Xiaomi Salcomp’ta işten atmalara karşı eylemler devam diyor

Xiaomi Salcomp’un İstanbul Avcılar’daki fabrikasında sendikalaşan işçilerin işten atılmasının ardından Türk Metal, örgütlü olduğu diğer fabrikalardan işçilerle beraber Salcomp önünde eylem yaptı.

İstanbul’daki Xiaomi Salcomp fabrikasında sendikalaşan işçilerin işten atılmasını protesto eden Türk Metal, örgütlü olduğu diğer fabrikalardan işçilerle beraber Salcomp önünde eylem yaptı. Salcomp işçileri ile sendikacılar arasına perde çeken Salcomp patronu, sendikacıların içerideki işçileri görmesini engellemek istedi.

Çin sermayeli Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un İstanbul Avcılar’da kurduğu fabrikada sendikalaşan işçilerin işten atılması üzerine cuma günü başlayan eylemler bugün de devam etti.

Sendikalı işyerlerinden salcomp işçilerine destek

800 civarında işçinin bulunduğu Salcomp’ta, asgari ücret seviyesinde ücret aldıklarını ve kötü koşullarda çalıştıklarını söyleyen işçiler, bir süre önce Türk Metal’de örgütlenmeye başladı. Sendikalaşma faaliyeti üzerine gruplar halinde 25 kadar işçi işten atıldı. Cuma günü başlayan eylemlere bugün de devam eden Türk Metal üyesi işçiler, sabahın erken saatlerinde Salcomp’un Avcılar’da kurduğu fabrika önünde toplandı.

Türk Metal sendikasının örgütlü olduğu Mercedes’ten birçok işçi Salcomp işçilerine destek için fabrika önüne geldi.

Evrensel’e konuşan işten atılan Salcomp işçisi Deniz Esmer, “İşe engelli statüsünden girdim, 2 ay çalıştım, ayın 10’unda sendikaya üye oldum, 11’inde çıkışım verildi” dedi. İşe iade davalarını açtıklarını söyleyen Esmer, “İşten atılan işçiler olarak toplu halde dava açtık. Zaten çalışma koşullarımız çok kötüydü, işçileri baskı altında çalıştırıyorlardı. Buna rağmen emeğimizin karşılığını vermiyorlardı” diye konuştu.

“Sendikalı olanı ertesi gün kapının önüne koyuyorlar”

Türk Metal sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Ali Akman, işçilerin kölece şartlarda çalıştırıldığını söyleyerek “Patronun elinde 80 bin tane CV var, doğal olarak ‘bana işçi mi yok’ diyor. 7-8 aylık bir fabrika, kurulduğu günden bu yana binin üzerinde işçi girip çıkmış, sürekli İŞKUR’dan işçi alıp kısa bir süre çalıştırıp işten atıyorlar. İşten atmaların boyutu öyle yerlere ulaştı ki 21 yaşındaki bir kadın arkadaşımızı 25/2 ahlaksızlık ile işten atabildiler. Tabii ki bu işten atmaların hepsi bahane, asıl sebep işçilerin sendikalı olması. Sendikalı olanı ertesi gün kapının önüne koyuyorlar. Biz buna dur demek için buradayız” dedi.

Salcomp patronunun sendika ile işçi arasına duvarlar örmeye çalıştığını söyleyen Akman, “Bugün çalışan işçilerin telefonlarını toplamışlar, yanımıza desteğe gelmek isteyen işçilere izin vermiyorlar. Fabrikanın kuruluşunda işletmeye destek veren, ‘istihdam yaratılacak’ diyerek desteği sürdüren Avcılar ve Esenyurt Belediyesi yönetimlerine de seslenmek istiyorum. İşçiler işten atılırken kör sağırı oynamamalılar, bugün burada işçiler haksız gerekçelerle işten atılmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Salcomp’a sendika girecek”

Cuma günü başlattıkları eyleme bugün de devam ettiklerini söyleyen Türk Metal sendikası Gebze Dilovası Teşkilatlanma Sekreteri Yusuf Sivri, “Fabrikanın önüne geldiğimizde Salcomp patronunun fabrikanın etrafına içeriye göstermeyen çitler çektirdiği gördük. Patronun kurduğu barikatlar işçilere engel olmadı, içerideki arkadaşlarımız yine çitlere kadar gelip destek verdiler” dedi.

İçeride bir kısım işçinin iş yavaşlatma eylemine devam ettiğini ifade eden Sivri, “Bu süreçte üye çalışmalarımız devam ediyor, şu an yetkiyle ilgili bir sıkıntımız yok. Genel merkez yöneticilerimiz gerekli müracaatları yapmış durumda. Çok yakın bir zamanda yetki belgemizi alarak Salcomp’ta örgütlenme sürecimizi tamamlamış olacağız” diye konuştu.

Birçok fabrikada işyeri temsilcilerinin eylem alanında desteğe geldiğini söyleyen Sivri, “Türk Metal’in örgütlü olduğu işyerlerinden işçilerle Salcomp’tan atılan işçiler burada bekleyişini sürdürüyor. Buradaki mücadelemiz zaferle sonuçlanana kadar çalışmalarımız sürecek Salcomp’a sendika girecek” dedi.

Kaynakevrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz