Seyhan Belediyesi işçileri: Asgari ücret kabul edilemez

Adana Seyhan Belediyesinde yürütülen TİS görüşmelerinde işçilere asgari ücret seviyesinde ücret teklif edilmesiyle, uyuşmazlık tutanağı tutan işçiler 60 günlük grev süreci içerisinde. İşçiler; Belediye Başkanı Akif Kemal Akay’a ve “9 temsilci kabul etmiyor” diye paylaşım yapan Genel-İş Adana Şubesine verdikleri yanıtta, yemek ve yol parası çıkarıldığında teklif edilen çıplak ücretin birimlere göre ya asgari ücretin altında kaldığını ya da denk geldiğini belirterek, “Bu teklifi kimse kabul etmez” dedi.
“Grev Sürecinde Temsilci Emekli Edildi”
Adana’da Seyhan Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel-İş Adana Şubesi arasında şirket işçilerini kapsayan TİS görüşmelerinde uyuşmazlık tutanağının tutulmasıyla, gelinen noktada işçiler 60 günlük grev süreci içerisinde. Bu süreç içerisinde grev kararı henüz asılmazken bazı işçiler ise sürgün edildi. Çoğunluğun teklifi kabul etmediği Temizlik İşleri Müdürlüğünde İşyeri Temsilcisi Bayram Taşkın ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çıkardığı 696 sayılı OHAL KHK’si gerekçe gösterilerek bu süreçte zorunlu olarak emekli edildi.
“Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”
Taşkın işçilere yaptığı açıklamada, “Beni zorunlu emekli adı altında işten çıkardılar. İşe iade için mücadele ediyorum. Benim üzerimden verdiğimiz mücadeleyi baltalamaya çalışan kişilere itibar etmeyin. Bu iki aylık süreç sancılı bir süreçtir. Yer değişikliği, zorunlu emeklilik olabilir demiştik. Direnmeden hiçbir hak kazanılmaz. Bir işyeri grev kararı aldığında işverenin işçileri güllerle karşılamayacağının bilincinde olmanız gerekiyor. Bizler herkesin hakkını gözetmek adına elimizden geldiğince mücadele vermeye çalıştık. “Ya hep beraber ya hiçbirimiz” dedik ve demeye de devam edeceğiz. Tekliften eğer gerçekten memnun değilseniz karşınızdaki kim olursa olsun korkmayın. Kısacık bir zaman kaldı direnirseniz zafer sizin olur” dedi.
Öte yandan sendika yöneticileri belediye yöneticileriyle işyerlerini gezmeye başladı. İşçiler, sendikacıların teklifi kabul ettirmek için kendilerini ikna etmeye çalıştığını ifade etti. Sendikacıların ve müdür muavinlerinin birlikte gezmesinin kendilerini baskı altına aldığını ifade eden işçiler, bu yolla teklifin kabul ettirilmeye çalışıldığını anlattı. Konu hakkında ulaşmaya çalıştığımız DİSK Genel İş Adana Şube Başkanı Hüseyin Yaşar Gündoğdu ise ne telefonlarımıza ne de mesajlarımıza cevap verdi.
İşçilere Teklif Edilen Çıplak Ücret 4100 TL
Son olarak Koza TV ekranlarında işçilerin grev kararının sorulması üzerine Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Büyükşehir ve Çukurova belediyelerinden daha fazla zam yaptığını belirterek, “Böyle bir şey olursa ben Büyükşehir Belediye Başkanımı da zor durumda bırakırım, Çukurova Belediye Başkanımı da zor durumda bırakırım. Yani onlar işçi dostu değil mi?” diye konuştu. Akay, ayrıca saha işçilerine çıplak rakamlarla 5 bin 500, büro işçilerine 5 bin 250 TL teklif ettikleri iddiasında bulundu. Konu ile ilgili bilgi aldığımız Seyhan Belediyesinin gönderdiği tabloya göre büro işçileri için işçilerin işe gidip gelebilmek için zaruri harcamaları olan aylık 364 TL’lik yol parası, 780 TL’lik yemek parası ile 55 TL’lik yakacak parası kalemlerinin olduğu sosyal haklar dahil 5 bin 308 TL, temizlik işçileri için aylık 364 TL yol, 780 TL yemek, 55 TL yakacak, 182 TL koku primi, 117 TL iş güçlüğü primi kalemlerinin olduğu sosyal haklar dahil 5 bin 607 TL teklif ediliyor. Sosyal haklar çıkarılınca iki birimin ücretleri de 4 bin 100 TL oluyor. Teklife göre sadece yol ve yemek parasını çıkarınca büro işçisinin eline 4 bin 216 TL geçiyor, temizlik işçilerinin eline 4 bin 515 TL geçiyor.
“Talebimiz 6 Bin Tl Artı Sosyal Haklar”
İşçiler ise yemek ve yol parası gibi işte bulunmak için zorunlu olan harcamaların ücret gibi gösterilmesinin kamuoyunu yanılttığını belirterek, “Bunun matematiği zor değil. Bu rakamlardan yemek ve yol parasını çıkınca bürolarda asgari ücretin altına düşüyoruz. Diğer birimlerde ise asgari ücret ya da biraz üstü. O biraz da sendika aidatına gidince asgari ücret alıyoruz. Bu rakamların tamamının cebimize girebilmesi için yemek yemememiz, işe yürüyerek gidip gelmemiz gerekiyor. Bizim talebimiz net; en düşük çıplak ücret 6 bin lira ve sosyal haklarda artış istiyoruz. Akay programda tekliflerinin çıplak rakamlarla 5 bin 500 olduğunu söyledi. Eğer böyle ise bir 500 TL daha artış yapabilir. Çünkü bizim talebimiz 6 bin TL çıplak ücret artı sosyal haklar” dedi.
“İkramiyeyi 12’ye Bölüp Ücret Diye Anlatmayın”
Teklifte belirtilen tek seferlik alınacak 700 TL’lik Kurban 300 TL’lik Ramazan Bayramı ödeneği, 240 TL’lik 1 Mayıs, 240 TL’lik yılbaşı ödeneği ve 240 TL’lik ikramiyeyi de 12’ye bölüp aylık ücret gibi ifade ederek işçilere 5 bin 976 TL teklif edildiği söyleniyor. Bu kalemlerin belirli günlerde harcamaları arttığı için geçerli olacağını ifade eden işçiler ise şunları söylüyor: “Ne sosyal haklar ne de ikramiye ya da bayram parası hiçbir yerde ücret olarak kabul edilmez. Ücret olarak kabul ettiğinde insanlar belediye işçileri bu rakamların üzerine sosyal haklar ve ödemeler alıyor sanıyor. Bu da tamamen yüksek rakam teklif ediliyor imajı verilmek için. Asıl sorun geçen sözleşmede meslek pozlarının, asgari ücret farkı yansıtılır maddesinin ve gıda kolilerinin iptal olması. Bununla birlikte maaşların düşmesi işçilerde öfke patlamasına yol açtı.”
“İkinci Teklif Hiç Gelmedi”
TV programında “Bir kere teklif alındı, arkasından ikinci teklifi almadılar” diyerek işçilerin iyi niyetli olmadığını ima eden Akay’a cevap veren işçiler, belediyenin aylarca teklif vermediğini, ara bulucu sürecinde teklif edilen rakamın büro işçileri için asgari ücretin altı, saha işçileri için yaklaşık asgari ücret olduğunu ifade etti. Vergi dilimine girince ve enflasyon karşısında daha da eriyecek olan bu teklifi kabul etmedikleri için prosedür gereği uyuşmazlık tutanağı tutulduğunu anlatan işçilerin aktardığına göre sendika yöneticileri işçilere, “İşverenin teklifi bu, başka teklif yok. Ya kabul edin ya da grev kararı alacağız. İkinci teklif olmayacak” dedi. İşçilerin çoğunun kararıyla grev sürecine girildi
“İşçilerin De Birlik Olması Gerekir”
Aradan geçen üç haftada da belediyenin yeni bir teklif vermesinin önünde engel olmadığını ifade eden işçiler, “Ancak belediye teklif vermedi. Bunun nedenini Sayın Akay, programda diğer belediye başkanlarını zor durumda bırakmak istememesi olarak açıkladı. Sayın Akay’ın, alacağımız zammın diğer belediyelere de örnek olmasından endişe ettiğini anlıyoruz. Ancak gerçek şu ki artan enerji fiyatları karşısında enflasyon daha da yükselecek ve ek zam talepleri gündeme gelecek. Bu kaçınılmaz. Sermayenin saldırılarına karşı patronların, belediye başkanlarının yaptığı gibi işçilerin birliğini koruması gerekir” dedi.
Akay arıca teklifi “9 temsilci istemiyor” dedi. Aynı gün DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği de Facebook sayfasında “Bugün yapılan işyeri temsilciler kurulumuzda toplu iş sözleşmesi teklifi 18 kabul 9 ret olmuştur. Sendika yönetim kurulu olarak yasal süremizi kullanmaktayız. İşçi arkadaşlarımızı işyerlerinde bilgilendirmeye devam edeceğiz” diye paylaşımda bulundu. İşçiler yasalar gereği güvenlik işçilerinin greve gidemediği için 3 güvenlik temsilcisinin greve karşı gibi gösterildiğini ifade etti.

Kaynakevrensel.net

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz