Tectone Awox, eksik maaşa itiraz eden işçiyi işten çıkarttı

Çerkezköy’de Tectone Awox fabrikasında çalışan Garbi İleri cumartesi günü gece vardiyasında ek mesai ücretinin ödenmemesine itiraz etti. İtirazına karşılık bulamayan İleri  işten çıkartıldı

İleri, Cumartesi günü gece vardiyasında %100 fazla mesai ücreti uygulanması gerektiğini dile getirdi. Tectone Awox fabrikası yönetiminin fazla mesai ücreti ödemediğini görünce de duruma itiraz etti. İtirazlarına karşılık vardiya amiri, İleri’ye iş girişinde kabul ettiğini bu yüzden şikayet edemeyeceğini söyledi. İşe girişte kendilerine birçok belge imzalatıldığını belirten Garbi İleri, “Her işçi gibi ben de evime ekmek götürmek istiyorum. İşe başlayabilmek için çoğu belgeyi okumadan mecburen imzalıyoruz. Ancak pazar günü %100 fazla mesai ücreti verilmesi, patronun kafasına göre değiştirebileceği bir kural değil. Kanunlarda var. Bu kurala uymamak suçtur. Benim kabul etmiş olmam, onların işlediği bu suçu ortadan kaldırmaz.” dedi.

Şirket adını lekelemek bahanesiyle işten çıkarıldı

Garbi İleri, yaşanan bu olaydan önce Facebook’ta gördüğü bir “vasıfsız eleman aranıyor” ibareli ve hangi firmaya ait olduğu belli olmayan iş ilanının altına “Vasıfsız diye işe alırlar, sonra vasıfsız işçi ücretine operatörlük yaptırırlar.” yorumu yaptığını dile getirdi. Bu yorumu yapmasının sebebinin, kendisinin de vasıfsız eleman olarak işe alındığını ancak 1 saatlik bir bilgilendirmenin ardından daha ilk gün operatör olarak çalışmaya başlaması olduğunu belirtti. Bu yorumun insan kaynakları tarafından bulunup önüne bahane olarak sürüldüğünü söyledi.

Daha önce başka bir fabrikada kesim operatörü olarak çalışan İleri, “Herkes operatörlerin vasıflı eleman olduğunu ve en azından asgari ücrete çalıştırılmadığını bilir.” dedi. İş ilanın Tectone Awox fabrikasına ait olduğunu, İnsan Kaynakları tarafından çağrıldığında öğrendi. Üstünde hiçbir şekilde çalıştığı fabrikaya ait olduğunu belli edecek bir ibare bulunmamasına rağmen “şirketin adını lekelemek” bahanesiyle işten atıldığını belirtti.

İşten çıkartıldıktan sonra ücretinin bir kısmının hesabına yatırıldığı, kalan kısmın da elden verileceği söylendi. Elden verilecek ücretini almaya gittiğinde muhasebede tutanak tutmak isteyen İleri’ye imzalı bir belge veremeyecekleri, belge istiyorsa elden para verilmeyeceğini belirttiler. Garbi İleri hala ücretinin kalan kısmını alamadı.

“SGK gibi bir devlet kurumu işçinin şikâyetini dikkate almayacaksa neden var?”

İşten çıkarıldığını öğrendikten sonra hemen 170’i arayan Garbi İleri, elden para verildiğini ve düzgün bir eğitim verilmeden operatör olarak çalıştırıldığını SGK yetkililerine bildirdi. Daha önce çalıştığı fabrikada da elden para verildiği için 170’i arayıp şikâyet ettiğini ancak hiçbir şey yapılmadığını belirten İleri, “Devlet böyle bir şikâyet kurumu oluşturmuş. Şikâyet de var ama işlemiyor. SGK gibi bir devlet kurumu işçinin şikâyetini dikkate almayacaksa neden var?” diyerek devletin işçilere sahip çıkması gerektiğine vurgu yaptı. 

Fabrikada elden para verildiğini de söyleyen İleri “Konuyla ilgili Vergi Dairesi’ne şikayet dilekçesi de verdim. Bana önümüzdeki günlerde denetime gideceklerini belirttiler ama buradan da bir şey çıkacağını düşünmüyorum.” dedi.

Her işte böyle sorunlar olduğunu dile getiren Garbi İleri “Bir keresinde plastik enjeksiyon fabrikasında çalışıyordum. Bizden maket bıçağımızı ve kalemimizi evden getirmemizi istiyorlardı. Buna itiraz ettim. Çünkü ben yanımda maket bıçağı taşımak zorunda değilim. Ayrıca bir fabrika yönetimi bana üretim için gereken her aleti sağlamakla yükümlü. O fabrikada da amirler üzerime geldiler. İşimi düzgünce yapmama rağmen performans düşüklüğü bahanesiyle işten çıkarıldım. Üstelik yönetime; amirlerin iş başında telefonla oynarken, uyurken fotoğraflarını göstermiş olmama rağmen yine alın teri akıta akıta çalışan ben ‘performans düşüklüğüyle’ işten atıldım.” ifadelerini kullandı.

“Devlet denetim yapmazsa patronlar fırsatçılık yapmaya devam eder”

Bu yaşananların sadece kendi başına gelmediğini belirten Garbi İleri, “Her fabrikada buna benzer sorunlar yaşanıyor. İşçiler birlik olmadıkça bu sorunlar devam edecek. İşsizlik çok fazla. Alın terimizin karşılığını alabildiğimiz iş ise çok az. Durum böyle olunca da patronlar fırsatçılık yapıp gündelikçi, sigortasız çalıştırmaya başlıyor. Devlet denetim yapmazsa patronlar fırsatçılık yapmaya devam eder.” dedi.

Kaynakİşçi Hareketi Koordinasyonu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz