son 30 yılın en büyük NATO tatbikatı

NATO, Rusya’nın komşusu Norveç’te kara, hava, deniz tatbikatlarından oluşan son 30 yılın en büyüğü kabul edilen askeri tatbikata devam ediyor. 14 Mart’ta başlayan tatbikatın 1 Nisan’da sona ermesi planlanırken komşu ülkeleri İsveç ve Finlandiya’nın olası NATO üyeliği gündemde.

NATO 14 Mart’ta başlayan, 27 ülkeden 30 bin askerin katıldığı, 220 savaş uçağı, ikisi uçak gemisi olmak üzere 50 geminin katıldığı operasyonun 1 Nisan’da tamamlanacağını duyurdu. NATO’nun tatbikatla ilgili yazılı açıklamasında, “Cold Response” ismi verilen operasyonun 8 ay öncesinden planlandığı, Rusya’nın Ukrayna saldırılarıyla ilgisi olmadığı belirtildi.
Ancak operasyon Rusya’nın sınır komşusu Norveç’te yapılması, NATO üyesi olmamasına rağmen diğer komşusu Finlandiya’nın da katılımcılar arasında yer alması ve son 30 yıldır Kuzey Kutbu’nda yapılan en büyük tatbikat olması nedeniyle dikkat çekiyor. Haziranda Madrid’de düzenlenecek NATO Zirvesi’nde İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasının değerlendirileceği ifade ediliyor. Böyle bir durumda Rusya’nın kuzey kanadında 1300 kilometrelik sınırda yeni bir NATO üyesi olacak.

‘Kuzey Kutbu Nato İçin Stratejik Öneme Sahip’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’de düzenlenen olağanüstü NATO Zirvesi sonrasında, 25 Mart’ta Norveç’te tatbikattaki askerleri ziyaret etmişti. Kuzey Kutbu’nun NATO için stratejik öneme sahip bir bölge olduğunu ve son yıllarda bölgede Rus askeri faaliyetlerinde önemli bir artış olduğunu söyleyen Stoltenberg, “NATO’nun bölgedeki varlığının bir çatışmayı kışkırtmak değil, çatışmayı önlemek ve barışı korumak olduğunu” belirtmişti.

Kaynakgazete duvar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz