Şireci Tekstil işçileri grevi kente taşıdı, fabrika yönetimi: ‘İsteyen işe dönebilir’

Önceki gün fabrikadan kent merkezine yürümek isteyen ancak polis barikatına takılan Şireci Tekstil işçileri, eylemlerini bugün kent merkezine taşıdı. Dün 2 bin işçiyi işten çıkaran fabrika yönetimi bugün işçilere, ‘isteyen yarın işe dönebilir’ mesajı attı.

Zam talebiyle günlerdir fabrika önünde grev yapan Şireci Tekstil işçileri, grevin 5’inci gününde kent merkezinde toplandı. Demokrasi meydanında yapılan eylemde Şireci Tekstil işçilerine, Başpınar bulunan farklı fabrikalardaki işçilerin yanı sıra Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca ve CHP Antep Milletvekili Melih Meriç de destek vermek için alana geldi.

Eylemde konuşan Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, işçilerin bir kısmının kent merkezinde, bir kısmının da fabrika önünde greve devam ettiğini söyledi. Şireci işçilerinin haklarını alana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini kaydeden Türkmen, “Dün işçileri ‘siz işten çıkardık’ diye mesaj gönderenler şimdi aynı işçilere isteyen gelip çalışsın diye mesaj atıyorlar. Hani çıkarmıştınız işçileri? Demek ki amaç şu: İşten çıkarma tehdidiyle korkutmak, bu direnişi bölmek ve işçilerin çözülerek içeri girmelerini sağlamak. Ama işçilerin tek bir kararı var; arkamızda tek bir arkadaşımızı bırakmadan, taleplerimizi elde ederek ya hep birlikte gireceğiz ya da sonuna kadar direneceğiz” dedi.

MÜCADELE EDEN İŞÇİLERİN KAZANACAĞINI GÖSTERECEĞİZ’

 

Önceki gün fabrika önünde  gözaltına alındığını hatırlatan Türkmen, sonuna kadar işçilere destek olmaya devam edeceklerini söyleyerek şunları kaydetti:

 

“Patronlar, ekmeği için direnen işçilerin yalnız kalacağını sanıyorlar. Burada hak arayan işçilerin yalnız olmadığını gösterdik. Mücadele eden işçilerin kazanacağını da göstereceğiz. İşçilerin istediğini zam verdiklerinin bin lira üzerinde. Bayram ikramiyelerini istiyorlar. İstedikleri, daha önce bu fabrikada uygulanan ancak şu an gasp edilen haklardır. Bugün Başpınar’da aldığı ücretle geçinebilen tek bir işçi yok. Bugün bir işçi pazar tatilinden vazgeçiyor, fazla mesai yapıyorsa ailesi ile birlikte insan onuruna yakışır bir hayat yaşamasına yetecek bir ücret almalı.

‘NİYE İŞÇİLERİN PAYINA YOLSULLUK, SÖMÜRÜ VE GÖZALTI DÜŞÜYOR?’

Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca da işçilerin ekmeğinin her geçen gün daha da küçüldüğünü söyledi. İşçilerin borç içinde yüzdüğünü vurgulayan Karaca, şöyle devam etti:

 

“Başpınar işçisi borç gemisi yürütürken bir de bakalım patronların gemisine.. Bize patronlar da zor durumda diyorlar ya.. Başpınar’da sadece 2022 yılında 10,5 milyar dolar ihracat yaptı patronlar, bu para 68 ülkenin Gayri Safi Yurt İçi Hasılasından daha fazla. Ama Şireci patronu diyor ki, dünyada ve ülkemizde enflasyonist bir global kriz var. Soruyoruz, niye bu kriz hep işçiye? Niye bu krizin faturasını hep emekçiler ödüyor? Niye İşçilerin payına hep yoksulluk, sömürü, gözaltı düşüyor?

 

Antep’te işçileri hak/hukuk tanımadan ölümüne çalıştırmak, açlık sınırının altında kölece çalıştırmak, canı isteyince bir mesajla tazminatsız işten atmak, bir talimatla sendikacıyı gözaltına aldırmak serbest ama işçilerin hak araması yasak.”

 

‘ŞİRECİ TEKSİTİL İŞÇİSİ DEĞİLİM AMA SİZİN YANINIZDAYIM’

 

Özel sektörde çalışan ve Şireci Tekstil işçilerine destek vermek için alana gelen bir işçi de arkadaşlarına destek vermek için alana geldiğini söyleyerek, “Ben Şireci Tekstil işçisi değilim. Ama bu onurlu ve haklı mücadelenizde yanınızdayız. Bizi ekmeğe muhtaç ettiler. Antep’te ev kiralarının fiyatları ortada. Ulaşım fiyatları ortada. Patronlara şunu sormak istiyorum; sadece bir gün yer değişelim. Siz asgari ücrete çalışın, biz sizin yerinize geçelim. O zaman bizi çok iyi anlayacaksınız” diye konuştu. (Artı Gerçek)