‘PTT Anayasa’yı rafa kaldırıyor’

Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, PTT Genel Müdürlüğü’nün çalışanların sosyal medya hesaplarını incelemeye almasıyla Anayasa’yı rafa kaldırdığını belirtti.

Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) Genel Müdürlüğü, 23 Nisan’da tüm şubelerine gönderdiği “sosyal medya paylaşımı” konulu uyarı yazısında çalışanların hesaplarının incelenmesi ve hakkında bilgi verilmesini talep etti. Yazıda, “Şirketimiz personelinin sosyal medya ve açık/kapalı iletişim kanallarında şirketimiz itibarını zedeleyecek, hizmetlerine ve prestijine yönelik olumsuz algıya neden olabilecek, iş barışını bozabilecek ve çalışanlarımızın motivasyonunu, birliğini etkileyecek davranışlardan kaçınılması gerektiği, herhangi bir silsile gözetmeksizin uygunsuz bir şekilde kimliğimize zarar verecek şekilde yaklaşımda bulunulmasının yasal, disiplinel ve idari yönden sorumluluklarının olacağı bilinmektedir. ‘PTT Personelinin Kişisel Hesapları ve PTT A.Ş. Sosyal Medya Hesapları Üzerindeki Yükümlülükleri’ maddesi gereğince sosyal medyada paylaşımlarının incelenmesi ve varsa yapılan işlem sonucundan müdürlüğümüze bilgi verilmesi hususunda gereğini rica ederiz” denildi.

Anayasa’ya aykırı  

Yazıya tepki gösteren Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) Genel Başkanı Mesut Balcan, koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde yaşamlarını riske atarak çalışmaya devam eden PTT çalışanlarının baskı altına alınmaya çalışıldığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin her geçen gün daha fazla kurumlara sirayet ettiğine dikkati çeken Balcan, gelinen aşamada herhangi bir PTT müdürünün kendine göre genelge çıkarabildiğini kaydetti. Böylece Anayasa’nın rafa kaldırıldığını söyleyen Balcan, “PTT çalışanlarına yapılan baskının nedeni PTT’ye yönetici olarak atanan liyakatsız atamalardır” dedi.

Baskı yöntemi

PTT emekçilerinin sosyal medya hesaplarının incelenmesini “baskı yöntemi” olarak değerlendiren Balcan, çalışanların işten atılma korkusuyla seslerini çıkartamadığını ifade etti. En ufak itirazda çalışanların haklarında soruşturma açıldığını ve işten atılmakla tehdit edildiklerine işaret eden Balcan, uyarı yazısının Anayasa ile güvence altına alınan “ifade özgürlüğü ve haberleşme özgürlüğüne” de aykırı olduğunu vurguladı. Balcan, “Arkadaşlarımızı açığa alıp, soruşturma açmaları kabul edeceğimiz durum değildi. Yaşanan bu hukuksuz durumlara basın açıklamaları ve hukuki mücadeleyle cevap veriyoruz. Arkadaşlarımızla da aynı zamanda dayanışma halindeyiz. Laik ve demokratik bir ülkede kendi sermayedarlarını zengin etmek için çalışırsanız, bizler de bu hukuksuzluğu herkese anlatmaya çalışırız” diye konuştu.

 

KaynakMA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz