Trelleborg fabrikasında TİS imzalandı

Gebze’de bulunan Trelleborg fabrikasında toplu iş sözleşmesi imzalandı. İşçiler, 16 Eylül’de üretimi durdurarak fabrikaya kapanmış, ardından TİS sonuçlanıncaya kadar ücretli izinli sayılmışlardı.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde üretim yapan Trelleborg fabrikasında 10 günlük grevin ardından toplu iş sözleşmesi imzalandı. İlk üç ayda işçilerin ücretlerine yüzde 97 zam yapıldı ve brüt maaşları 29 bin TL’ye yükseldi.

Gebze Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Trelleborg fabrikasında 1 Temmuz’da başlayan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri, şirketin resmi enflasyon oranında zam teklifinde ısrar etmesi üzerine tıkanmıştı. Şirketin dayatmalarına tepki gösteren işçiler 16 Eylül’de üretimi durdurarak kendilerini fabrikaya kapatmış, ardından TİS sonuçlanıncaya kadar ücretli izinli sayılmışlardı.

Brüt maaş 29 bin liraya çıktı

Şirket ile Petrol İş Sendikası arasında 25 Eylül’de yapılan görüşmede anlaşma sağlandı ve iki buçuk yıllık sözleşme imzalandı. Sözleşmeye göre ilk 3 aylık dilimde yüzde 97, ikinci ve üçüncü üç aylık dilimlerde enflasyon artı 1 puan, diğer üç aylık dilimlerde ise enflasyon artı 2 puan zam yapılmasına karar verildi. Böylece işçilerin brüt maaşı asgari ücret seviyesinden 29 bin TL’ye çıktı.

Yıl bazında zam oranı yüzde 160

Görüşmelerde işçilerin sosyal haklarına yüzde 130 oranında zam yapıldı. 5 bin TL’lik sağlık yardımı da sözleşmeye eklendi. Ayrıca işçilerin vergi kayıpları için ilk yıl 8 bin TL, ikinci yıl ise işçilerin ücretlerinin yüzde 50’si kadar ödeme yapılmasına karar verildi.

Yapılan zam ile bir işçinin sözleşmenin ilk yılının sonunda ücreti brüt 40 bin TL’ye yükseldi. Yıl bazında değerlendirildiğinde yüzde 160 oranında bir zam yapıldı.