112 sağlık çalışanlarından sorunlarına ilişkin basın toplantısı

İzmir’de SES basın toplantısı düzenleyerek 112 Acil Sağlık Servisi çalışanlarının sorunlarına dikkat çekti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi, 23 Şubat Çarşamba günü, sendika binasında basın toplantısı düzenleyerek, 112 Acil Sağlık Servisi çalışanlarının sorunlarına dikkat çekti.

“Alo 112 sesimizi duyan var mı? 112 sağlık emekçilerinin acil çağrısına ses verin” yazılı ozalitin asıldığı toplantıda SES İzmir Şubesi Eşbaşkanı Erkan Batmaz açıklama yaptı.

Batmaz konuşmasında şunları söyledi:

“En büyük sorun güvenlik ve şiddet görme riskinin yüksek olması: 112 ekipleri vakaya çıkarken tamamen bir bilinmezliğe gidiyor. Ne ile karşılaşacakları belirsiz. Ateşli silah olayları ve kavgaları içeren vakalarda 112 emekçilerinin öne sürülmesi, kolluk kuvvetleri gelmeden vakaya müdahale etmelerinin istenmesi, kolluk kuvvetlerinin olay yerine geldiği zaman 112 ekibiyle koordineli çalışmaması nedeniyle olay yerinde ekipler savunmasız kalmaktadır. Diğer sağlık hizmeti üreten alanlardan farklı olarak 112 emekçileri, şiddete maruz kaldıklarında Beyaz Kod bildirimi yapmaktan kaçınmaktadırlar. Çalıştıkları bölge aynı olduğu için saldırganlarla mahkeme sürecinde yüz yüze gelmekten kaçınmaktadırlar.”

Çağrıların yüzde 95’inin asılsız olduğunu belirten Batmaz şunları dedi:

“Pandemi döneminde hizmet içi eğitimler verilemediğinden dolayı sahada bilgi ve tecrübesi olmayan personelin ambulansta çalışması, hasta-çalışan sağlığı ve güvenliği açısından ciddi risk oluşturmaktadır. Hastane acillerinde hastayı teslim edecek muhatap bulunamamakta, tartışmalar yaşanmaktadır. Bu nedenle hasta teslimlerinde görev ve sorumluluklar netleştirilmelidir”

112 çalışanlarının ücret taleplerinin yanı sıra taleplerine değinilen açıklamada şunlar vurgulandı:

“112 emekçileri, hakları olan kıyafet ve formaların kalitesiz ve kullanışsız olması nedeniyle daha kalitelileri için her yıl cebinden masraf yaparak özel yerlerden temin etmek zorunda kalıyorlar. 112 kıyafet dağıtımları her zaman 1 yıl geriden verilmekte, kalıpları dar, yaz ve kış şartlarına çok uygun olamayan bu kıyafetlerin kışlık olanları çok kalın ve sert kumaştan yapılmakta, bu durum hareket kısıtlılığına neden olmaktadır. Kıyafetler bölge ve iklim farkı gözetilerek, hafif, su geçirmez ve soğuğa dayanıklı kişisel koruyucu ekipman mevzuatına uygun olarak sağlanmalıdır.”

112 çalışanlarının sorunları ve taleplerinin dillendirildiği basın toplantısı sonlandırıldı.

 

KaynakKızılbayrak

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz