulunan Çağdaş Çorap işçileri 7 Şubat Pazartesi gününe kadar ücret talepleri karşılanmadığı taktirde üretimin durdurma kararı aldı. Aralarında Deriteks üyelerinin de olduğu işçilerin aldığı iş bırakma karar üzerine patron taleplerini kabul etti. Varılan anlaşmayla maaşlar 7.000 liraya yükseltildi.
ÇBN Çorap: Beylikdüzü OSB’de bulunan fabrikada tüm makine bölümü işçileri talepleri için ortak karar aldı. Sendikal örgütlenmenin de güçlü olduğu fabrikanın yönetimi, işçilerin kararlı duruşu üzerine talepleri büyük oranda kabul etti. Varılan anlaşmayla maaşlar 7.250 lira oldu.
Perm Çorap: Beylikdüzü Prem Çorap’ta patronun 6.200 teklifine karşın 6.750 TL’ye anlaşma sağlandı. İşçilerin ücretleri ara zamda 7.000 TL olarak düzenlenecek.
Deriteks, ücret artışı mücadelesinin kazanımla sonuçlandığı diğer çorap şirketlerini şöyle sıraladı:
Dilek Çorap; 6.500 TL
Türkmenler Çorap; (makineciler); 6.500 TL
Tozal Çorap; 9.500 TL (6 gün 6 gece; 72 saat üzerinden)
Esse Çorap; 7.000 TL
Bolere Çorap; 7.000 TL
Maydın Çorap; 7.000 TL
Arslan: “İşçi iradesi kazanım getiriyor”
Kazanımların işkolunda büyük etki yarattığına dikkat çeken Deriteks örgütlenme uzmanı Veysel Arslan, “İşçi iradesi kazanım getiriyor” dedi. Sendikal örgütlenmeye ciddi bir yönelimin de yaşandığını ifade eden Arslan, hala bir çok fabrikada mücadelenin sürdüğünü, gösterilen kararlı duruşla buradaki mücadelenin de kazanımla sonuçlanacağını vurguladı.