Türk-İş Konfederasyonu tarafından aylık olarak yayınlanan açlık ve yoksulluk sınırı araştırması şubat ayı verilerine göre, yoksulluk sınırı ilk kez 30 Bin TL’nin üzerine çıktı.
TÜRK-İŞ Araştırmasının 2023 Şubat ayı sonucuna göre; Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 9.425,15 TL’ye, Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 30.700,83 TL’ye, Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 12.265,88 TL’ye yükseldi.
Böylece asgari ücret, henüz yılın ikinci ayında asgari ücretin bin lira altında kalmış oldu.
Asgari ücretli bir kişinin sadece ailesinin gıda harcamaları için en az bin lira daha bulması gerekirken, bekar bir çalışanın ise yaşamını sadece idame edebilmek için fazladan 4 bin liranın üzerinde para bulması (yada bu parayı kazanacak ek iş, fazla mesai gibi yollar) bulması gerekiyor.
Mevcut asgari ücretle, dört kişilik bir Ailenin tüm fertleri asgari ücretle çalışsa ancak yoksulluk sınırının üzerine çıkabiliyor, o da şimdilik.
Böylece asgari ücret, henüz yılın ikinci ayında asgari ücretin bin lira altında kalmış oldu.
Bazı karşılaştırmalar yaparak, bu rakamların ne anlama geldiğini anlamaya çalışalım :
Geçen yılın aynı döneminde açlık sınırı 4552, yoksulluk sınırı ise 15 bin 139 TL olarak gerçekleşmiş. bir yıllık artışın yüz de yüz olduğunu görüyoruz. Her ne kadar asgari ücretin 4253 TL’den 8500 TL’ye çıkmasıyla yüzde yüz arttığını düşünsek bile, alım gücünün kat be kat azalması, yoksulluğu büyüten bir etken olarak ortaya çıkıyor.
Her işçi, temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta ne denli zorlandığını kendi hayatından biliyor. İhtiyaç listeleri giderek kısalıyor, vaz geçilenlerin sayısı artıyor.