ABD’de genç TikTok yaratıcılarından Amazon işçilerine destek kampanyası

TikTok’un popüler genç kullanıcılarından oluşan bir grup, Amazon’un, Amazon İşçi Sendikasının taleplerini karşılayana kadar şirketle tüm çalışmalarını durduracaklarını duyurdu.

Toplam takipçi sayısı 51 milyonu aşan 70 TikTok yaratıcısından oluşan grup, “People Over Prime Pledge/Prime’dan önce İnsanlar Taahhüdü” adını verdikleri kampanya ile, Amazon şirketi çalışanlarının 30 dolarlık asgari ücret, ücretli izin süresinin artırılması ve sendika karşıtı faaliyetlerin durdurulması taleplerinin karşılanması için baskı oluşturmayı planlıyor.

Washington Post gazetesinin haberine göre, kampanyayı koordine eden “Gen Z For Change/Değişim için Z Jenerasyonu” grubundan yapılan açıklamada, “Amazon’un çalışanlarına yönelik yaygın kötü muamelesi ve sendika karşıtı taktiklerinin bariz kullanımı artık TikTok Topluluğu tarafından hoş görülmeyecek” denildi.

Amazon İşçi Sendikası Başkanı Chris Smalls da bir mesajında kampanyayı destekleyerek, “Bu iyi bir mücadele çünkü Amazon, kampanyalarımız sırasında TikTok’u kullanmamızdan kesinlikle korkuyor” ifadelerini kullandı.

İşçilerin talepleri kabul edilene kadar…

Geçmişte Amazon’la ortaklık kuran 5.4 milyon takipçili TikTok içerik üreticisi 24 yaşındaki Emily Rayna Shaw, “Bence ‘influencer’lara hayatlarını değiştirecek ödemeler sunarak onlarla çalışmaları gerektiğini hissettirme ve aynı zamanda perde arkasında çalışanlarına ödeme yapmayı reddetme yöntemleri son derece yanlış. Çok güvenilir olduğu için Amazon ürünlerini topluluğuma tavsiye ederken kendimi rahat hissetmek istiyorum ama çalışanlarına adil davrandıklarını bilmeden bunu yapamam” dedi.

3.4 milyon takipçisi olan TikTok yaratıcısı 19 yaşındaki Jackie James de, işçiler için değişim gelmeden Amazon’la anlaşma yapmayacağını söyledi: “Bir influencer olarak, çalışmak için doğru şirketleri seçmek önemlidir. İşçilere Amazon’da olduğu gibi davranılmaması gerektiğini düşünüyorum.”

“Para kazanmasını engelleyeceğiz”

TikTok’ta da paylaşımlar yapan Gen Z For Change’in Kurucusu Aidan Kohn-Murphy, “Amazon’un çalışanlarını dinlemesini ve sağlıklı bir işyeri ortamı sağlamak için değişiklikler yapmasını talep ediyoruz” dedi: “Amazon bu değişiklikleri yapana kadar, biz içerik oluşturucular olarak Amazon’un dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından birinden para kazanmasını engelleyeceğiz”

4.3 milyon takipçisi olan 19 yaşındaki Duncan Joseph, Seattle’da büyürken Amazon’un gölgesi altında yaşadığı için bu taahhüdü imzaladığını söyledi: “En iyi araçlarımızdan biri farkındalık ve etkidir. Bir influencer olarak bu kararı kamuoyuna açıklamak, videolarımızı izleyen insanların neler olup bittiğini ve Amazon’un uygulamalarının ne kadar adaletsiz olduğunu anlamalarına yardımcı olacaktır.”

Gen Z For Change’in İcra Direktör Yardımcısı Elise Joshi de, Staten Island’daki Amazon dağıtım tesisindeki sendikalaşma çabalarına öncülük eden Chris Smalls’un harekete geçmesi için kendisine ilham verdiğini söyledi: “Smalls haberlerde o şampanya şişesini patlattığından beri, Amazon işçilerinin sendikalaşma çabalarını nasıl destekleyebileceğimizi düşünüyoruz. TikTok çok güçlü. Konularla ilgili anlatıyı kontrol ediyor ve Amazon da bunun farkında”

Nisan ayında bağımsız Amazon İşçi Sendikası, Staten Island’daki büyük bir dağıtım merkezinde yapılan seçimi kazanarak önemli bir sendikal zafere imza atmıştı. Amazon işçileri ayrıca birçok başka kentteki tesislerde de örgütleniyor.

Ancak şirket bu çabaları bastırıyor ve sendikalara destek veren bazı işçileri işten çıkarıyor ve hatta işçilere karşı polis çağırıyor. Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu, şirketin bazı davranışlarının çalışma yasasını ihlal ettiğini söyledi, ancak kurum Amazon’a karşı ciddi bir önlem almadı.

Amerikalı gençler sendikaları destekliyor

Gallup’un kısa süre önce yaptığı bir ankete göre ABD’de işçi sendikalarına verilen destek 1965’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. 18-34 yaş arası yetişkinlerin neredeyse beşte dördü (yüzde 77) sendikaları destekliyor.

Kampanya, son yıllarda genç influencerlar (Sosyal medyada çok takipçili içerik üreticileri) daha sıkı ilişkiler geliştirmeye çalışan Amazon için kamuoyu önünde bir gerileme olabilir. Şirket 2017 yılında, içerik oluşturucuların kişiselleştirilmiş Amazon vitrinlerinde ürün önererek gelir elde etmeleri için “Amazon Influencer Programını” başlatmıştı. Bu yılın başlarında Amazon, bir düzineden fazla Instagram, YouTube ve TikTok yıldızını Meksika’da lüks bir buluşmada bir araya toplayarak platformdaki varlıklarını artırmaya teşvik etmişti.

Kaynakevrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz