Zam, 15 gün sonra kaldırıldı: “Sağlık işçilerinin gece zammını gasp ettiler”

Sağlık işçilerinin gece çalışmasının yüzde 35 zamlı ödenmesinde anlaşıldı. Ancak toplu sözleşmeden 15 gün sonra yayımlanan genelgede, 45 saat çalışma içindeyse başka ödeme yapılmayacağı bildirildi.

Sağlık Bakanlığında Öz Sağlık-İş ile Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde, gece çalışmasının yüzde 35 zamlı ödenmesinde anlaşıldı. Ancak aynı zamanda TÜHİS Başkanı olan Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu’nun imzasıyla toplu sözleşmeden 15 gün sonra yayımlanan genelgede, 45 saat çalışma içindeyse başka ödeme yapılmayacağı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı’nda çalışan yaklaşık 175 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi, Öz Sağlık-İş ile Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) arasında 8 Eylül’de imzalandı. Sözleşmeye göre 2021 yılı ikinci 6 ay için yüzde 5 ücret zam yapıldı. Sonraki aylar ise enflasyon oranının yüzde 5’i aşması halinde, aşan kısmın 1 Ocak 2022 itibaren ücretlere uygulanmasında bağıtlandı. Toplu iş sözleşmesinde, gece çalışması için akşam saat 20.00 ile sabah 06.00 arasında çalışılan süre kadar gece zammı ödeneceği, gece döneminde çalışan işçilerin, çalıştıkları sürelere ait ücretlerinin yüzde 35 zamlı ödeneceği kaydedildi.

İşçilerin gece çalışma zammı gasp edildi

TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, 3 bin 550 liralık asgari ücret seviyesindeki maaşın önce 4 bin 100 liraya çekildiğini, onun dışında yüzde 12+5 zam verildiğini söyledi. Çiçek, “Devletimiz, bu mali yükün altından kalkacak kudrettedir” derken, Öz Sağlık-İş Genel Başkanı Devlet Sert de “Hep savunduğumuz konu, en iyi sözleşmenin masada biten sözleşme olduğudur” dedi.

Sözleşme masada bitse de genelgede bozuldu. Aynı zamanda TÜHİS başkanı olan Sağlık Bakanlığının Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet İslamoğlu’nun imzasıyla 23 Eylül’de yayımlanan genelgede, işçilerin gece çalışmada yüzde 35 zammı gasp edildi. Genelgede “İşçinin gece döneminde yaptığı 7.5 saatlik çalışma, haftalık 45 saatlik çalışmanın içinde kalması halinde gece yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın söz konusu çalışma haftalık 45 saatin içinde değerlendirilecek olup başkaca bir ödemeye mahal verilmeyecektir” denildi.

Öz Sağlık-İş: “Bu hukuksuzluğun giderilmesi lazım”

Genelgeye ilişkin sorularımızı yanıtlayan Öz Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Devlet Sert, genelgedeki ifadelerin net olmadığını söyledi. Bakanlığa bu konuyu sorduklarında gece zammının verileceğinin, taşrada ise verilmeyeceğinin söylendiğini aktaran Sert, “Bakanlık da sendika da imza atmış. Bakanlık ödenir dese de sahada başka bir şey deniyor. Bu konuyu bir araya gelerek diyalogla çözmemiz lazım, yoksa bu hukuksuzluğun hukuki yoldan giderilmesi lazım” dedi.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz