Örgütlü Güç Kazandırır; İşçi Birliklerinde Örgütlen!*

2 Mayıs’ta, iki sınıf, kendi cephesinden 1 Mayıs 2022’yi değerlendirecek. Hem sermaye sınıfı ve devleti, hem işçi sınıfı cephesindeki güçler ülke çapında meydanları dolduran yüzbinlerin 1 mayıs meydanlarında verdiği fotoğrafı masaya yatırıp detaylı analizler yapacak, sonuçlar çıkaracak, çıkan sonuçları kaydedecek…

Sermaye sınıfı ve devletinin; “Tepkiler büyüyor, bunlara biraz ekmek, adalet, özgürlük verelim” diyecek halleri yok. İliğimize-kemiğimize kadar sömürmeye, ülkeyi yağmalayıp talan etmeye devam edecekler. Biriken öfkemizi kontrol etmek için ‘muhalefete’ ve sendikalarımızın başına çöreklenmiş asalak sendikacılara yeni görevler biçecekler.

Bizim de meydanları dolduran fotoğrafa bakıp kendimizle övünme lüksümüz yok! Elbette kıymetlidir, çok daha az sayıda olsaydık bile… Dünya işçi sınıfının bu büyük mücadele gününde sokağa çıkmak, onlarca kişiyle olsa bile “dünyayı değiştirecek güç işçi sınıfıdır” gerçeğini haykırmak doğrudur, kıymetlidir.

Övünme lüksümüz yok, zira kazandıracak olan tek başına büyük kalabalıklar değildir; örgütlü güç kazandırır!

2022 1 Mayıs’nda; kortej disiplini, pankartları, sloganları, kararlılığı ile sermaye sınıfına korku salan, tüm emek cephesindeki dostlarına ise güven ve umut taşıyan örgütlü bir işçi sınıfından bahsedilmeyecektir. Henüz buradan uzağız.

2022 1 Mayıs’nda, “kürsüden yine bilindik konuşmalar yapıldı, işçiler dinlemedi” denilecektir.

2022 1 Mayıs’nda, “yine en büyük kitle kaldırımda yürüyenlerdi” denilecektir. İleri, geri yanlarıyla daha çok şey söylenecektir.

Gerçekçi ol, imkansızı iste!” demiştir bir devrimci önder…

Düşmana, “niye düşmanlık yapıyorsun” denilemez. Sermaye sınıfı işçi sınıfının düşmanıdır. Varlığı emek sömürüsüne dayalıdır. İşçi kanı emerek semirir. Ücretli kölelik düzenidir bu. Bu düzeni sürdürmek için devletini seferber eder. Kendi sendikalarını-sendikacılarını örgütler, işçilerin başına gözetlemeci olarak diker.

CHP, İYİP vb. nasıl ki “kontrollü muhalefet ve toplumu kontrol altında tutma” ile vazifelendirilmiş ise bu ‘sarı’sından ‘kara’sına kadar asalak sendikacılar da işçi sınıfını kontrol altında tutma ile görevlidir.

Meselenin esası örgütsüzlüğün yenilmesidir. “Şuna da zam geldi!”, “böyle de adaletsizlik mi olur!”, “yalanın bu kadarına pes!”, “geçinemiyoruz!” vb. gibi yaşadığımız rezalet koşullarından yakınmanın faydası yoktur.

Şimdi acil tartışma konumuz, “örgütlülüğümüzü nasıl daha büyütürüz”, “daha sağlam bir örgütlenme nasıl sağlayabiliriz”, “sendikalarımızı daha militan işçi örgütleri haline nasıl getirebiliriz” vb. olmak zorundadır.

Birleşik İşçi Kurultayı (BİK) olarak tüm işçi-emekçi kardeşlerimize çağrımızdır; içine sıkıştırıldığımız bu cendereyi kırmak için; bu kahrolası örgütsüzlüğümüzü yenmek için sizi saflarımızda; İşçi Birliklerinde örgütlenmeye davet ediyoruz.

Bazı görüş ve önerilerimizi sınıf kardeşlerimiz ile paylaşıyoruz:

* Her işyerinde, sektörde, mahallede işçi birliklerini örgütlemek bugün bir zorunluluktur. İşçi birlikleri bizim örgütlülüğümüzün ve mücadelemizdeki sürekliliğin kaynağı olacaktır. BİK olarak biz tüm işçi arkadaşlarımızı hem işçi birliklerini örgütlemeye hem de diğer işçi birlikleri ile bağını kurmak geliştirmek için BİK’e üye olmaya çağırıyoruz. Bizim ile irtibatı telefon, mail ve diğer araçlardan kurabilirsiniz.

* Sendikalar uzun zamandır biz işçilerin olmaktan oldukça uzaktır. 1 Mayıs’lar da dahil kürsüde direnen işçilerin sesi engellenmektedir. Tam olarak bu yüzden biz sendikaları geri alma mücadelesini yükseltmeliyiz. Bu mücadelede işçi birlikleri temel dayanak ve örgütlenme noktamız olmalıdır.

* İşçi sınıfını, toplumu esaret altına almaya yönelik topyekun saldırıları püskürtmek Genel Grev ve Genel Direniş ile mümkündür. Bu bir örgütlenme ve süreç işidir. Tüm işçi önderlerini, mücadeleci sendikacıları bu konuda sorumluluk almaya, süreci örgütlemeye girişmeye davet ediyoruz.

* Elbette ekonomik temelli taleplerimiz için kavgayı sürdüreceğiz. Ancak ortada olan bir gerçektir ki işçiler siyasallaşmadan, kapitalist sömürü düzenini ortadan kaldırmaya girişmeden bu ücretli kölelik düzeninden kurtulamaz. İşçi sınıfı ne kadar devrimciyse ekmek, adalet, özgürlük o kadar olacak.

Selam olsun 1 Mayıs’ları yaratan şanlı dünya proletaryasına!

Selam olsun ekmeği, onuru, özgürlüğü için düşen-direnen-kavga eden tüm halklara!

İşçiler BİK saflarına; İşçi Birliklerinde örgütlenmeye!

İletişim Telefon: 0541 463 06 93 E-mail: [email protected] Sosyal medya: iscibik

(* BİK 2022 1 Mayıs bildirisidir…)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz