Türk Metal’den grev kararı, MESS’den görüşme teklifi!

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, 24 Aralık itibariyle grev kararı alındığını ve Kocaeli’nde merkezi miting yapacaklarını duyurdu. Kavlak’ın açıklamasının ardından metal patronları örgütü MESS Türk Metal ile yeni bir görüşme talebinde bulundu. Taraflar, 27 Aralık Pazartesi günü İstanbul MESS Merkez Ofisi’nde bir araya gelecek.

Türk Metal Sendikası Gemlik Şubesi’nin 4. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Kongrede işçiler sık sık, “Direne direne kazanacağız”, “Ölümüne çalıştık kazanacağız”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Eylemse eylem grevse grev”, “Şartel inecek bu iş bitecek” sloganlarını attı.

Kongrede konuşma yapan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, önümüzdeki süreçte artık yalnızca sokakların, caddelerin ve meydanların değil, bütün işyerlerinin eylem alanı olduğunu belirterek 24 Aralık tarihi itibariyle grev kararı aldıklarını duyurdu.

Bu karanlık tablodan direnerek, iş bırakarak çıkarız’

24 Aralık itibariyle grev kararını aldık artık her yer eylem yeridir. Bu süreci en kısa sürede bitirmek istiyoruz. MESS’e sesleniyorum artık deniz bitti, deniz bizim için biterse sizin içinde biter. Bizi artık oyalamayın hakkımızı verin” diyen Kavlak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Ekonomik krizi yaşıyoruz pandemiyle birlikte. Gözümüz dövizde, dolar çıktıkça paramız eriyor. Dayama gücümüzün sınırındayız. Bir gece cebimizde 100 lira ile yatıyoruz 90 lira ile uyanıyoruz böyle adalet istemiyoruz biz böyle düzen istemiyoruz. Pandemi bizi vurdu, çip krizi bizi vurdu, biz bu karanlık tablodan nasıl çıkacağız mücadele ederek, direnerek işi bırakarak buradan çıkarız. Günlerdir hepimiz ayaktayız sözün bittiği yerdeyiz. Bundan sonraki süreçte eylemse eylem grevse grev. Bütün bölgelerde eylemlerle mücadelenizi yükseltiyoruz. Eylemlerimizi devam ettireceğiz pazartesi gününden itibaren. Bu sürecin sonunda muhataptan cevap gelmezse Kocaeli meydanında miting yapacağız.”

Karşımıza bahanelerle gelmeyin”

TÜİK’in açıkladığı çakma enflasyona değil çarşıya pazara göre hakkımızı istiyoruz diyen Kavlak, “Kayıplarımızı istiyoruz. Bununla yetinmiyoruz refah payı istiyoruz. Büyüttüğümüz ekonomiden payımızı istiyoruz. İtirazımız cebimizden uçup giden parayadır, küçülen ekmeğedir. Ben dün aldığım peyniri, zeytini bugün alamıyorum. TÜİK’in açıkladığı rakamlara kimse inanmıyor. Bizim karşımıza bahanelerle gelmeyin sizin yaşadığınız kriz de bizim yaşadığımız pembe dizi mi? Çip kriziyle gelmeyin” dedi.

MESS’den yeni görüşme talebi

Türk Metal’in açıkladığı grev kararının ardından Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’ndan (MESS) yeni bir görüşme talebi geldiği duyuruldu. Sendikanın turkmetal.org.tr sitesinde yer alan habere göre MESS, tıkanan Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında Türk Metal ile yeni bir görüşme talebinde bulundu. Buna göre taraflar, 27 Aralık 2021 Pazartesi günü saat 10:00’da İstanbul MESS Merkez Ofisi’nde tekrar bir araya gelecek.

Danışıklı döğüş mü?

Sahip olduğu büyük üye kitlesiyle MESS Grup sözleşmelerinde belirleyici olan Türk Metal’in (TM) TİS dönemlerinde hemen her metal işçisinin bildiği kalsikleşmiş ‘manevraları’ var. Üyelerin sözleşmeden beklenti ve taleplerini dikkate almadan ‘iş bitiren’ TM, bu tutumunu 2015 yılında kopan ‘Metal Fırtına’ sonrası (görüntüde olsa) değiştirmek zorunda kaldı. Bağımsız anket şirketleri aracılığıyla işçilerin beklentilerini, taleplerini raporlaştırdı, buradan çıkan verilerle TİS taslağını duyurdu.

Türk Metal, MESS Grup sözleşmesi masasına, Türk Lira’sının hızla eridiği, iğneden ipliğe her şeye büyük zamların geldiği bir süreçte, giydirilmiş haliyle yüzde 29,5 zam talebiyle oturmuştu. Asgari ücret sonucunu bekleyen masanın tarafları, formalite 2-3 oturumun ardından (genel geçer maddelerin halledildiği) metal patronlarının yüzde 12 teklifine ‘rest’ çekerek masadan kalktılar.

Pevrul şimdi gürlüyor! Grev kararı alındı, hemen ardından MESS 27 Aralık’ta görüşelim dedi. Muhtemelen teklifi ‘cömert bir artışla’ revize edecekler. ‘Olmaz’ diyecek sendikalar. Sonra bir görüşme daha…

Kriz, pandemi, dış güçler, memleketin bekası, özveri vs. derken yüzde 28-30 bandında anlaşmaya varılacak…

İşçi sınıfının, metal işçilerinin bilinç ve örgütlülük düzeyi ‘makus talihini’ yıkıncaya kadar böyle…

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz