Soma’da işçiler özelleştirmeye karşı iş bıraktı: Karar çekilene kadar mücadeleye devam

Maden işçileri, Soma Ege Linyitleri İşletmesi bünyesinde linyit kömür üretimi yapılan Eynez açık ocak bölgesindeki özelleştirmeye karşı iş bıraktı.

Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) bağlı Soma Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) bünyesinde linyit kömür üretimi yapılan Eynez açık ocak bölgesindeki özelleştirmeye karşı işçiler iş bıraktı.

ELİ bünyesindeki Eynez açık ocağın bir bölümünün Yeni Anadolu şirketine devredilmesine karşı nöbet usulü eylemlerini sürdüren maden işçileri Soma Cenkyeri maden yolu güvenlik kantarları bölgesinde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

İşçilerin toplandığı bölge tüm özel ve kamuya ait madenlerin ortak yolu olduğu için eylem boyunca kömür sevkiyatı için giriş çıkış yapılmadı. İşçilerin eylemine CHP milletvekili, siyasi partiler, Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı, dernekler, taşeron çalışan işçiler de destek verdi.

İşçiler, “Ankara peşkeşe dur de”, “Peşkeşe hayır güvenli çalışalım”, “Eynez bizimdir bizim kalacak”, dövizleri açarken “Eynez bizimdir bizim kalacak” “Hak hukuk adalet”, “TKİ şaşırma sabrımızı taşırma”, “ELİ bizimdir bizim kalacak”, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “Madencinin karası sermayeden temizdir” sloganları attı.

‘Soma’dan elinizi çekin’

İlk sözü alan Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Tamer Küçükgençay, “Tüm ülkeye sesleniyorum, Soma açık ocaklarına hep birlikte karşı çıkalım. Biz özelleştirmeye karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu ocakta kamu yıllardır kontrollü üretim yapıyor. Üretmek için elinden geleni yapacaksınız sonra üretemiyorsunuz diyeceksiniz.  Bunu asla kabul etmiyoruz. Üretelim ki siz de kömür de söz sahibi olun. Sadece yatırım yapın, yeter Soma’dan elinizi çekin. Soma’yı kazalar olunca hatırlamayın. Bırakın açık ocaklarda kamu çalışsın” dedi.

‘Özelleştirmenin adı peşkeştir’

Ardından sendikanın Soma Şube Başkanı Şevket Şahin, “Özelleştirmenin adı peşkeştir. Daha önceki panolarda da gördük. Biz sadece Eynez’e, ELİ’ye değil biz ülkenin her alanındaki yoksula, emekçiye sahip çıkıyoruz” diye konuştu.

‘Sahamıza kimseyi sokmuyoruz’

İşçiler sendikanın genel merkezinin nerede olduğunu sorarken başkan Şahin, yarın başkanlar kurulunun yapılacağını yarına kadar bekleyip “morali bozuk çalışmamıza dönüyoruz” dedi. Şahin, “Bu bir basın açıklaması, miting değil. Programımız belli. Sahamıza kimseyi sokmuyoruz. Bu saatten sonra Eynez’in içinden hiçbir yabancı aracın geçmesine izin vermeyeceğiz” diye ekledi.

Ardından siyasi parti temsilcileri de söz alarak işçilerin haklı mücadelesinin yanlarında olduklarını söyledi.

 

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz