Sağlık işçileri: “Tepkiyi azaltmak için mi işçiye yalan söylediniz?”

Kocaeli Üniversitesinde çalışan sağlık işçileri, düşük zamma imza atan Sağlık-İş’in ‘Kamu sözleşmesini bekleyin’ deyip, sonrasında ‘Bizi kapsamıyor’ diye açıklama yapmasına tepkili

Kocaeli Üniversitesinde çalışan Sağlık-İş üyesi işçiler, şubat ayında yüzde 4’lük zamma imza atan sendikaya tepkili. Şubat ayında bağıtlanan sözleşmenin beklentilerini karşılamadığını ifade eden işçiler sendikacıların kendilerine kamu TİS’ini beklemelerini söylediklerini ancak TİS’e bu yönde bir madde eklenmediği için kamu TİS’inden yararlanamadıklarını ifade etti.

Evrensel’e konuşan bir sağlık işçisi, “Sözleşme sürecinde işçinin iradesi tanınmadı, masaya otururken ne istiyorsunuz arkadaşlar diye sormadılar. Sözleşme imzalandıktan sonra beklediğimiz oranlar gelmeyince itiraz ettiğimizde, sendika temsilcileri, şube başkanı beklememizi, kamu çerçeve sözleşmesinden bizim de yararlanacağımızı söyledi. Kamuda sözleşme imzalandı, sendika WhatsApp grubundan ‘Bu sözleşme sizi kapsamıyor’ diye mesaj atıyor. İşçinin tepkisini azaltmak için yalan mı söylediniz? Demek ki sağlık çalışanlarına dürüst davranmayan bir sendika var karşımızda” dedi.

“Beklenti yarattılar”

Kocaeli Üniversitesi Hastanesinde şubat ayında imzalanan sözleşmeyi Türkiye genelinde imzalanan en iyi sözleşme olarak duyuran sendikaya öfkeli olan ve sendikadan istifa eden bir başka işçi de “Vergi kesintisiyle ücret kuşa dönüyor, bizim kayıplarımızın hesaba katılması gerekirdi. Pandemi boyunca canımız burnumuzda çalıştık, enflasyon oranları belli, aldığımız zam belli. Bizde beklenti yarattılar, aylardır bize çerçeve sözleşmeyi bekleyin diyorlardı ne oldu şimdi” şeklinde konuştu.

Bir başka sağlık işçisi ise “1 yıldır burada çalışıyorum, ilk işe girdiğimizde bize maaşlarımızın çok iyi olacağı söylendi, sendikaya üye olmamız için bir sürü vaat verildi ama hiçbiri gerçeği yansıtmıyor. Burada her işi yapmak zorunda kalıyoruz, eziliyoruz. Yapmam diyemiyorsun, mobbing uygulanıyor” dedi.

Şubat ayında Kocaeli Üniversitesinde imzalanan sözleşmenin ardından, işçilerin geçtiğimiz günlerde imzalanan çerçeve sözleşmeden de yararlanacağı yönünde açıklamalar yaptığı iddia edilen Sağlık-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Ahmet Bulgurcu ise “Bizim sözleşmemizin Türkiye’nin pek çok hastanesinde imzalanan sözleşmelerden daha iyi bir sözleşme olduğunu düşünüyoruz. Bizim sözleşmemiz sosyal haklar anlamında kamu çerçeve sözleşmesinden daha iyi bir sözleşme, neticede ilk toplu sözleşmeydi. Bundan sonraki sözleşmelerde kamu çerçeve sözleşmesinden yararlanacak arkadaşlarımız” diye konuştu.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz