Türkiye medya sektöründe bir ilk: DİSK Basın İş, Artı’da ILO sözleşmelerine dayanarak protokol imzaladı

ILO sözleşmelerine dayanılarak imzalanan protokolle; çalışanlarla yönetim arasında sendika ve işverenden oluşan bir diyalog mekanizması resmileşti, ücretlerin iyileştirilmesi ve çalışanlara her yılbaşında ikramiye verilmesi konusunda anlaşıldı

Artı TV ve Artı Gerçek’in de aralarında bulunduğu medya kuruluşlarına hizmet üreten şirketlerde örgütlü DİSK Basın-İş, işkolu düzeyinde toplu sözleşme yetkisi olmamasına rağmen, işverenle çalışma koşullarına dair bir protokol imzaladı.

ILO sözleşmelerine dayanılarak imzalanan protokolle; çalışanlarla yönetim arasında sendika ve işverenden oluşan bir diyalog mekanizması resmileşti, her takvim yılı için en düşük maaşa en az %15 zam ve çalışanlara her yılbaşında ikramiye verilmesi konusunda anlaşıldı.

Protokol ayrıca yönetici ve çalışan ücretleri arasındaki farkı sınırlayan maddeler, işçi sağlığı, güvenliği, özlük haklarına dair uygulamalar, mesleki gelişim sürecine dair düzenlemeler de içeriyor.

“Bu kez bizden umutlu haber veriyoruz”

DİSK Basın İş konuyla ilgili yayımladığı yazılı açıklamada, “Bu kez bizden umutlu haber veriyoruz; editörlerden, sunuculardan, muhabirlerden, yönetmenlerden, sesçilerden, kurguculardan, kameramanlardan… Umutlu çünkü bir arada durmanın meyvesini toplamaya başladık” diyerek bu noktaya kolay gelinmediğini ve bunun sadece bir başlangıç olduğunu belirtti.

“Türkiye medya sektöründe bir ilke imza atmanın gururu hepimize ait, örgütlü davranan herkese… Türkiye gibi sendikal baraj ve yasaklarla, hileli mevzuatlarla gazetecilerin sendikasız bırakılmak istendiği koşullarda bu adım çok değerli ve anlamlı” diyen DİSK Basın İş, bu deneyimin yayın politikasındaki iddiasını, çalışanların özlük hakları ve çalışma koşulları konusunda taşımayan bütün medya kuruluşları açısından bir örnek olacağını belirtti.

“Artı TV’nin ve Artı Gerçek’in kıymetini biliyoruz”

“Bizler nerede çalıştığımızı, neden çalıştığımızı iyi biliyoruz. Kamunun doğru ve gerçek haber alma hakkının yaşatıldığı Artı TV’nin ve Artı Gerçek’in kıymetini biliyoruz. O kıymetin bizler tarafından yaratıldığını da…” diyen Artı emekçileri, büyük güçlüklerle mümkün kılınan bu protokole tarafların bağlı kalması için yan yana durmaya devam edeceklerini ve “idari izin” adı altında işten uzaklaştırılan çalışanların işlerine dönmesi için mücadele edeceklerini belirtti.

KaynakSendika.org

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz