Trelleborg işçileri üretimi durdurup fabrikaya kapandı

Gebze’de bulunan Trelleborg fabrikasında çalışan işçiler, TİS görüşmelerinde sonuca varılamaması nedeniyle üretimi durdurarak fabrikaya kapandı. İşçiler, talepleri karşılanana kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Trelleborg fabrikasında 1 Temmuz’da başlayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, şirket yönetiminin resmi enflasyon oranında zam teklifinde ısrar etmesi üzerine tıkandı.

Asgari ücret düzeyinde ücret alan işçiler ise uğradıkları kayıplar ve sürekli yükselen enflasyon karşısında alım güçlerini koruyabilmek için yüzde 180 oranında zam istiyor.

Şirketin dayatmalarına tepki gösteren işçiler, görüşmelerin yasal 2 aylık sürecinin dolmasıyla birlikte arabulucu sürecini bekleyemeyecek kadar maddi sıkıntı içinde olduklarını belirterek fiili grev kararı aldı.

Şirket, kendi alanında bir dünya tekeli

İsveç merkezli Trelleborg, 40’dan fazla ülkede faaliyet gösteren kendi alanında bir dünya tekeli. Endüstriyel hortumların üretildiği Gebze’de iki fabrikada toplam 235 işçi çalışıyor.

Şirket yönetimi, 14 ve 15 Eylül’de yapılan TİS görüşmelerinde, masaya getirdiği resmi enflasyon oranındaki zam teklifinin üzerine çıkmadı. Sendika verdiği teklif üzerinden pazarlık yapabileceğini söylemesine rağmen işverenin verdiği teklifi değiştirmemesi işçinin büyük tepkisine neden oldu. Petrol-İş Sendikası müzakere sonuçlarını işçiye anlattıktan sonra işçiler fabrikayı terk etmeme ve üretmeme kararını aldı.

İşçiler açken patronlara huzur yok!”

Fabrika içerisinde yapılan toplantının ardından işçiler, “Direne direne kazanacağız”, “İşçiler açken patronlara huzur yok” sloganlarla kapıya doğru yürüyerek aldıkları fiili grev kararını açıkladılar.

Evlerine ekmek götüremez, çocuklarının okul masraflarını karışlayamaz hale geldiklerini söyleyen işçiler fiili ve meşru grev haklarını kullandıklarını belirterek kendilerini fabrikaya kapattı.

İşyerlerini terk etmeme kararı alan işçiler, işverenin taleplerini kabul etmemesi halinde filli grevlerini sürdüreceklerini, talepleri karşılanana kadar fabrikalardan çıkmayacaklarını kaydetti.