Yatağan’da işten çıkarılan işçiler: “Mağduriyetimiz giderilsin”

Muğla’da bulunan Yatağan Termik Santrali Maden Direktörlüğüne bağlı birimlerde çalışırken işten çıkarılan işçiler yaptıkları açıklamada, mağdur edildiklerini, sorunlarına çözüm istediklerini belirtti

Muğla’da bulunan Yatağan Termik Santrali Maden Direktörlüğüne bağlı birimlerde çalışırken işten çıkarılan işçiler yaptıkları açıklamada, mağdur edildiklerini, sorunlarına çözüm istediklerini belirtti.

Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ, yaptığı açıklamada, sit alanlarıyla ilgili açılan davada sahalarda çalışma yapılamayacağı kararını gerekçe göstererek, “Emekliliği gelmiş 43 işçinin yasal hakları ödenerek emekliye ayrılacakları, 59 işçinin tercih hakkı tanınmadan sözleşmeli personel olma hakları kapsamında ayrılmaları, 193 işçinin de 1 Ağustos itibarı ile yıllık ücretli izne ayrılmalarını, 1 Ekim 2021’ye kadar ücretsiz izne çıkarılmasını öngördükleri” şeklinde açıklama yapmıştı. Sonrasında şirket işçilerin onayını almadan işçileri işten çıkarmıştı.

İşten çıkarılan işçiler yaptıkları açıklamada, “İşten çıkarılan işçilerin yüzde 90’ı köyleri kaldırılan, tarlaları istimlak edilen, köylerden gelen işçilerdir. Bu işçiler özelleştirme devir süreçlerinde mücadele eden işçilerdir” dedi.

Firmanın genel müdürünün yapılan bir toplantı sırasında “Bu işyeri benim, kimseye sormadan girip çıkarım, hesap da vermem” dediğini belirten işçiler, “Bu işyerleri çalışanların olduğu kadar termik santralin pis havasını soluyan Yatağan halkınındır” dedi.

Çalışmaya devam etmek istediklerini ve bunun alternatifinin olduğunu defalarca beyan ettiklerini dile getiren işçiler, “Genel müdür ve CEO kararlarının kesin olduğunu, kabul etmezsek teşvik ve ihbar tazminatı bile vermeden iş akdimizi feshedeceklerini söylemişlerdir. Bu işyerinde kalmak için bedel ödeyen işçiler, işten çıkarılmalarının ardından stres ve moral bozukluğuyla bir boşluğa düşmüşlerdir. İşten çıkarılan maden işçileri hangi ile, hangi kuruma gideceğinin stresini yaşarken, 2 bin 840 TL’lik işsizlik maaşıyla geçinmeye çalışırken, genel müdüre sormak istiyoruz, maden işçileri nasıl mağdur edilmedi? Biz işten çıkarılan maden işçileri her ne kadar ara bulucu nezdinde imzalarımız alınmış olsa da bu süreç ile ilgili eylemsel ve hukuksal mücadelemiz sonuna kadar sürecektir” dedi.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz