Norveç’te öğretmenler grevde, anlaşma sağlanamazsa 6 bin 600 öğretmen grevde olacak

Norveç’te öğretmenlerin grevi büyüyor, 13 Eylül’e kadar anlaşma sağlanamadığı koşullarda yaklaşık olarak 6 bin 600 öğretmen grevde olacak.

Norveç’te öğretmenlerin grevi büyüyerek devam ediyor. Belediye Sektörü (KS) ile öğretmen sendikası anlaşma sağlamazsa, 13 Eylül Salı gününden itibaren grevde olan öğretmen sayısına 3 bin öğretmen daha katılacak. Böylece KS bünyesinde Utdanningsforbundet sendikasına üye yaklaşık 6 bin 500 öğretmen grevde olmuş olacak. Şimdilik Utdanningsforbundet sendikasına üye yaklaşık 3 bin 500, Skolenes Landsforbundet Sendikasına üye toplam 43, Norsk Lektorlag Sendikasına üye 33 öğretmen grevde bulunuyor. Skolenes Landsforbundet ile Norsk Lektorlag sendikaları da 13 Eylül’de grevde olacak üyelerinin sayısını artıracaklarını belirtiyorlar. 13 Eylül’de greve çıkacak olan öğretmen sayısının artırılmasıyla yaklaşık olarak 6 bin 600 öğretmen grevde olacak.

KS ile öğretmen sendikalara arasında anlaşma sağlanmaması halinde 13 Eylül Salı günü Utdanningsforbundet Sendikası Trondheim ve Bryne belediyelerinde çalışan öğretmenlerini greve dahil edecek. Ancak greve en fazla Bergen ve Bærum belediyelerinde çalışanlar greve gitmiş olacak. Bergen ilinde 580 öğretmen daha greve çıkarılacak ve böylece grevde olacak toplam öğretmen sayısı bin 277 olacak.

Öğretmenler, altı yıldır maaş kaybı yaşadıklarını, il ve diğer belediyelerde diğer çalışanlara göre daha düşük ücret aldıklarını, bu yılki görüşmelerde işveren örgütü olan Belediye Sektöründen (KS) gelen maaş teklifini kabul edemedikleri için grevde olduklarını söylüyorlar. Öğretmenler, diğer çalışanlara oranla daha düşük ücret almaları, okullarda öğretmen açığını doğurduğunu belirtiyorlar. Norveç Devlet İstatistik Enstitüsü SSB’ye göre, okullarda yıllık eğitim-öğretim neredeyse her beş kişiden biri öğretmenlik eğitimi olmayan kişiler tarafından yürütülmektedir. Öğretmenler bu grevin, geleceğin okulu için bir grev olduğunu söylüyorlar

Başkent Oslo’da 12 Eylül Pazartesi günü saat 18.30’da Meclis önündeki Eidsvoll alanında, öğretmenlerin grevine destek eylemi yapılacak.  Meclis önünde yapılacak destek eylemine; Skolenes Landsforbund Sendikasından Mette Johnsen Walker, Öğrenci örgütünden Aslak Berntsen Husby, Norveç Lektorlag sendikasından Helle Christin Nyhuus, Pedagoji öğrencilerinin başkanı Lars Syrrist , Müdür ve öğretmenlik mesleğinin etik konseyi başkanı Ingunn Folgerø ile Utdanningsforbundet Sendikasından Steffen Handal konuşmacı olarak katılacaklar.

Greve destek eylemleri yapıldı

Utdanningsforbundet Sendikası ülke çapında grevi destekleyen eylemler düzenliyor. Hem ülkenin iç bölgesindeki Mjøsbrua adlı köprü üzerinde, hem de Oslo’ya komşu Bærum belediyesinde destek eylemi düzenlendi. Bærum belediyesine bağlı Sandvika’da, Pazartesi günü düzenlenen destek eylemine yüzlerce kişi katıldı. Buradaki katılıma Pazartesi günü Bærum belediyesinde greve dahil olan öğretmenlere ek olarak, Oslo ve Viken’den de katılım oldu. Norveç Hemşireler Sendikası, Norveç Polis Sendikası ve Kütüphaneciler Sendikası ile siyasi partilerden Sosyalist Sol Parti SV, Kızıl Parti Rødt ve Venstre partilerinin yerel temsilcileri de destekte bulundular. Destek eyleminde konuşan öğrenci örgütünden Aslak Berntsen Husby, “Biz öğrenciler, siz öğretmenlerin ne için mücadele ettiğinizi çok iyi biliyoruz. Uyarlanmış eğitim ve katılım ile iyi bir okul ortamı istiyoruz. O zaman öğrenciler için alınan kararlar ve gerçekler arasında duran tek bir kişi vardır, eğitimli bir öğretmen” dedi. Mjøsbrua adlı köprü üzerinde pazartesi günü yapılan ve köprü boyunca asılan pankartlarla sıralanan öğretmenlerin eylemine ise 400 kişi katıldı. Uddanningsforbundet Sendikasının Bærum Başkanı Bjørn Sigurd Hjetland, Bærum’deki eylemde yaptığı konuşmada, “Bugün burada durmak hem üzücü hem de güzel, dedi” ve durumun ciddiyetine ve organizasyondaki birlik ve bağlılığa atıfta bulundu.

KaynakEvrensel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz