Samandağlı Kadınlar: “Gitmiyoruz, buradayız!”

Samandağlı kadınlar depremin 40. gününde hayatını kaybedenler için bahhur ve rihen ile yürüyüş yaptı. Arapça; “Ma rıhna nehna hon!” (Gitmiyoruz, buradayız!) sloganı atan kadınlar, “Hakkımızı helal etmiyoruz” dedi.

Maraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremde büyük yıkıma uğrayan Hatay’ın Samandağ ilçesinde kadınlar, hayatını kaybedenleri anmak için 40. günde yürüyüşü düzenledi. Samandağ Deniz Hastanesi önünde bir araya gelen yüzlerce kadın, bahhur ve rihenlerle yürüyüş yaparak kayıplarını andı. Yürüyüşe Hatay’lıların yanı sıra gönüllüler de katıldı.

Sık sık Arapça “Gitmiyoruz, buradayız”, “Biliyoruz, biliyoruz bizi katledenleri biliyoruz” sloganları atıldı. Günlerce enkaz başında beklediklerini, sevdiklerinin azalan seslerine tanık olduklarını söyleyen kadınlar “Asla affetmeyeceğiz! Asla unutmayacağız!” diye haykırdı.

Yapılan konuşmalarda şunlar söylendi:

Bu enkaz sadece bir tuğla parçası değil. Bu enkaz sadece bir çimento değil. Bu enkaz yalnızca moloz yığını değil. bunlar çocukluğumuz, komşumuz, sevdiklerimiz. Bunlar anılarımız, sevinçlerimiz, hüzünlerimiz, annemiz, babamız, gençliğimiz. Ne önünden ayrıldık yıkık binalarımızın ne de bahçelerimizden. Bizi kültürümüzden, sokağımızdan ayırmak isteyenlere sözümüz var! Öfkemizi örgütlediğimizde bu sokaklar size dar gelir!”

***

Arap Alevileri’nin geleneğine göre; hayatını kaybeden insanların mezarının üstüne 40’ında rihen konur ve kokusu kutsal kabul edilir. Ayrıca hayatını kaybeden kişinin ruhu huzur bulduğuna inanıldığı için mezarın üstünde bahhur yakılır.

Bahhur, Arapça tütsü anlamına geliyor. Rihen ise, Hatay’da özellikle Reyhanlı yöresinde yetişen murt meyvesi ağacının yapraklarına deniliyor. Mersin’de riyhen olarak bilinen bu yapraklar, çok eski çağlardan beri hoş kokusu sebebiyle çeşitli törenlerde kullanılıyor.