Samandağ’da Moloz Dökümüne Karşı Nöbet Eylemi

Hatay Samandağ’da Deniz Mahallesi’nde Samandağ Stadyumu’na kurulan çadır kentin yanına moloz dökülmesine karşı halkın tepkisi sürüyor. Daha önce eylem de yapılan alanda moloz dökümünün devam etmesi üzerine Samandağ halkı bir kez daha moloz dökülen alana yürüdü.

Moloz dökülmesini iş makinalarının önüne geçerek engellemek isteyen Samandağ halkına jandarma saldırdı.

Samandağ halkının çağrısıyla yapılan eylemde “Enkazın altında hükümet kalacak”, “Moloza dur de, yaşamı savun!” sloganları atıldı. Samandağlılar yapılan açıklamada asbest riskine dikkat çekerken oluşan tozun çadır kenti yaşanmaz hale getirdiğini ifade etti. Enkaz kaldırmada çalıştırılan işçilerin de koruyucu ekipmandan yoksun olarak çalıştırıldığı eklendi.

Açıklamada moloz dökümü durdurulana ve molozlar kaldırılana kadar her gün yaşam nöbeti tutulacağı ifade edildi.

Samandağlıların talepleri şöyle:

  • Tüm enkaz kaldırma ve moloz depolama faaliyetleri derhal durdurulmalıdır.
  • Uzman görüşleriyle hazırlanan enkaz kaldırma ve moloz depolama çalışmaları tüm ekosisteme etkileri göz önünde bulundurularak yerel halkın onayına sunulmalı. Enkazın ne zaman kaldırılacağına ve nerede depolanacağına Samandağ halkı karar verecektir.
  • Aceleciliğe son verilmeli, bilimsel yöntemlerin ve tüm yönetmeliklerin titizlikle uygulanması sağlanmalı. Kuralsız uygulamalar cezalandırılmalı.