Sputnik grevinde 4. gün: ‘Anayasal haklarımızı istiyoruz’

 

Sputnik grevi 4. gününde devam ediyor. İşlerinden kovulan 24 TGS üyesi gazeteci ve 10’a yakın Sputnik çalışanı ile grev kararı alan TGS ve Sputnik işvereni ile aradaki buzlar erimiş gözükmüyor. Sendika üyesi gazeteciler ise, “Biz anayasal haklarımızı istiyoruz” diyerek ‘Sputnik’e sendika’ vurgusu yapıyor!

Gazetecilerin maaşları ortalama 15 bin Türk lirası!

Sputnik Türkiye ofislerinde aylık ortalama 15 bin Türk lirası ile geçinmeye çalışan gazeteciler, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) çatısı altında örgütlenerek Rossiya Segodnya Uluslararası Haber Ajansı’na (Sputnik) taleplerini iletti. İşveren tarafı, sendikanın enflasyon oranında talep ettiği yüzde 45’lik maaş zammı talebine olumlu bir karşılık vermeyerek, aylarca süren görüşmelerin ardından masadan kalktı. Kararın ardından TGS, Ankara’da Söğütözü Koç Kuleleri’nde, İstanbul’da ise Türkiye’nin sayılı önemli plazalarından Süzer Plaza’da grev kararını ilan etti.

‘Sendikadan ayrılın’ imaları yeterli olmayınca, kovuldular!

TGS 24 Temmuz tarihinde yayımladığı bildiride, işveren tarafı ile ortak bir zeminde buluşamadıklarını ifade ederek grev kararı alındığını ilan etti. Ancak, grevin hangi tarihte başlayacağına dair bir bilgi verilmedi. Sürecin ilerlemesi ile Sputnik ofislerinde belirmeye başlayan, ‘sendikadan ayrılın’ imaları gazetecileri yıpratmaya yetmedi. Takvimler 7 Ağustos’u gösterdiğinde, 24 sendika üyesi gazeteci görevlerinin başında iken, teker teker odalara çağrılarak ‘ekonomik küçülme’ gerekçesiyle işlerinden çıkarıldı. Bu gelişmelerin ardından TGS, iş akdi fesh edilmiş 24 gazeteci ve 10’a yakın Sputnik çalışanı ile 17 Ağustos tarihinde greve gideceklerini açıkladı. Bugün takvimler 20 Ağustos’u gösterirken Sputnik grevinde 4. günü dolduruyoruz.

Senelerdir Sputnik’te sendika haberleri yapılır!

Sputnik, internet ve radyo yayınları ile tarafsız gazeteciliğin ender örneklerini gösteren uluslararası haber ajanslarından birisi. Ek olarak, Sputnik yönetiminin ve gazetecilerinin senelerdir yaptıkları sendika haberleri ile işçilerin sesi olmaları da işin cabası. Emek dostu Sputnik’te sürecin bu noktaya gelmesi her ne kadar hayal kırıklığı yaratmış olsa da, inanıyorum ki bundan sonraki zaman diliminde toplu iş sözleşmesinin (TİS) imzalanması ile yaşanılan olumsuzluklar unutulacaktır. Zihinlerde kalan, emeğini satarak geçinen bu insanların kanunlar çerçevesinde haklarını dile getirmeleri ile kazanacakları anayasal hakları olacaktır.

‘Grevdeki çalışanların büyük çoğunluğu dikkat çekiyor’

Sputnik ofislerinde yöneticiler ile birlikte 50’ye yakın çalışan bulunuyor. Sendika çatısı altında örgütlenmiş gazeteci sayısı ise 35 dolaylarında. Bu anlamda grev kararı almış çalışanların büyük çoğunluğu dikkat çekiyor. Grev alanlarında yükselen müzik seslerinin ve kahkahaların olması ise oldukça mutluluk verici. Sputnik Türkiye çalışanları bu tavırları ile adeta Türkiye’nin dört bir yanındaki emekçilere seslenerek, ‘Biz buradayız ve kazanacağız!’ diyor.