Türk- İş temmuz ayı rakamlarını açıkladı

Açlık sınırı asgari ücreti aşmaya devam ediyor, yoksulluk sınırı asgari ücretin dört katı.

 

Türk – İş, temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı. Buna göre, temmuz ayı itibariyle uygulanmaya başlanan asgari ücret, açlık sınırının oldukça üzerinde gerçekleşti. Dört kişilik bir ailenin temmuz ayı açlık sınırı 6840 TL olurken, yoksulluk sınırı ise dört asgari ücreti aşarak 22 bin liraya yükseldi. Bekar bir işçinin aylık yaşam maliyeti ise, temmuz ayında 8 bin 929 lira.
Yeni Asgari ücretin açıklandığı toplantıda Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, sendikalar Tarafından açıklanan açlık ve yoksulluk verilerine tepki göstermiş, gerçek rakamların 3600-4000 lira arasında olduğunu iddia etmişti.
Elbette biz işçiler, asgari ücret veya bir tık üzerinde maaşlarla geçinmek zorunda bırakılanlar açıklanan rakamların bile iyimser olduğunu çarşı pazarda, market raflarında her gün ve her gün yeniden görüyoruz.
Açlık sınırı, dört kişilik bir ailenin bir aylık gıda harcamalarını ifade ediyor. Bu haliyle asgari ücret daha işçinin eline geçmeden açlık sınırının 1340 lira altında. Katmerli açlık ücreti diyebiliriz asgari ücrete. Yoksulluk sınırı ise bir işçi ailesi için hedef bile değil, hayal.
Çok değil daha bir yıl önce, temmuz 2021’de açlık sınırı 2864, yoksulluk sınırı ise 9 bin 906 lira olarak açıklanmış. Asgari ücret ise 2 bin 825 lira. Kabaca asgari ücret onca tantana ile iki katına çıkarken, açlık sınırı 2,5 kat civarında artmış. Bazı örneklerle açalım. Temmuz 2021’de dolar kuru 8,5 lira, temmuz 2022’de 18 liraya dayanmış. Gram altın geçen yıl bu zamanlar 498 lira, bugün bin liranın üzerinde. Üstüne üstlük, artan gıda fiyatları en çok emekçileri vuruyor. Gelirinin büyük kısmını gıdaya ayırmak zorunda olan işçiler, gıdaya ulaşmakta giderek daha fazla zorlanıyor. Bu koşullarda diyanetin fiyatlara müdahalesi şaşılacak şey değil. Fiyatları tayin edenin Allah olduğu iddiası, dinin en adi biçimde kullanımına tarihi bir örnek olsa gerek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz