Tahir Elçi mezarı başında ve birçok kentte anıldı; ‘Unutmayacağız, mirasını yaşatacağız!’

Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi, katledilişinin 7’nci yılında mezarı başında ve bir çok kentte gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı. Hukuk örgütleri, cinayetin faili meçhul bırakılmak istendiğini söyledi.

Amed Borusu Başkanı Tahir Elçi, katledilişinin 7’nci yılında kabri başında anıldı. Rezan (Bağlar) ilçesindeki Yeniköy Mezarlığı’nda bulunan kabri başında düzenlenen anma törenine, Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Tahir Elçi İnsan Hakları Vakfı yöneticileri, Amed Barosu Başkanı Nahit Eren ve yönetim kurulu üyeleri, Kurdîstan illeri baro başkanları, Türkiye Barolar Birliği (TTB) yöneticilerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Amed Milletvekili İmam Taşçıer, HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy ile çok sayıda avukat katıldı. Tahir Elçi’nin mezarına bırakılan karanfillerin ardından açıklamalar yapıldı.

Mirasını yaşatacağız’

Burada konuşan Amed Baro Başkanı Nahit Eren , “Acımızı hala yaşıyoruz. Bu birlik bu dayanışma hali de bu siyasi suikastı aydınlatmamızdaki iradeyi gösteriyor. Aynı zamanda başkanımız Tahir Elçi’nin de düşüncelerinin hukuk camiasında nasıl vücut bulduğunu ve şekillendiğini görüyoruz. Barışı savunmak adına savaşa silaha ve çatışamaya karşı olduğu için baro başkanımız katledildi. Savaşa karşı tutumumuzu dile getirmeye dosyasını da takip etmeye devam edeceğiz. Yaratmış olduğu mirası bizden sonra gelecek olan nesillere de aktaracağız” dedi.

Hepimiz Tahir Elçi’yiz”

İstanbul’daki anma etkinliği Bakırköy Adliyesi önünde gerçekleştirildi. Adalet İçin Hukukçular, Avukat Dayanışması, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Sosyal Hukuk Derneği ile Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen anmaya çok sayıda avukat katıldı.

Avukatlar, “Hepimiz Tahir Elçi’yiz” yazılı fotoğraflar taşıyarak “Tahir Elçi ölümsüzdür” pankartı açtı. Açıklamada sık sık “Bîji aşiti (Yaşasın barış)”, “Şehît namirin (Şehitler ölmez)”, “Hepimiz Elçiyiz, öldürmekle bitmeyiz” sloganları atıldı.

Hukuk örgütleri adına açıklamayı Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Eş Başkanı Esra Bilen yaptı. Elçi’nin katledilmesiyle ilgili yürütülen soruşturma dosyasında hiçbir gelişmenin yaşanmadığını ve faillerinin açığa çıkarılmadığını aktaran Bilen, “Geride kalan yedi yıl içerisinde, meslektaşımızın bugün aramızda olmayışının siyasal sorumluları; savaş politikasında derinleşirken, hukuku ve tüm yargı mekanizmalarını tekçi yönetim anlayışının en temel enstrümanı olarak belirlediler” dedi.

Elçi’nin yaşamını ve mücadelesini referans aldıklarını, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Bilen, “Tahir Elçi’yi ezilen bir halkın başı dik onurlu bir hukukçusu olarak asla unutmayacağız” dedi.

Adalet Nöbetçisi İnisiyatifi’nden avukat Kemal Aytaç ise, şunları söyledi: “Elçi’nin ölümsüzlüğü onun ortaya koyduğu değerdir, tavırdır, mücadelesidir. Biz onun arkasından ağlayıp gözyaşı dökmeyeceğiz. Onun ortaya koyduğu o değerli çabayı, mücadeleyi devam ettireceğiz.”

Anma, Elçi’nin fotoğraflarının üzerine karanfillerin bırakılması ardından son buldu.

Cezasızlıkla ödüllendirilmek isteniyor’

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ise, Elçi’nin katledilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Tüm tehditlere rağmen Elçi’nin geri adım atmadığını, aksine inandığı yolda yürüdüğünü belirtilen açıklamada, “Faili meçhul siyasi cinayetlere, gözaltında kayıplara, cezasızlığa ve savaşın yarattığı yıkıma karşı mücadele eden Tahir Elçi’nin katli de faili meçhul bırakılmak ve katilleri cezasızlıkla ödüllendirilmek isteniyor” denildi.

ÖHD ve ÇHD Mersin şubeleri, Mersin Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Mersin Emek ve Demokrasi Platformu ile Mersin Barosu Başkanı Gazi Özdemir de katıldı. Basın açıklamasını okuyan ÖHD Mersin Şubesi Eşbaşkanı İbrahim Kaya, cinayete ilişkin göstermelik yargılama yapıldığını belirterek, “Dört Ayaklı Minare yüzyıllardır bu coğrafyanın kadimliğinde tarihe ve hakikate tanıklığını sürdürmektedir. Bizler bu tanıklıkta, Tahir Elçi’nin mücadele azmi ve inadı ile yürüyeceğiz ve sonuna kadar bu kirli cinayet davasının takipçisi olacağız” diye konuştu.

Katiller hala cezalandırılmadı’

İHD, ÇHD ve ÖHD İzmir şubeleri ise, İzmir Adliyesi önünde açıklama yaptı. “Em te ji bir nakîn/Seni unutmayacağız” pankartının açıldığı açıklamada, “Tahir Elçi onurumuzdur”, “Tahir Elçi ölmedi alanlarda yaşıyor” sloganları atıldı. Açıklamaya, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, HDP PM üyesi Hacay Yılmaz, HDP il eş başkanları, kentte bulunan siyasi parti ve kurumların yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Kurumlar adına ortak basın metnini okuyan ÖHD İzmir Şubesi Eş Başkanı Şükran Öztürk, Elçi’nin katledilmeden önce Dört Ayaklı Minare önündeki son sözlerini okudu. Aradan 7 yıl geçmesine devletin cinayeti çözmekteki isteksizliği yüzünden Tahir Elçi’nin katillerinin hala cezalandırılmadığını vurgulayan Öztürk, “90’lı yılların karanlık ikliminde korkusuzca adaletsizlikle savaşan, polis ve askerlerin yargılandığı birçok toplu katliam davasında adil bir yargılama için mücadele eden, faili meçhul bırakılan birçok cinayetin peşini bırakmayarak devleti defalarca mahkum eden Tahir Elçi’nin cinayeti de yıllarca uğraştığı davalar gibi faili meçhul bırakılmak isteniyor” dedi.

İzmir ve Ankara; ‘Elçi’nin savunduğu değerlerin sözcüsü olmaya devam edeceğiz’

İzmir ve Ankara’da gerçekleştirilen etkinliklerde konuşan hukukçular, devletin cinayetin üzerini örten cezasızlık politikasını teşhir ederek, Tahir Elçi’nin savunduğu değerlerin sözcüsü olmaya devam edeceklerini vurguladılar.

KaynakKaynak: mezopotamyaajansi35.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz