Öz İplik İş Sendikası Şirikçioğlu Tekstil önündeydi: “Sendika hakkımız engellenemez”

Öz İplik İş Sendikası’na üye olan ve Kayseri’de faaliyet gösteren Şirikçioğlu Tekstil işçileri sendikal baskıya karşı ve sendikal örgütlenme hakları için İstanbul’da bulunan fabrika önünde basın açıklaması yaptı.

Kayseri’de faaliyet gösteren Şirikçioğlu İplik ve Denim İşletmeleri San. Tic. A.Ş.’de 2017’den beri örgütlenme faaliyeti sürdüren Öz İplik İş Sendikasının faaliyetlerini engellemek için sendika üyesi işçiler işten atılmıştı. Sendika tarafından, işçilerin işe iade davalarının kazanıldığı buna rağmen patronun işçilere baskı yapmaya ve işten çıkarmalara devam ettiği belirtildi.

Öz İplik İş Sendikası bugün Şirikçioğlu İstanbul Ofisi önünde eylem yaptı. Yapılan eylemde “Yaşasın onurlu mücadelemiz”, “Sendika hakkımız engellenemez” sloganları atıldı. Basın açıklamasını Öz İplik İş Sendikası Genel Sekreteri Samet Ceylan okudu.

Şirikçioğlu’nda örgütlenme sürecinde işten atılmalara, örgütlenme önündeki engel ve baskılara rağmen sendikanın yasal çoğunluğu sağladığının altını çizen Ceylan, “Bakanlık tarafından sendikamıza yetki verilmiştir. Bu süreçte işveren tarafından yetkiye itiraz edilmiş ve Öz İplik İş Sendikası ile tüm diyalog kanallarını kapatmıştır. Bu süreçte işten çıkarmalar gerçekleşmiştir. 2017 yılından bu yana Şirikçioğlu’nda işten çıkarılan işçiler için sendikamız tarafından açılan işe iade davaları kazanılmıştır. Devam eden davalarımız mevcuttur. Açtığımız sendikal tazminat davalarının da yarısı kazanılmış, yarısı da bilir kişidedir.” dedi.

“Baskıcı tutumdan vazgeçin”

Şirikçioğlu Tekstil patronunun sendikal yetkiye yaptığı itiraz sonucu açılan davanın 27 Eylül 2022 tarihinde görüldüğünü belirten Ceylan, mahkemenin işçiler lehinde karar verdiğini söyledi ve patronun işçiler üzerindeki baskılarını sıraladı:

“• Fabrikada kozmik oda kurularak, işçiler bu odaya çağırılıyor ve e-devlet şifreleri alınarak sendikaya üye olup olmadıkları kontrol ediliyor.
• İşçiler, işten atılma tehdidi ve baskısıyla sendikadan istifaya zorlanıyor.
• Sendikadan istifa etmeyen işçiler, küçülme gerekçesiyle işten çıkarılıyor.
Ancak, işverenin “sendikalaşmayı engellemek” için işçileri işten çıkardığı, şahitlerin beyanı ile sabit kılındı. İşveren vekilleri, bu tutum ve davranışları yüzünden cezaya çarptırıldı.”

Sendikaya üye olmanın yasal bir hak olduğunu ve Şirikçioğlu Tekstil patronunun sendikaya üye olma özgürlüğünü ihlal ettiğini kaydeden Ceylan, “Buradan Şirikçioğlu İşverenine Sesleniyoruz; Bir işçi hareketi olan sendikamız Öz İplik İş 45 yıllık birikimi olan bir sendikadır. Baskıcı tutumdan vazgeçin. İşçilerin yasal temsilcisi sendikamız Öz İplik İş’i tanıyın. Çalışanların sendika sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterin.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz