Yapı Merkezi işçilerinin İstanbul direnişi de kazanımla sonuçlandı

Yapı Merkezi Holding’in Tanzanya’daki demiryolu şantiyesinde çalışan yaklaşık 2 bin işçinin ödenmeyen maaşları için başlattığı grevin kazanımla sonuçlamasının ardından, Dev Yapı-İş sendikası öncülüğünde İstanbul’da holding merkezi önünde sürdürülen direniş de kazanımla sonuçlandı. Dev Yapı İş, işçilerin alacaklarının bir kısmının ödendiğini, kalan kısmının ise Cuma günü ödeneceği sözü aldıklarını açıkladı.

Türkiye’deki önde gelen inşaat şirketlerinden olan Yapı Merkezi’nin Tanzanya’daki demiryolu şantiyesinde çalışan yaklaşık 2 bin işçinin 7 aydır ödenmeyen maaşları için başlattığı grevin 13’üncü gününde kazanımla sonuçlamasının ardından, Dev Yapı-İş sendikası öncülüğünde İstanbul’da Yapı Merkezi Holding binası önünde sürdürülen direniş de 15’inci gününde kazanımla sonuçlandı. Dev Yapı İş, işçilerin alacaklarının bir kısmının ödendiğini, kalan kısmı için ise Cuma günü ödeme sözü aldıklarını açıkladı.

Tanzanya’daki işçilerin grevi sürerken, daha önce haklarını alamadan ülkeye dönüş yapan 860 dolayındaki işçiden bir grubu 14 Ağustos’ta Dev Yapı İş öncülüğünde Holding binası önünde direniş başlatmıştı.

Direnişte ısrar kazandırdı!

Çok sayıda emek örgütü ve sol siyasi parti temsilcilerinin dayanışma ziyaretleri ile birlikte devam eden direniş süreci, Tanzanya’daki grevle beraber şirketin yaygın biçimde teşhir olmasına yol açtı. Yapı Merkezi’nin kısmi ödemelerle ‘kapımdan giderler’ beklentisi, direnmede ısrar eden bir grup işçinin sendikalarıyla birlikte “tüm haklarımızı almadan gitmeyeceğiz” kararlılığı sonucu boşa çıktı.

Polis engellemesine direnen bir sendika temsilcisinin de bir gece gözaltında tutulduğu direniş süreci, eylemlerin dozunun arttırılması kararı sonrasında, nihayet şirketin ‘pes’ etmesiyle sonuçlandı. Direniş temsilcilerini görüşmeye çağıran şirket, ödeme için ‘kaynak bulunduğunu’ belirterek ödemelerin yapılacağını bildirdi.

Ödenmemesi halinde 4 Eylül’de şirket önündeyiz!’

Dev Yapı İş sendikasından yapılan açıklamaya göre, 28 Ağustos’ta şirketle yapılan görüşme sonucunda bir ödeme takvimi üzerinde anlaşmaya varıldı. 29 Ağustos’ta gün boyu direniş alanını sendikaları ile birlikte terk etmeyen işçiler, söz verilen 4 bin doların hesaplarına yatırılması sonrası bir açıklama yaparak direnişi sonlandırdı. İşçiler kalan alacaklarının Cuma günü ödenmemesi halinde 4 Eylül’de şirket önünde olacaklarını vurguladılar.