Örgütlü gücün, kararlılığın, sınıf dayanışmasının zaferi!

Petrol-İş Gebze şubesi öncülüğünde sürdürülen Pulver Kimya direnişi 161’inci gününde zaferle sonuçlandı. Atılan işçiler geri alındı, toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başladı.

Pulver Kimya’da geçtiğimiz yaz aylarında Petrol-İş Gebze şubesi öncülüğünde başlayan örgütlenme çalışmaları kısa sürede sonuç vermiş ve aynı kompleks içerisinde yer alan Pulver, Elastron, Conta, Riva ve Subaşı fabrikalarından ilk olarak Conta Elastik’te, daha sonra tüm fabrikalarda çoğunluk sağlanmıştı.

Conta Elastik’te örgütlenmeye öncülük eden işçilerden üçünün 4 Ağustos’ta işten atılması üzerine fabrika önünde direniş başlatılmıştı.

Adım adım sonuca doğru

Patronun işten atma ve sendikayı devre dışı bırakmaya yönelik çabaları örgütlenmeyi engelleyemedi. Dışarda kararlılıkla direniş devam ederken içerde örgütlenme yayılarak güçlendi. Üretim düzeni de bozulan şirket yönetimi sendikayla uzlaşmaya razı olmak, görüşmek zorunda kaldı.

Ekim ayı sonu ve Aralık ortalarında yapılan iki görüşmeden sonra, patron atılan işçileri geri almayı, sendika ile toplu sözleşme masasına oturmayı kabul etti. 2023’ün ilk haftasında sendika genel merkezinde ilk oturumu yapılan görüşme süreci, 11 Ocak’ta atılan işçilerin işe geri alınması, sendikanın yetkisine yapılan itirazın geri çekilmesi, 15 idari madde üzerinde anlaşmaya varılması gibi kazanımlarla somutluk kazandı.

Kırmızıçiçek: ‘Sınıf dayanışmasıyla kazandık!’

Şirket yönetimi ile yapılan son görüşme hakkında konuşan Petrol-İş Gebze Şube Başkan Yardımcısı Şivan Kırmızıçiçek gelişmeleri şöyle aktardı:

Genel merkezde bir araya geldik. Atılan işçilerin geri alınması kabul edildi… Pazartesi itibariyle 5 işletmede yapılan itirazlar geri çekilecek ve yetkili bir şekilde sözleşmeyi sürdüreceğiz. Toplu iş sözleşmesi taslağı üzerine bir görüşme yaptık. Maddeler üzerine müzakereler yaptık. İdari maddelerden 15 tane madde üzerinde anlaşma sağlayarak tutanak altına aldık.”

Kırmızıçiçek, anlaşmaya varılması üzerine direniş çadırını kamuoyuna yapacakları bir açıklama ile kaldıracaklarını belirterek şöyle konuştu:

Kamuoyuna bir bilgilendirme yapmamız lazım. Buradaki direniş özelde Pulver işçisini ve Petrol-İş Sendikasını bağlasa da işçi sınıfını da bağlayan, işçi sınıfının dayanışmasıyla kazanılan bir direniş. Dolayısıyla, işçi sınıfını, kamuoyunu bilgilendirerek direnişimizi sonlandıracağız.”

6356 sayılı yasa, fiili-meşru mücadeleyle aşıldı

Patronlara sendikal örgütlenmeyi engelleme imkanı veren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nu, sürdürdükleri kararlı mücadele ile boşa çıkardıklarına dikkat çeken Kırmızıçiçek, Fiili olarak da gösterdik. Umuyorum ki bu işçi sınıfına bir yol gösterir. Örgütsüz iş yerlerine güzel bir örnek olur. Fiili ve meşru mücadelenin nasıl kazandırdığını göstermiş olduk” dedi.