Temmuz Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı!

Temmuz Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı! Enflasyon, esas itibariyle, zenginliğin yeniden bölüşüm araçlarından biridir. Sermaye, enflasyon yoluyla zenginliğini artırır. Zira enflasyon, alım gücünün düşmesi demektir. Bunun anlamı, ücretler artsa da enflasyon yoluyla yoksulluk artarak devam eder.

Her birimiz günlük yaşamdan biliyoruz. Ücretler son bir yılda yaklaşık yüzde 107 arttığı halde, bu ücretlerle alınan ekmek, peynir, yumurta, akaryakıt ve bilumum hizmet miktarı azaldı. Oysa istisnasız bütün sermaye grupları kar oranlarının arttığını açıklıyor.

Devletin (sarayın) resmi istatistik kurumu TÜİK, bu enflasyon rakamları ile oynayarak, enflasyonu düşük gösteriyor ve bu yolla ücretlerin düşük kalmasını sağlıyor.

TÜİK verilerine göre, Temmuz ayında Tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim 2023 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 9,49, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 31,14, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,83 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 57,45 olarak gerçekleşti.

TÜİK , Temmuz ayı enflasyon rakamlarında da numaralarını sürdürdü. Normalde metreküpü ü 5,7TL olan doğalgaz seçim yatırımı olarak “0” sayıldı ve TÜFE Haziran ayında 2,5 puan aşağıda gösterildi. Bu ay da 4 kuruşluk fiyat 0,1 kuruş; sayılarak %98 düşüş gösterilmiş ve toplamda %2,8ağırlığı olan doğalgaz üstünden enflasyon 2 puan eksik gösterilmiştir. TÜİK’e göre, %9,5’luk Temmuz fiyat artışında gıdanın etkisi %2,8 ile ilk sırada.

Onu %2,1 ağırlıkla ulaştırma izledi.

Konut ve ev eşyası grupları %1,5 ağırlık taşıdılar.

Böylece bu 4 grubun payı üçte ikiyi buldu. Bu ürünler, emekçilerin en önemli harcama grupları. Böylece enflasyonun etkisi daha fazla hissediliyor emekçiler tarafından.

Yüzde 9.5’luk 2023 Temmuz TÜFE artışı, Temmuz ayları içinde rekor kırdı.

Geçen Temmuz’un TÜFE artışı yüzde 2.4 idi.

2023 Temmuz’u, AKP devrinin en yüksek 3. Enflasyon ayı.

Öncekiler 2021 Aralık ve 2022 Ocak aylarında sırasıyla %13,6 ve %11,1 olarak gerçekleşmişti.

Geçtiğimiz günlerde, Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e çıkardı. Buda, önümüzdeki dönemde enflasyonun yükselmeye devam edeceğini gösteriyor.

Elbette, resmi rakamlar her zaman olduğu gibi yalan söylüyor. Bağımsız enflasyon araştırmaları yapan ENAG, ise 12 aylık enflasyonu yüzde 122,88 olarak açıklamıştı. ENAG’a göre enflasyon temmuzda aylık yüzde 13,18 artarken yedi aylık artış oranı yüzde 69,21 oldu.

ENAG rakamları her ne kadar gerçeğe daha yakın olsa da, gerçek enflasyonun daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Tekrar olabilir; işçilerin gelirlerinin büyük kısmı gıda, ulaşım, kira ve faturalar gibi zorunlu harcamalara gidiyor. Birçok harcama kalemi işçiler, yoksullar için lüks haline geliyor. Oysaki, vergi zamları ve rutin hale gelen market, ulaşım, kira vb zamlar, enflasyonu günlük yükseltir hâlde.